Top Social

Uçurtma Avcısı...

7/31/2012
Yanlış hatırlamıyorsam 2007 yılıydı Uçurtma Avcısı (The Kite Runner) adlı filmi izlediğimde. Hakkında pek de bir fikrim yoktu, bir şekilde elime geçmişti... Çok etkileyici insanı altüst eden bir filmdi. İkinci kez izlemeyi içimin kaldırmadığı filmler vardır benim (The Green Mile, One Flew Over The Cuckoo's Nest gibi) Bu film de onlardan biriydi işte.

Sonra öğrendim ki aslında bu film Khaled Hosseini adlı Afgan yazarın dünya çapında çok satan kitabından uyarlanmış bir filmmiş. Ben nasılsa filmini izledim diyerek uzunca bir süre kitabını okumayı düşünmedim. Sonra yazarın "Bin Muhteşem Güneş" kitabını okudum ve şurada anlattığım üzere kitaba bayıldım. Yazarın anlatımı da çok etkileyici ve sürükleyiciydi. 

Ve ondan sonra Uçurtma Avcısını da mutlaka okumam gerektiğine karar verdim. Filmde detayına inilemeyen çok nokta var, Afganistan ve tarihi hakkında bilginiz yoksa film biraz havada kalıyor. Dolayısıyla kitap bu açıdan çok tatmin edici oldu.

Gelelim konusuna (kitabı okumamış olanlar için kilit bir şey söylemiycem); 

Emir ve Hasan, Kabil'de monarşinin son dönemlerinde birlikte büyüyen iki çocuk. Emir varlıklı ve tanınan bir işadamının oğlu, Hasan ise Emir'lerin hizmetkarının oğlu. Ancak Emir'in babası Hasan'ı kendi oğlundan ayırmıyor ve ikisi kardeş gibi büyüyorlar. Emir içten içe Hasan'ı babasından kıskansa da Hasan Emir'e ölesiye bağlı. Her şeye rağmen güzel bir hayat sürerken Sovyet işgaliyle birlikte Afganistan'da tüm hayat altüst oluyor. Bundan sonrası değişen yaşamlar, kaderin cilvesi, geçmişte yaşanan ihanet ve pişmanlıklar...

Anlatılanlar hikaye gibi gelse de "Bin Muhteşem Güneş"te olduğu gibi Afgan halkının yaşadıkları gerçek ve insanın içini parçalıyor. Şu andaki Taliban'ın nasıl olup da bir güç haline geldiğini de kitaptaki tarihi akış dolayısıyla öğreniyoruz.

Kesinlikle çok etkileyici bir kitap, nasıl okuduğumu anlamadan bitiverdi, elimden bırakamadım resmen. Herkese tavsiye ederim.
1 yorum on "Uçurtma Avcısı..."
  1. Sizin de dediğiniz gibi kesinlikle herkese tavsiye edilecek bir kitap.

    Herhalde bu kitabı okuyup da etkilenmeyen kimse yok. En azından ben daha rastlamadım.

    YanıtlaSil