Top Social

Fetih 1453...

2/29/2012
Pazar günkü yazımda Fetih 1453'ü izlemeye gideceğimizi söylemiş ve filmle ilgili fikrimi sizinle paylaşacağımı yazmıştım. Özetle şunu söyleyeyim, genel olarak etkileyici bir film ancak detaya girildiğinde çok fazla eksik olduğu tartışılmaz.

Ben tamamen beklentisiz bir şekilde gittim filme, hatta eşim izlemek istemese muhtemelen gidip izlemezdim, nedense çok merak ettiğim bir film değildi. Pişman oldun mu derseniz hayır olmadım ama iyi ki gitmişim ne süper filmdi de diyemem. Tam anlamıyla nötr durumdayım.

Öncelikle film 3 saat sürüyor, hayatımda ilk defa sinemada 2 ara verilen bir film izledim. İlginçti gerçekten. Filmin ilk yarısı inanılmaz sıkıldım. Bir şeyler anlatmaya çalışmakla birlikte nasıl anlatacaklarını pek becerememişler. Kopuk kopuk her biri 3-5 dk lık sahnelerden oluşan 1 saat öyle geçti. Diyaloglar korkunç yetersiz, akıcılıktan ve doğallıktan uzak. Laf olsun diye yazılmış sanki. Sabah içtiğim alerji hapının etkisi de olsa gerek bir ara uykuya dalmamak için epey direndim.

Neyse ki filmin ikinci ve üçüncü yarısı biraz daha hareketliydi. Ancak şöyle bir problem var, bu filmi izleyen ve tarihi bilmeyen birine sorsan İstanbul'u kim fethetmiş diye, Ulubatlı Hasan demekte pek tereddüt etmez sanırım. Film sanki Fatih Sultan Mehmet'i değil de Ulubatlı'yı anlatmak için çekilmiş. Fatih Sultan Mehmet'in savaş dehası, zekası falan filmde hiç bir şekilde öne çıkarılmamış.

Filmin tek etkileyici yanı, daha önce Türk yapımlarında örneğine rastlamadığımız ölçüde başarılı çekilmiş savaş sahneleriydi. Burada filmin hakkını yiyemem, gerçekten etkileyici ve gerçekçiydi çekimler. Zaten film de sırf bu savaş sahneleri için çekilmiş gibiydi, hatta ilk önce bu sahneler çekilip, filmin geri kalanını nasıl doldursak diyerek araya saçma sapan diyaloglar ve alakasız sahneler serpiştirilmiş.

Sonuç olarak film tam anlamıyla bir film değil. Bir filmde senaryo, oyunculuk, diyaloglar iyi değilse o filme iyi demek saçma olur zaten, nasıldı diyenlere cevabım "film olarak çok kötüydü ama savaş sahnelerini becerebilmişler"

Not: ekşisözlük'teki şu yoruma da aynen katılıyorum çok doğru yazmış arkadaş.
2 yorum on "Fetih 1453..."
  1. zaten hiç gidesim yoktu iyi oldu yazdığın. artık tv verirse birgün izleriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yani gitmeyin diyemem ama gitmezseniz de büyük kayıp olmaz :)

      Sil