Top Social

Domatesli Pilav

7/23/2018
Domatesli Pilav

"Kış günü nereden çıktı bu domatesli pilav demeyin, dondurucuda yazdan kalan rendelenmiş domatesleri görünce aklıma düşüverdi birden. Pirinç pilavıyla aram çok yoktur ama domatesli olunca iş değişiyor :) Yaza özlem duyduğum şu kış günlerinde çok iyi geldi"


Diyerek anlatmıştım 18.Mart.2013 tarihinde yayınladığım yazıda, domatesli pilavı ne kadar çok sevdiğimi. Üzerinden 5 yıl geçince hem çektiğim fotoğrafı beğenmedim, hem yazıyı da güncellemek istedim. Tarifte sıkıntı yok ona hiç dokunmadım :)

Dün evde sıcaktan bayılmış otururken, öğleden sonra Gökçe acıkmaya başladı, ne yiycem falan diye mıkırdanıyor. Dur dedim domatesli pilav yapayım. Son dönem onun da favorisi oldu, bayıla bayıla yiyor. Gittim bir bardak pirinçten mis kokulu bir pilav yaptım. Ee yaz domatesiyle yapınca tadı bambaşka oluyor tabii.


Domatesli Pilav
Önce Gökçe bir tabak yedi, yanında karpuzla birlikte. Sonra kalanın bir kısmını tabağa doldurup fotoğraflarını çektim, ben çekim yaparken baktım eşim de kendine bir tabak koymuş yiyor :) Ben de çekimi bitirince fotoğrafta gördüklerinizi sildim süpürdüm :) Pazar öğleden sonrası için, tüm aileyi mutlu eden bir yemek oldu yani 1 bardak pirinçle yapılan domatesli pilav.

Şimdi gelelim domatesli pilav tarifinin inceliklerine, öncelikle en önemlisi mis kokulu ve kıpkırmızı domatesleriniz olacak, çok kırmızı değilse 1 tatlı kaşığı salça ekleyip renk verebilirsiniz. Sonra domatesi kısık ateşte 15 dakika kadar pişirmelisiniz ki, suyunu çekip koyulaşsın ve bu arada piştikçe lezzetini de ortaya çıkarsın.

Aşağıda detaylıca anlattım tarifi, bu akşam yapıp yersiniz artık :)

NOT: Pilava lezzet katmak için domatesleri pişirdiğiniz sırada 2 tane defne yaprağı ekleyin, domatesler pişince defne yapraklarını çıkartın. Pilavınıza güzel bir tat katacak.

Domatesli Pilav



Yazın en güzel lezzetlerinden biri domatesli pilav. Kırmızı mis kokulu domateslerle yapınca tadına doyum olmuyor.

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  2-3 kişilik
Kategori:  pilav
Anahtar Kelime:  domatesli pilav, domatesli pirinç pilavı, pilav tarifi
 -

Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı rendelenmiş domates
1 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı kadar tereyağ
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
  • Öncelikle pirinci akan suda iyice yıkayıp bir kabın içine koyun üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip üzerine çıkacak kadar sıcak su dökün ve yarım saat kadar bekletin. (Bu şekilde hem nişastasını atıyor hem de daha kolay pişiyor)
  • Pirinci süzgece alıp süzün ve akan soğuk suda tekrar yıkayın, iyice nişastası gitsin
  • Tencerede tereyağını eritin, üzerine rende domatesi ekleyin, suyunu çekip koyulaşana kadar 10-15 dk civarı domatesi pişirin. Bu çok önemli çünkü ne kadar iyi pişerse o kadar lezzetli oluyor.
  • Domates pişince pirinci ekleyin ve 5dk kadar kavurun.
  • Üzerine 1 bardak sıcak su ekleyin, tuzunu da ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  • İyice suyunu çekip, pirinçler de piştiyse ocağı kapatın ve tencere ile kapak arasına kağıt havlu koyarak 10 dk. kadar demlenmesini sağlayın.
  • 10 yorum on "Domatesli Pilav"
    1. bunun zeytinyağlısı favorim. artı fesleğen de olmalı taze ya da kuru farketmez.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Zeytinyağlısını hiç denemedim, eminim güzel oluyordur.

        Sil
    2. Merhaba,
      Domatesli pilava bayılırım. Ancak benim pişirme şeklim daha farklı ve tel tel kaşıktan dökülür. Bir de şu kağıt havlu meselesine kafayı takmış durumdayım. eskiden kağıt havlu mu vardı? Yeteri kadar pişen pilav sadece 10 dk. dinlenmeyle daha da güzel oluyor. Tarifime bakmak isterseniz: http://geldeyeme.blogspot.com/2009/07/domatesli-ve-taze-biber-salcal-pilav.html

      Saygılarımla,

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba, pilavı herkes kendine göre farklı şekillerde pişiriyor, eminim sizinki de güzel oluyordur. Kağıt havluyu da kendi buharıyla demlensin diye koyuyoruz ama tabii ki sizin yaptığınız gibi havluya sararak da demlenebilir.

        Sil
      2. eskiden gazete kağıdı vardı

        Sil
    3. Tarifinizi akşama uygulayacağım. Güzel görünüyor ellerinize sağlık. seyma

      YanıtlaSil
    4. ayyy ama ben bu pilava bayılırım... hemen yapmam lazım... :)

      YanıtlaSil
    5. Ay harika oldu ama kötü bir şey de oldu maalesef hepsini tek seferde bitirdim. Kilo alacağım :(

      YanıtlaSil