Top Social

Yoğurmadan da Ekmek Yapılır

4/09/2013

Evde ekmek yapmak çok hoşuma gidiyor ama uzun uzun yoğurma, saatler süren bekleme süreleri nedeniyle çoğu zaman vazgeçiyorum. Ekmek makinesi de almadım, maalesef mikrodalga, actifry ve yoğurtçum sayesinde artık mutfakta yer kalmadı.

Ama öyle bir ekmek tarifi var ki, beni tekrar ekmek yapmaya ikna etti. Aslında bunu bir kaç yabancı sitede görmüştüm ve pintereste kaydetmiştim. Sonra baktım Devletşah da detaylı şekilde anlatmış, ben de onun tarifine göre yaptım.

Bu ekmeğin en güzel yanı yoğurmaya gerek yok ve sadece 3 saat mayalanması yetiyor. Hatta 2.saat sonunda bile epeyce mayalanmıştı benimki. Üstelik hamuru 1 hafta dolapta saklayabiliyorsunuz, yiyeceğiniz kadarını koparıp fırına atıp her gün taze ekmek yiyebilirsiniz.

Bu arada ben yarım ölçü yaptım fazlasıyla yetti bize, 4 orta boy somun ekmek çıktı diyebilirim. Ama aşağıda tam ölçü vericem, siz kendinize göre ayarlayın.

Malzemeler
  • 4,5 su bardağı tam buğday unu
  • 2 su bardağı un
  • 3 su bardağı ılık su
  • 1,5 yemek kaşığı instant maya
  • 1,5 yemek kaşığı tuz

Hazırlanışı
  • Kapaklı bir kapta tüm malzemeleri karıştırın, oldukça cıvık bir hamur olacak
  • Üzerini kapatarak oda sıcaklığında 3 saat kadar mayalandırın (Ancak kapağı sımsıkı kapatmayın gaz çıkışı olması lazım) Hamur 2 katına hatta 3 katına çıkıyor
  • Hamurun üzerine biraz un serpin ellerinizi de unlayıp istediğiniz büyüklükte bir parça koparın, şekil verip  unladığınız bir kesme tahtası üzerine dinlenmeye bırakın. Ben üzerini bıçakla kestim şekilli olsun diye.
  • 20 dk.sonra fırını açıp 230 dereceye ısıtın, ekmeği koyacağınız tepsi de içinde olsun ki ısınsın.
  • 20 dk daha geçince  fırının tabanına kaynar su dolu bir kase koyup ekmek hamurunu da tepsiye alın ve pişmek üzere fırına koyun.
  • Ekmeğin büyüklüğüne göre 20-30 dk içinde  mis gibi ekmeğiniz yenmeye hazır hale geliyor.


* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız, şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
* Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız, şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
8 yorum on "Yoğurmadan da Ekmek Yapılır"
  1. Harika görünüyor, kaydettim tarifi:)

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir şey öyle ya.
    Ekmek makinesi aldık ama birkaç denemede istediğimiz sonucu alamayınca soğuduk kullanasımız gelmedi makineyi. En güzeli böyle yoğurmadan az zahmetli ekmekler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok pratik, hem de bereketli. Ben yarım ölçü yapmama rağmen dolapta saklayıp 2-3 gün taze ekmek pişirip yedik.

      Sil
  3. fırın ekmeği gibi görünüyor..kaydedeyim tarifi, 2 ay sonra evime geçince sevgilime yaparım:)))ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. hızla geçen zamanda böyle güzel şeyleri yapabilmek için boyle hızlı tariflerin olması çok güzel .teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, insan pratik tarifler arıyor, uzun uzun vakit ayıramıyor. Bu ekmek de tam öyle bir tarif.

      Sil