Top Social

1 Fotoğraf Yükle 1 Hayat Kurtulsun

7/31/2013
İnsanın bebeği olunca algıları da farklı yönlere kayıyor, daha önce dikkatimi çekmeyen şeyler bir anda gözüme batıyor. 

Prima'nın Unicef'le ortak yürüttüğü bir kampanya var "1 Paket = 1 Hayat Kurtaran Aşı" adında. Epeydir devam ediyormuş ama benim dikkatimi çekeli bir ay falan oldu, ki içeriğini incelemeye de fırsat bulamadım o sırada.

Haftasonu kapım çalıp Prima'dan güzel bir bebek bakım çantası hediyesi ve kampanyayla ilgili bilgilendirme yazısı gelince, bu anlamlı kampanya hakkında detaylı bilgi sahibi oldum ve sizinle de paylaşmak istedim.

2006 yılından bu yana, dünya genelinde 300 milyon aşı bağışlanan kampanyada, satın alınan her UNICEF logolu Prima bebek bezi karşılığında, UNICEF'e bir Anne ve Yenidoğan Tetanosu aşısı bağışlanıyormuş. Kampanyanın amacı her 9 dakikada 1 bebeğin hayatını kaybettiği Anne ve Yenidoğan tetanosunu ortadan kaldırmakmış. Bugüne kadar 8 ülkede başarıya ulaşılmış.

Ben de hamileliğimde tetanos aşısı oldum, doktorum sen bilirsin olmak istiyorsan olabilirsin demişti. Bir çok doktor gerek görmüyor, aslında bizim gibi iyi koşullarda doğum yapanlar için risk yüksek değil ama geri kalmış ülkelerde, özellikle steril olmayan ortamlarda doğan bebeklerde, bu aşının yapılması şart, aksi takdirde bebek ve anne ölümleri sıklıkla görülüyor. Ne yazık ki herkes bizim kadar şanslı olmuyor, küçücük bir aşıyla önlenebilecek bir hastalık sebebiyle, insanlar bebeklerini kaybedebiliyor ya da canlarından olabiliyorlar.

Bu yıl "1 Paket = 1 Hayat Kurtaran Aşı" kampanyasının kapsamı genişlemiş. Sosyal medya üzerinden de destek verilebilecek kampanyada, Prima'nın Facebook sayfasında yer alan uygulama üzerinden, anne ve babaların bebekleriyle çektirdikleri her fotoğraf paylaşımı için de bir aşı bedeli bağışlanacakmış.

Kampanyaya destek olmak için Berna Laçin, Ceyda Düvenci ve Defne Samyeli ünlü tasarımcı Özlem Süer ile bir araya gelip 4 farklı bebek bakım çantası tasarlamış, bu özel tasarımlı çantalar da, facebook uygulamasına yüklenecek fotoğraflar arasından seçilecek 100'ü aşkın kişiye hediye edilecekmiş.

Ben hemen kızımla bir resmimizi yükledim, böyle anlamlı bir kampanyada yer almaktan gurur duydum. Tasarlanan bebek bakım çantasına da bayıldım. Hem omuzda hem sırtta taşınabilmesi çok güzel olmuş. Zevkle kullanıcam.

Anne ve Yenidoğan Tetanosu Hakkında Genel Bilgi

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her 9 dakikada bir bebek, Anne ve Yenidoğan Tetanosu’ndan (AYT) hayatını kaybediyor. Gelişmiş ülkelerde annelerin büyük kısmı hastanelerde doğum yapar ve bebekler hem hayatlarının ilk yılında, hem de sonraki dönemde rutin olarak aşılanır. Ancak, gelişmekte olan ülkelerde AYT hâlâ anneleri ve doğacak bebeklerini tehdit ediyor. Yenidoğan tetanosu, kadınların sağlık hizmetlerine veya aşılama hizmetlerine erişimi olmadığı yoksul bölgelerde bebek ölümlerinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor.

‘Sessiz katil’ olarak da bilinen Anne ve Yenidoğan Tetanosu, en çok sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu ülkelerde kendini gösteriyor. Yenidoğanlar, göbek bağının sterilize olmayan aletlerle kesilmesi, kirli ellerle sarılması gibi sağlıksız doğum uygulamalarından ötürü hastalığa yakalanmaktadır.  Yenidoğan tetanosu, bebeklerin doğumdan 3 ila 28 gün sonra yakalandıkları bir hastalıktır.  Daha sonra meydana gelirse, sadece tetanos olarak adlandırılır. Anne tetanosu ise hamilelikte veya doğumdan sonraki 42 gün içinde meydana gelen tetanostur.

Hastalanan bebeklerden tedavi görenlerin arasında bile ilk ayda ölüm oranı %70’i bulmaktadır.  Anne ve Yenidoğan Tetanosu, hamilelik sırasında yapılan basit aşılarla önlenerek bu hassas dönemde kadınla birlikte doğmamış bebeği de korumaya alınabilir.Tetanos aşısının hamile kadına uygulanmasının ardından, antikorlar plasenta üzerinden cenine geçer. İki doz aşı, annenin ve üç yıllık bir sürede doğuracağı bebeklerin korunması için yeterlidir.  Bebekler doğumdan sonraki ilk iki ayda koruma altındadır.
1 yorum on "1 Fotoğraf Yükle 1 Hayat Kurtulsun"
  1. Ay ne kadar şanslısın ya :) Hemen katılıyorum hem bağış için hem de çanta için :) Yalnız resmim bir türlü yüklenmiyor ne iş anlamadım. Neyse yılmadan devam denemeye :)

    YanıtlaSil