Top Social

Nar Ağacı

6/20/2013

Hamileliğimin sonlarına doğru başladığım ve ancak geçtiğimiz günlerde bitirebildiğim bir kitap "Nar Ağacı". Üç ayda bitirmemin sebebi kesinlikle kitabın sıkıcı olması değil. Aksine normal şartlarda çabucak okuyup bitireceğim güzel bir kitap, ama önce doğum telaşı sonra uykusuz geceler ve de ilgi bekleyen bir ufaklık olunca çok kısıtlı zamanlarda okuyabildim ve nihayet bitirdim.

Prof.Dr.Nazan Bekiroğlu dedesi ve anneannesinin hayatından esinlenerek yazmış bu romanı. Kitap boyunca eski fotoğraflara bakarak geçmişe gidiyor yazar ve o fotoğraftaki anı oradakilerle birlikte yaşıyor, bir nevi geçmişe yolculuk yaparak dedesi ve anneannesinin hayatlarını bize anlatıyor.

Hikaye Balkan Savaşı döneminde başlıyor ve 1.Dünya Savaşı'na kadar devam ediyor, Trabzon'lu Zehra ve Tebriz'li Settarhan'ın hayatlarını okuyoruz roman boyunca, bu iki yaşamın nerede nasıl kesişeceklerini merak ederek.

Trabzon'un Rus işgalini ve halkın muhacirliğe gönderilmesini anlatıyor ki benim bu kadar detaylı bilmediğim bir konuydu, yaşananlar içimi parçaladı.

Ben tarih dersinden hep nefret ettim dolayısıyla tarihi de romanlardan öğrenmeyi tercih ettim, çünkü tarih derslerinde insanları anlatmazlar, duygular yoktur, yapılan anlaşmalar, kazanılan savaşlar vardır da ölen çocuklar yoktur. İşte Nar Ağacı'nda tarih fon olarak öyle güzel anlatılıyor ki, muhacir olarak göç eden insanların yaşadığı herşey gözünüzde canlanıyor. Gülcemal vapuruyla sonu bilinmeyen bir savaşa yollanan küçücük çocukların acılarını da taa içinizde hissediyorsunuz.

Aslında Nar Ağacı, tarihi fon olarak kullanan bir aşk romanı, tarihi nasıl güzel anlatıyorsa aşkı da çok güzel anlatmış. Öyle cümleler var ki insanı kalbinden vuruyor. 

Ben ne kadar anlatsam da eksik kalacak bu roman, en iyisi siz alın ve okuyun. Kendinizi romanın akışına bırakın roman kahramanlarıyla birlikte Trabzon'dan Tebriz'e, Tiflis'ten Batum'a dolaşın.

* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
*  Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
1 yorum on "Nar Ağacı"
  1. bende tarih derslerini hiç sevmedim :) ama tarihi ve yaşanmışlıkları anlatan kitapları okuyorum çok gördüm, bu kitabi ama almadım. burayı okuduktan sonra kesinlikle alıp okumam lazım dedim ;)

    YanıtlaSil