Top Social

Siyez Bulguru Nedir Bilir Misiniz?

3/04/2014

Siyez Bulguruna buğdayın atası da deniyor, çünkü yaklaşık 10.000 yıllık geçmişe sahip olup genetiği bozulmadan günümüze kadar gelmiş tek buğday türü kendisi. Çok sert bir buğday olduğu için ancak bulgura işleniyormuş. Buna da Siyez Bulguru deniyor. Bitki hastalıklarının hiçbirinden etkilenmiyormuş. Kastamonu bölgesinde üretiliyor. Vitamin yönünden de oldukça zengin bir çeşit. Glisemik indeksi diğer bulgur türlerine göre daha düşük, o yüzden diyet yapan ve diyabetler için de öneriliyor.

Peki ben nasıl tanıştım siyez bulguruyla? Tabii ki MakarnaLütfen sayesinde :) Ailemizin gıda mühendisi, makarnalutfen.com'un sahibi sevgili Tuğba bu ürünü güvenilir bir üreticiden bulup sitesine ekleyince duydum ilk kez, denemek farz oldu. Bu arada mutlaka girip siteyi inceleyin sürekli yeni ürünler ekleniyor, sadece makarna üretmiyorlar, inanılmaz bir Ar-Ge durumu var orada. Ben hızlarına yetişemiyorum.

Siyez bulguru, görünüş itibariyle o bildiğiniz turuncu bulgurlara benzemiyor, daha çok işlenmemiş buğday gibi görünüyor. Ben aldıktan sonra bir süre pişirmeye cesaret edemedim :) Öylece durdu dolapta, sonra merakıma yenik düştüm, deneyeyim ya ne olacak kötü olursa yemeyiz dedim. Sonuçta ne mi oldu, tadına hayran kaldım. Gerçekten fark edilir derecede lezzetli bir bulgur.

1 e 2 su kaldırıyor, bu yüzden epey bereketli aslında. 1 bardaktan bir tencere dolusu pilav çıkıyor. Ben 10-15 dakika sıcak suda beklettim daha kolay pişmesi için. Zaten koyduğum bütün suyu anında çekip şişmişler. Bir de MakarnaLütfen'in kurutulmuş biberlerini ekledim pişirirken, hem görüntüsü güzel oldu hem lezzet kattı. Siz de mutlaka deneyin Siyez Bulgurunu, anlattıklarımda en ufak bir abartı olmadığını anlayacaksınız.

Malzemeler 
  • 1 su bardağı Siyez Bulguru
  • 2 su bardağı sıcak su (Suda bekletmek için de ayrıca gerekecek)
  • 2 yemek kaşığı MakarnaLütfen kurutulmuş biber
  • 1 küçük soğan
  • 1 yemek kaşığı dolusu salça
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • Tuz
Hazırlanışı
  • Öncelikle bulguru yıkayıp bir kaseye koyun, 2-3 parmak üstüne çıkacak kadar sıcak su ekleyin, 10-15 dakika bekletin.
  • Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın, yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip kavurun
  • Soğan şeffaflaşmaya başlayınca üstüne salçayı ve naneyi ekleyin kavurun
  • Bulgurun fazla suyunu süzerek tencereye ekleyin ve salçalı harcı yedirene kadar iyice karıştırın
  • Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin (Eğer önceden bulguru suda bekletmeyecekseniz 2,5 bardak su ekleyin)
  • Son olarak kurutulmuş biberleri ve tuzunu da ekleyerek şöyle bir karıştırın ve kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin.
  • İyice suyunu çekip bulgurlar da pişince ocağı kapatın 10 dakika demlendirip servis edebilirsiniz.
* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız, şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
* Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız, şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
37 yorum on "Siyez Bulguru Nedir Bilir Misiniz?"
  1. Duymamıştım bu bulguru hiç.
    Denemek lazım;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de dediğim gibi yeni öğrendim, ama çok sevdim. Güvenerek kızıma da yedirebileceğim bir bulgur. Deneyin mutlaka.

      Sil
    2. Merhaba,
      bende restaurant sektöründe çalışan bir gıda mühendisiyim. Siyez buğdayının faydalarını sağolsun ilgili Şef arkadaşlardan duydum ve öğrendimki eşimin memleketi Kastamonuda yetişiyormuş sadece .Busene ekimimizi yaptık ve ürünümüzü topladık arzu edenlere ulaştırabilirim aşağıdaki facebook sayfamdan da ulaşabilirsiniz.

      https://www.facebook.com/ATA-Bugdayi-SIYEZ-966893213349412/timeline/?ref=aymt_homepage_panel

      Sil
  2. Sizyez bulguru harika duruyor eminim lezeetlidir de.kocaman kocaman elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Sevgiler

      Sil
    2. mutlaka deneyeceğim..sevgiler :)

      Sil
    3. Merhaba ben esmer bulgurla siyez bulguru arasında ki farkı öğrenmek istiyorum yani ikiside aynı mı acaba

      Sil
    4. İkisi aynı şey değil, esmer bulgur farklı bir buğday türünden elde ediliyor, bir yerde Rus kökenli diye okumuştum. Siyez bulguru ise siyez buğdayından elde edilen bir tür. Büyük ihtimalle lezzetleri de farklıdır.

      Sil
  3. görüntü gel beni ye bitir diyor, ben bulgur delisiyim. her halini her şeklini çok severim. ellerine sağlık arkadaşım. minik kuşu öperim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok teşekkür ederim :) Ben de çok seviyorum bulguru, bu çeşidini de özellikle denemelisin. Öperim çok.

      Sil
  4. ösgecim ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Evet canım,buraya gelirken bir paket marketten almıştım ve denedim. Lezzeti gerçekten muhteşem....
    Suyu çok seviyor ve geç pişiyor... Bir süre bekletmek iyi fikirmiş...
    Ellerine sağlık... Gökçe'nin yeni yaşını buradan da kutluyorum... sevgiler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bir yerde okumuştum geç piştiği için önce suda bekletin diye, suda bekleyince daha pişirmeden yumuşuyorlar, sonra da ağır ateşte pişince yumuşacık oluyor. Ben artık sık sık yapıcam sanırım :) Gökçe için de teşekkürler tekrar :) Sevgiler.

      Sil
  6. elinize saglik cok guzel ve lezzetli duruyor en kisa zamanda deneycegim blogunuzu izlemeye aldim siz de benim blogumu alirmisiniz yeni bir bloger sayilirim desteklerinize ihtiyacim var sevgiler Munisinevi.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler munise hanim gerçekten çok lezzetli bir bulgur. Denemenizi tavsiye ederi..

      Sil
  7. Çok lezzetlidir eminim özgecim. ellerine sağlık. sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Bende makarnalütfen'i geçen gün inceledim. En kısa zamanda siparişlerim olacak. Bu arada süper görünüyor yanına da turşu hımmmm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben her ay bir koli bişeyler alıyorum :)) Sürekli yeni ürünler oluyor, ama siyez bulguru cidden nefis.

      Sil
  9. Hep duyuyorum ama gözüme ilişmedi almak için raflarda :) Gerçi bunun etkisi bulguru güvenilir biryerden alıyor olmamız. Neyse, en kısa zamanda deneyeceğim mutlaka.
    Bulgur pilavını çok severim çok daha lezzetlisini kaçırmak istemem :)
    Ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ben de hiç görmedim raflarda, marketlerde. Makarna Lütfen çok güvenilir bu konuda, oradan almanı tavsiye ederim. Umarım seversin.

      Sil
    2. mrb lar, öncelikle sunu belirtmeliyim ki bir kastamonu lu olarak , siyez bulguru sadece kastamonu da üretilmektedir.kars ve hatayın frik bulgurlarıyla karıştırmayın.Eğer ilk defa deniyecekseniz, İhsangazi siyez bulguru üreticileri derneğini veya ihsangazi ilçesi ziraat odası, esnaf odasını arayarak güvenilir ve temiz olarak elde edebilirsiniz.Pilavı Tereyağ ve domates ile çok lezzetli olur.Arkadaşlar Özge hanıma teşekkür ediyorum sizlere bu lezzeti tanıttığı için.Çevremizde 10.000 yıldır genetiği değişmemiş kaç şey sayabiliriz.Dünya farkına vardı fakat bizler daha yeni yeni anlıyoruz.

      Sil
    3. Çok teşekkürler bilgiler için, makarnalutfen.com da Kastamonulu bir üreticiden alıp satıyor. Bakanlıktan onaylı ve sertifikalı üretim yapan bir firma. Umarım daha çok kişi siyez bulgurunu tanır, çok lezzetli gerçekten.

      Sil
  10. Henüz denemedim ama şifasını duymuştum, ellerine sağlık Özgecim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, şifası bir yana lezzeti müthiş :)

      Sil
  11. Ben de deneyeyim bunu en kısa zamanda. Bulgur pilavını zaten severim bunu merak ettim şimdi. Bir de frik bulguru vardı, annemler etli yaparlardı onu bilir misin? o da çok lezzetli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene mutlaka Dilekcim. Firik bulgurunu biliyorum ama hiç yapmadım ben de bir ara onu deneyeyim o zaman :)

      Sil
  12. Bursa'da Kastamonu günlerinde siyez bulguru yanında siyez eriştesi ve siyez tarhanası da buldum, hepsi bir harika!! Tokalı Gıda yeni üretime başlamış.

    YanıtlaSil
  13. Nuh'un Ambarı'nda henüz sadece havyar ve Siyez bulguruyla temsil ediliyor.Türkiye'nin ilk Presida ürünü ise Kastamonu İhsangazi Siyez bulguru oldu.Arkadaşlar bu ürünü sağdan soldan üçüncü şahıslardan almayınız, aksi takdirde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.Birinci elden Kastamonulu satıcılardan talep ediniz.Sarımsağın memleketi Taşköprü , Siyez Bulgurunun memleketi İhsangazi dir.Hem ürünün kalitelisini hemde yarı yarıya ucuza alırsınız.Özge Hanıma sizlere bu lezzeti tanıttığı için çok teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

    YanıtlaSil
  14. siyez bulgurunun memleketi Kastamonu seydiler ilçesinde tarihte hep varolagelmiş siyez buğdayını yok olmadan günümüze getirenleri kutluyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ben Sevinç. Aslen Taşköprülüyüm. Siyez bulgurunu Taşköprüye gittiğimde gördüm ancak adını bilmiyordum. Oldukça esmer ve iri bulgur. Faydaları saymala bitmiyor. Ayrıca inanılmaz lezzetli. Taşköprüye tekrar gittiğimde kilo kilo alıcam inşallah. Memleketimiz aslında her yönüyle cennet. Genetiği bozulmamış yüzlerce yıl ötesinden günümüze kadar gelen bu şifa kaynağına sahip çıkalım. İnşallah yeni nesil sağlıklı gelişir. Çocuklarımızı böyle faydalı şeylerle besleyelim. Hepinize sağlıklı mutlu ve siyezli günler diliyorum

      Sil
    2. Merhaba, gerçekten de çok lezzetli ve faydalı bir gıda Siyez Bulguru ben de geç tanıştım ama çok seviyorum. Sevgiler...

      Sil
  15. Tosyadan geçerken buğday diye aldım, keşkek olur demişti satıcı, bunu bulgur pilavı gibi pişirebilir miyim acaba? Deneyeceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda verdiğim tarifle bulgur pilavı yapabilirsiniz. Kendisi bulgurun bir çeşidi, gayet lezzetli oluyor pilavı.

      Sil
    2. keşkeklik ile siyez bulgurunun bir alakası yoktur.İkisi farklı seylerdir.Keşkeklik ile bulgur plavı olmaz, olsada lezzetli olmaz yavan olur yenmez.

      Siyez bulgurunu arkadaşlar kastamonudan başka biryerde bulamazsınız, hal böyleyken kastamonu da bile çeşitleri var.Siyez bulgurunun en lezzetli hali taş değirmende sinek kanadı yarılmış(bulgur tanesi enine değil boyuna ikiye ayrılmış) hem lezzetli hem bereketli olur.Pirinç ile karıştırmayın bu ürünü, kesinlikle bütün tane tane olmaz pişirilince bütün hali şişmez.
      peki istanbuldan,izmirden,adıyamandan, bu ürünü nasıl tedarik edebilirim derseniz ,meil yoluyla ulaşabilirsiniz(üreticiden direk kargoyla kapınızda), yada internetten biraz araştırdığınızda kastamonulu üreticilere ulaşmanız mümkün.

      Sil
    3. ınstagram ve facebookta yeşil çiftlik adı altında İhsangazi den siyez bulgurunun ve bir çok kastamonuya özgü ürünlerin satışını yerinden uygun fiyatlarda yapıyoruz.Güvenle alışveriş yapabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz

      Sil