Top Social

Bir Tava Hikayesi ve Hamsi Tava Tarifi

1/18/2013
Tam olarak ne zamandı hatırlamıyorum ama bir yılı geçmiştir sanırım, bir gün omlet yaparken ve omleti ters yüz etmeye çabalarken aklıma bir fikir geldi, iki tavayı üst üste monte etseler, biri diğerinin kapağı gibi yani, bir yüzü pişince hoop tavayı çevirip diğer yüzünü pişirsek diye geçirdim aklımdan. Sonra dedim ki "kesin birileri bunu düşünmüştür" ve aramaya başladım internette, maalesef öyle bişey bulamadım ve inanamadım olmadığına, çok pratik bir şey olurdu olsaydı dedim. Ama unutmadım da hep aklımın kenarında kaldı öyle.

Geçenlerde hamsi kızartmak için genişçe bir tava almaya karar verdim, bu arada bizim evde balık işi evin erkeğine aittir, bugüne kadar balığa elimi sürdüğümü hatırlamıyorum. Sağ olsun canımın içi çok da güzel yapar her çeşidini, hele ki hamsi tavayı... Karadenizli genlerinin de etkisi var sanırım :) Ama bir derdimiz vardı, evdeki tavalar  küçük geliyordu, bir de tabakla ters çevirirken eline kızgın yağ gelecek diye benim içim çekiliyordu. Dedim ki güzel bir tava alayım da rahat edelim ikimiz de.

Google'da hamsi tavası, balık tavası falan diye ararkeeeen, birden hayalimdeki tavayı gördüm. Emsan Fishy'ymiş adı. İnanamadım, işte dedim benim kafamda tasarladığım tavayı üretmişler sonunda :) (Vizontele'nin o ünlü sahnesi var ya Emin'in televizyonu görünce "Şerefsizim ben düşünmüştüm" dediği, ben de aynen o durumdaydım :)
Tabii ki anında siparişini verdim, geçen gün tava gelince eşimi aradım, akşama hamsi alır mısın sana sürprizim var diye :) Akşam evde hamsi partisi yaptık.

Tavanın 2 boyu vardı 26cm ve 30 cm. Ben almışken büyüğü olsun dedim, iyi ki de öyle yapmışım. Bence hamsi için ideal boyda. Tava, döküm üstü teflon kaplama, döküm olmasından dolayı ısıyı her yanına eşit şekilde yayıyor ve balıklar nefis kızarıyorlar. Sap kısmında kilit var çevirirken yağ sızmasını da önlüyor. Kapalı kızartırsak balık buhardan yumuşar diye düşündük kapağı açık şekilde kızarttık. Bir de tek tava kullanmak istiyorsanız iki tava kolaylıkla ayrılıyor.

Neyse bu kadar tava muhabbetinden sonra eşimden öğrendiğim şekilde hamsi tava yapmanın inceliklerini anlatayım :)

Öncelikle temizlenmiş hamsileri, bir tabakta karıştırdığımız Un, mısır unu ve tuz karışımına iyice buluyoruz. (biz sadece mısır unu ile kızartmaktansa beyaz unla mısır ununu karıştırmayı tercih ediyoruz, ama sadece mısır unu ile de yapabilirsiniz)

Daha sonra tavaya çok az yağ koyup ısıtıyoruz. (Yağı çok fazla koymayın tavanın tamamını kaplayacak kadar yağ yeterlidir)

Yağ ısınınca hamsileri kuyruklar içe bakacak şekilde yan yana dizin. Ve kısık ateşte önce bir taraflarını kızartın. Daha sonra ters yüz ederek diğer taraflarını da iyice kızartın.
Yanına bolca salatayla doya doya yiyebilirsiniz :) Afiyet olsun...


* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız, şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.

* Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız, şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
15 yorum on "Bir Tava Hikayesi ve Hamsi Tava Tarifi"
  1. süper! ben hamsiyi ya da böyle küçük balıkları aynı bu usül kızartıp, sinoptan aldığım özel kapakla çeviriyordum ama zahmetli oluyordu. bu daha pratikmiş. anneme almam lazım hemen:) bana yaptırıyor da balık kızartma işini:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet genellikle hamsi tavaları kapaklı bişey oluyor kapakla çevirmek gerekiyor, bence de zahmetli bişey. Yağ sıçrıyor, balıklar yamuluyor falan. Bu tavayı o yüzden çok sevdim. Sadece balık değil, omletler için de süper bence :)

      Sil
  2. özgecim güle güle kullan ben henüz karar veremedim, birkaç deneme yapmanı bekliyorum... ona göre karar vereceğim. kılçıkları çıkartılmış hamsiyi çiçek şeklinde dizsek bir bütün olarak çevribilecek miyiz benim en büyük sorunum o???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökçe'cim ben de dağıtmadan çevirebilmek için aldım zaten bu tavayı. Hamsileri diziyorsun kapağını kapatıp çevirince dağılmadan ters çevrilmiş oluyor.(Kapak dediğim üstteki tava) En azından çeviricem diye bir sürü zahmete girmiyorsun :)

      Sil
  3. peki kapağını kapatınca buharlanma yapıyor mu?hamsiler kızarıypr mu?en çok merak ettiğim konu bu..etrafa yağ sıçramasa daha da güzel olucak çünkü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapağı kapatınca biraz buhar oluyor, o yüzden genelde kapatmıyorum ben, kesinlikle kapatıp yapmak süper olurdu yağ sıçramaması açısından ama o zaman çıtır olmuyorlar.

      Sil
  4. Merhabalar,

    Bu tavadan almak istiyorum, ama kapağı kapalı pişinince balıklar yumuşar diye tereddütte kalıyorum. Yazınızın üzerinden epey bir zaman geçmiş sizin şu andaki düşüncenize binaen sipariş vericem. Acaba hiç yağ sıçratıyor mu ve balıklar ağzı kağalı pişince yumuşama oluyor mu?

    Sevgiler,
    Canan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, dediğiniz gibi epey oldu bu yazıyı yazalı. Aslında tam hayalimdeki şeydi bu tava ama pratikte çok da istediğim gibi olmadı. Dediğiniz gibi kapak kapalı pişince balıklar yumuşuyor maalesef, o yüzden kapağı açık pişiriyorum, maalesef tava çok derin olmadığı için çok yağ sıçrıyor. Çevirdiğinizde de biraz düzenleri bozuluyor elimle tekrar düzeltiyorum. Yani diyeceğim o ki çok da olmazsa olmaz bir tava değil. Schafer de çıkarmış bu model tava hatta biraz daha ucuz, Carrefour'da gördüm ona bir bakın isterseniz.

      Sil
  5. hiç memnun değilim. kapalı pişiriyorum. etrafa yağ sıçratıyor.normal hamsi tavada yap daha iyi. abu tavada peynirli börek yapmayı denedim güzel oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bir üstteki yorumda kullanım sonrası hislerimi yazmıştım, genel olarak ben de memnun kalmadım.

      Sil
  6. Bu tavayı üreten mühendislerin kulaklarını çınlatıyorum bence hiç kullanışlı değil almazsanız da olur

    YanıtlaSil
  7. Bence normal bir tava alın geçin döndüre döndüre pişirin hamsi zaten pişer yani.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba. Aynı tavadan bende de var. Kapağı kapalı kullanıyorum fakat çevirince içindeki balıkların düzeni bozuluyor. Sizde de aynı durum oluyormu? Birde siz tavanınızın döküm olduğunu yazmışsınız bendeki tavayıda döküm diye aldim fakat ağırlığı çok hafif. Sizin tavanızda öyle mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben tavayı çok uzun süre kullanamadım, anneme verdim. Çok çok ağır değildi hatırladığım kadarıyla. Üstte bir yorumda da yazmıştım, fikir olarak harika ama pratikte çok iyi değil.

      Sil
  9. Ellerinize Sağlık Birde Benim Tava Hamsime Bakarmısınız ? https://www.lezzetinrotasi.com/hamsi-tava-tarifi/

    YanıtlaSil