Top Social

Doğum Hikayem...

4/01/2013
Bundan 2 yıl öncesine kadar doğum konusunda tavrım netti, tabii ki bir gün doğuracak olursam tercihim sezaryen olacaktı, deli miydim ki böyle bir kolaylık varken normal doğumla uğraşacaktım. Hoş sezaryenle kesilip biçilmek de aslında aklımı biraz kurcalıyordu ama yine de normal doğumu düşününce daha mantıklı geliyordu.

Sonra bir gün blogcuanne.com'u keşfettim. Blog sahibi sevgili Elif tam bir doğal doğum destekçisi. Kendi doğum hikayesini okudum ve normal doğum yapmış diğer annelerin doğum hikayelerini. Anladım ki aslında insan bilmediği şeyden korkarmış. Ve ben normal doğumla ilgili hiçbir şey bilmiyormuşum. Bu iki yıl içinde epey araştırma yaptım ve normal doğum yapanlarla konuştum. Kararımı tamamen değiştirerek, koşullar uygun olursa kesinlikle normal doğum yapmaya karar verdim.

Maalesef Türkiye'de normal doğum yapmak isteyenlerin önündeki en büyük engel bunu desteklemeyen doktorlar. Doktorların büyük çoğunluğu hastayı son anda sezaryene yönlendiriyor ve o anda sizin tek düşündüğünüz şey bebeğinize sağlıkla kavuşmak olduğu için doktorunuz ne derse inanıyorsunuz. Doktor, risk var sezaryenle alalım dediğinde yapacak bişey kalmıyor.

Ben hamile kalmadan önce araştırmaya başlamıştım, normal doğumu destekleyen bir doktor bulmalı ve ona sonuna kadar güvenebilmeliydim. İşte tam bu dönemde bir arkadaşım doğum yaptı, doktoru normal doğum destekçisiymiş ve 12 saat suni sancı çeken arkadaşımın yanından ayrılmamış. Arkadaşım şiddetle tavsiye edince ben de kendisiyle görüşmeye karar verdim.

Özel Altunizade Polikliniğinde Dr.Feriha Uygur'la ilk görüşmemde işte dedim doktorumu buldum :) Çok tatlı ve cana yakındı, sanki arkadaşımla sohbet ediyor gibi hissettim. Zeynep Kamil kökenli bir doktor ve normal doğum konusunda çok tecrübeli. Zaten gidip ben sezaryen istiyorum dediğinizde sizi çok ciddiye almayacaktır, çünkü zorunda kalmadıkça sezaryen tercih etmiyor.

İşte 9 ay boyunca bu yolculukta beni destekleyen, her sorunumda detaylı açıklamalarıyla gönlümü ferahlatan, sakin tavırlarıyla içimi rahatlatan canım doktorum sayesinde doğuma da çok rahat gittim. Nasıl olur nasıl yaparım diye hiç düşünmedim, nasılsa Feriha Hanım var bir şekilde doğururum diyordum :) 

40 haftayı tamamladığım gün muayeneye gittiğimde biraz endişeliydim, 41.haftaya giriyorduk ve kızımın gelmeye niyeti yoktu, deseydi ki artık beklemeyelim sezaryene alalım tamam derdim, ama o beni rahatlattı ve 1 hafta daha bekleyelim dedi. O günün sabahında da zaten doğum belirtileri başladı ve biz 07:30 da hastaneye gittik.

03.03.2013 Pazar sabahı hastanede NST'ye bağlanmış sancı çekerken, Feriha Hanım girince odadan içeri birden rahatladım, insanın doktoruna güvenmesi çok önemli, biliyordum ki o acılarıma bir çare bulur. Neyse ki açıklık 4 cm'e ulaşmıştı, hemen epidural için talimat verdi, gerçi epiduralle ilgili yaşanan ufak bir sıkıntı sonucu 1 saat daha sancı çektim ama sonrasında gelen rahatlama hepsini unutturdu. Sancılar sıklaşıp, açılma istenen boyuta gelince epidurali de kestiler, doğumun gerçekleşmesi için sancıyı hissetmek gerekiyormuş.

Vee saat 15:30 da doğumhanenin yolunu tuttuk, Pazar günü olduğu için arkadaşlarım ve sevdiklerim de yanımdaydı, beni doğumhaneye uğurladılar, eşim de son anda kararını değiştirerek doğumda yanımda olmak istedi, dünyalar benim oldu.


Doğum fotoğrafçım ve arkadaşım Vildan da girince artık kızımı kucaklamaya hazırdım. Tam 15:55 de duyduk beklenen çığlığı. O an kelimelerle anlatılabilir bir an değil maalesef. İsteyen herkese nasip olsun dilerim. Kızımın çığlığı ile birlikte ben hıçkırıklara boğuldum, tam bir sinir boşalması durumu vardı, kendimi durduramıyordum.

Bence her erkek karısı ile doğuma girmeli, çünkü o an bir çiftin yaşayabileceği en özel anlardan biri. Yanımda olduğu için eşime minnettarım.

Doktorum kızımızın göbek bağını eşime kestirdi, çok istediğim şeylerden biriydi bu da... Kızımı çıktığı gibi koynuma verdiler, mosmor bişeydi ama bence dünyanın en güzel bebeğiydi. Daha sonra alıp temizlediler ve tekrar kucağıma verdiler, gözlerini açmış bana bakıyordu... O an düşündüğüm tek şey böyle güzel bir şeyi hak etmek için ne yaptım ben oldu. Şükrettim...

Allah dileyen herkese yaşatsın bu güzel duyguyu ve Rabbim bütün bebeklere sağlıklı uzun ömürler versin...

Ve o gün yanımda olan, arayan soran herkese teşekkürler, desteğinizle daha da anlamlı bir gün oldu benim için, insan böyle zamanlarda yalnız olmadığını hissetmek istiyor....


* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız, şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.

* Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız, şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
52 yorum on "Doğum Hikayem..."
  1. çok duygusal çok güzel bi yazı olmuş, teşekkürler...kızınla,eşinle mutlu sağlıklı bir ömür sizin olsun...

    YanıtlaSil
  2. Özgeciğm yazını okurken beni aldın götürdün, şu anda gözümden yaşlar aka aka yazıyorum....
    Allah kızına sağlıklı uzun ömürler versin,hepinize..... bebeği ilk görüş anı hayatta hiç bir şeyle kıyaslanamayacak bir mutluluk...Doğum anında çekilen sancılar sıkıntılar sanki hiç yaşanmamış gibi yerini bambaşka bir duyguya bırakıyor annelik:))) dünyanın en güzel şeyi annelik duygusu, yavruna duyulan sevgiyi başka hiç bir şeyde bulamıyorsun....

    Allahın bir lütfu bu.... Ailenle mutlu sağlıklı günler diliyorum, sevgiyle canım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, gerçekten de o an tarifsiz bir an, dileyen herkese nasip olsun...

      Sil
  3. Allah sağlıklı ve uzun bir ömür versin küçük meleğe, gözünüz aydın:)

    YanıtlaSil
  4. okurken çok duygulandım özgecim, bu aralar bende de çocuk sahibi olma isteği arttı, onun da etkisi var sanırım. adaşım gökçe ne de güzel görünüyor bayıldım bayıldım... Allah analı babalı büyütsün tekrardan, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok teşekkürler, darısı başına diyeyim o zaman :)

      Sil
  5. Okurken ben bu kadar duygulandıysam bu anı yaşayan sizi tahmin bile edemiyorum.Allah yavrunuzu bağışlasın, size hep mutlu günlerini göstersin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kızım doğduktan sonra ağlama krizine girdim, odaya çıktığımda hala hıçkıra hıçkıra ağlıyordum :) Tam bir duygu sağanağı.

      Güzel dilekleriniz için teşekkürler. Sevgiler...

      Sil
  6. çok güzel bir yazı olmuş.az kelime kullanarak da etkileyici yazılar yazılabiliyormuş demek ki.
    o an düşündüğüm tek şey böyle güzel bir şeyi hak etmek için ne yaptım ben,demişsiniz ya.nasıl güzel bir ifade ediş şeklidir bu böyle.
    güzel günler sizi bekliyor olsun yavrunuzla birlikte.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, istesem de uzun uzun yazamıyorum artık, ufaklığın uyku saatinde fırsat bulup yazdım, beğenmenize çok sevindim. Sevgiler...

      Sil
  7. maşallah size, gözlerim doldu...

    YanıtlaSil
  8. siz istanbulda ankaradakiler bu konuda şanslısınız. ben normal doğum yapsaydım özel hastanede de olsa (ki hiçbirine güvenmem ) dr.um falan gelmezdi. ebeler de hiç ilgilenmiyor, öylece 10-12 saat ağrı çekmek istemezdim. özeller ist.te özel hakkaten. çok güzel olmuş doğumun, çok şanslısın. çok da ağlayasım geldi valla okurken ;) ben normal yapamadım diye :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktorumun desteği olmasa ben de cesaret edemezdim. Ama yine de üzülme, normal ya da sezaryen sonuçta önemli olan sağlıkla bebeğine kavuşman.

      Sil
  9. Canım Allah analı babalı büyütsün inşaallah. Olmayanlara da nasip etsin. :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Okurken gozyaslarima hakim olamadim.1 ay sonra evleniyorum ve hemen cocuk yapma istegim kat kat artti bu yazinizdan dolayi,esinizle ve bebeginizle bir omur boyu mutluluklar dilerim.!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel dilekleriniz için teşekkürler. Size de hayırlı olsun, eşinizle birlikte bir ömür mutluluklar dilerim. Çocuk sahibi olmak güzel bişey ama önce evliliğinizin tadına varın, biz 4 yıl evlilikten sonra karar verdik, iyi ki de öyle olmuş diyorum :)

      Sil
  11. Öncelikle Allah analı babalı büyütsün bebeğinizi...Bende mecburen sezeryan ile doğum yapmak zorunda kalan bir anne olarak,anlattıklarınızı yaşayarak okudum.Bayıldığım için almışlardı beni de sezeryana,yok kordon dolanmış felan filan..Çok istediğim halde olmadı normal doğum,size nasip olmuş:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğumun ne şekilde olduğundan ziyade sağlıkla kavuşmak önemli olan. Allah hepimizin çocuğuna sağlık ve uzun ömür versin.

      Sil
  12. Az önce 1 aylık bebeğimi uyuttum ve gözümden uyku aka aka yazını okudum, yorum yazmadan çıkmak istemedim. ben de 1 martta aynı şeyleri yaşadım, normal doğum ve aynı duygular, gözlerim doldu o anı yaşadım, bebeğimin bakışları, ilk çığlığı...
    Allah bağışlasın evlatlarımızı, güle güle büyüyün, büyütün siz de kızınızı...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 gün arayla kavuşmuşuz yavrularımıza :) Allah hepsine sağlıklı ömürler nasip etsin. Sevgiler...

      Sil
  13. İnanılmaz güzel anlatmışsınız, benim de doğumuma bir 5 hafta kaldı, heyecanla biz de kızımızı bekliyoruz ve mümkünse biz de normal doğum istiyoruz. Anlattıklarınızı okudukça ben burada ayrı heyecanlandım. Çok mutlu, sağlıklı bir bebek olsun kızınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy ne güzel sizin de geri sayım başlamış, umarım istediğiniz gibi ve sağlıkla kavuşursunuz kızınıza. Sevgiler...

      Sil
  14. Özgecim beni de ağlattın, o güzel yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
  15. Masallah! Yabanci olarak bunu soylemeliyim - bu sezaryen x normal dogum durumu Türk annelere ve bebeklere cok zarar verici, cok uzucu bir sey, aklim almiyor... Biz (Cek Cumhuriyetinde) SEZARIYENI ve EPIDURAL aklimizda bile geciremiyoruz ve cogu hastanelerde artik cok dogal dogum icin kosullar (mümkünse ilacsiz dogum, aromaterapi, homeopati, mahremiyet, bonding, farkli dogum pozisiyonlari) mukemmel...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef Türiye'de herkes Sezaryen istiyor, normal doğum isteyenler de doktor bulmakta zorlanıyor. İnşallah zamanla düzelecek.

      Sil
  16. O kadar duru ve içten yazmışsın ki gerçekten çok duygulandım. Allah uzun, sağlıklı ve mutlu bir ömür versin size de bebişinize de ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok teşekkürler, darısı başınıza ;)

      Sil
  17. Ozge gozlerim doldu :)) Ama mutluljktan ;))) ne mutlu dedim normal dogumun artik cok az yasandgi bir ulkede normal dgum duye ciglik atan bir anne :)))) tebrikler ozgeee ;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, ben gördüğüm herkese normal doğumun ne kadar müthiş bişey olduğunu anlatıp duruyorum :) İnşallah zamanla artar normal doğum tercih edenler.

      Sil
  18. Ben bugun resimlerdeki minik prensesi gordum..maasallah ikinize de :) pelin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, sen de sağlıkla kavuşursun dilerim ufaklığa :) Sevgiler...

      Sil
  19. Merhaba! Turkiye'den normal dogum hikayeleri okudukça mutlu oluyorum! Henuz bir bebek düşünmüyorum ama bir gün hazır hissedersem kesinlikle normal doğum istiyorum! Bebeğinizle çok mutlu bir yaşam dilerim. Sevgiler!

    YanıtlaSil
  20. Rabbim bebeğinizi sizlere bağışlasın,isteyen herkese de hayırlısıyla nasip etsin,size mail atıyorum,cevaplarsanız çok mutlu olurum,sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. Gözlerinden Anılarım adlı başlıktan bir baktım buradayım..Aslında derdim kızınızın o güzel yüzünü görmekti o postta minnacık görüntüsüyle aman tanrım ne harika bir şey bu cadı dedirtti.Bebeklere aşığım çocukluğumdan beri onlarla olmak fazlasıyla huzur veriyor bana..
    Henüz bir anne değilim,hatta evli bile değilim ama çocuklarıma baba dedirtebileceğim güvendiğim bir adam var :) Çocuk gelişimi mezunuyum sizin çektiğiniz olayların hepsini daha 15 yaşındayken öğrettiler.Şuan inanilmaz bir korku içerisindeyim anlattıklarınızı okuyunca irkilmemek o düşünceye ortak olmamak mümkün değil ama kucağınıza aldıktan sonra göz yaşlarımı tutamadım.Azıcık sulu gözlüyüm sanırım kimin doğum hikayesini okuduysam içim bir garip oldu sonrada huzur kapladı..Daha çok şey yazmak istedim ama çok konuştum artık kaçayım ^____^ Güzel kızınız ve ailenizle sağlıklı,huzurlu sonra da mutlu yıllar dilerim.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de daha evli bile değilken doğum hikayelerini gözlerim dolu dolu okurdum, bir gün gelip kendi hikayemi yazacağım aklıma gelmezdi. Umarım sizin de tatlı mı tatlı bir bebeğiniz olur. Uzun uzun ve içten yorum için ayrıca teşekkürler, çok mutlu oldum :) Gökçe'yi de sizin için öpüyorum hemen :) Sevgiler...

      Sil
  22. Bebek biskuvisinin tarifini ararken gordum burayi ayni gun dogum yapmisiz benimde oglum oldu bende normal dogum yaptim bizim oglanda gec geldi 40 + 4 oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim bücürler özel bir tarihte doğmak istemiş belli ki, o yüzden sabırla beklemişler :) Allah sağlıklı uzun ömürler versin oğlunuza.

      Sil
  23. Bak buna da yorum yapmamışım. Okudum ağladım :( ne güzel birşey anne olmak yahu. Güzel ve zor. Ama şu an nefes almamın tek sebebi Elif :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kendi yazdığımı okuyup gözlerim doluyor yaa :)) Başka doğum hikayelerini okuyunca da öyle. Çok tuhaf bir şey gerçekten :))

      Sil
    2. Özge hanım sizi sitelerde doktor ararken buldum.Feriha hanımla ilgili sorularım var yardimci olursaniz cok memnun olurum

      Sil
    3. Merhaba tabii ki yardimci olurum. Mail atin merak ettiginiz sorulari obeydag@gmail.com adresime.

      Sil
    4. Merhaba tabii ki yardimci olurum. Mail atin merak ettiginiz sorulari obeydag@gmail.com adresime.

      Sil
  24. Allah size bağışlasın. Güzel bir hikaye

    YanıtlaSil
  25. Allah analı babalı büyütsün dört gözden ayırmasın

    YanıtlaSil
  26. Allah analı babalı büyütsün maşaallah. Ben de 3 aylık hamileyim feriha hanıma gitmeyi düşünüyorum.siz kaçıncı aydan itibaren kendisiyle devam ettiniz kontrollere ve hangi hastanede Doğum yaptınız ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı olsun sağlıkla kavusun inşallah. Ben hamile kalmaya karar verdiğimde Feriha Hanima gitmeye başladım öncesinde kan değerlerime baktırıp demir takviyesi falan aldım. Sonra da sürekli gittim. Doğumu atasehir sifada yaptim.

      Sil