Top Social

Güveçte Kuru Fasulye

4/07/2014

Ben Çayeli Usulü fasulyeyle tanışana kadar kuru fasulyeden nefret ederdim. Annem pişirince mecburen bir kaşık yer ama mutlaka surat asardım. Hala da sevmem o çeşit kuru fasulyeyi.

Eski iş yerimin karşısında bir restoran vardı Karadeniz yemekleri yapan (Vezir Sofrası), arkadaşlar sürekli anlatıyordu şurada nefis fasulye yapıyorlar gel gidelim falan diye, yok canım diyordum fasulye ne kadar güzel olabilir ki, yemek için üstüne bir de para mı vericem diyerek bir sene direndim. 

Sonra bir gün bir şekilde gittim, fasulyenin tadına baktım. İyi de dedim bu fasulye değil bambaşka bişey. O günün sonrasındaki hafta sanırım 3 gün gidip fasulye yedim orada, sonrasındaki haftalarda da ömrümce yemediğim kadar fasulyeyi yemişimdir herhalde.

Peki neydi bu fasulyenin sırrı derseniz; bir kere her şeyden önemlisi Erzurum İspir fasulyesi kullanılıyordu. Bilenler bilir bu fasulye hem kolay pişer hem de şeker gibidir. Ama dikkat etmek gerekir, İspir diyerek başka çeşit fasulyeleri satarlar bilmeyene. Diğer sırrı da bol tereyağda güveçte pişirilmesi. Mutlaka bilmediğimiz bir şeyler daha vardır ama ben inat ettim, evde buna yakın bişey yaparım dedim ve yaptım.

Önce gittim Erzurum'dan İspir Fasulye satan ve kargoyla gönderen bir yer buldum, kilosu 15 TL, biraz pahalı belki ama kesinlikle değer. Almak isterseniz şurada iletişim bilgileri var bir mail atın geri dönüş yapıyorlar hemen.

Daha sonra fırında pişirmek için döküm tencere veya kapaklı bir güveç kabına ihtiyacınız olacak, hiçbiri yoksa kapaklı bir borcam da idare eder. Aşağıda tarifini yazıyorum, ben sonuçtan memnun kaldım umarım siz de seversiniz.

Malzemeler
  • 1 su bardağı ispir kuru fasulye
  • Fasulyeyi ıslatmak için su, 1 çay bardağı süt, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker
  • 150 gr tereyağ 
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
Hazırlanışı
  • Bir gece önceden kuru fasulyeyi bir kaba koyup üstünü geçecek kadar su ekleyin, üstüne 1 çay bardağı süt, tuz ve şeker ekleyip bir gece bekletin.
  • Ertesi gün fasulyeleri süzün bir tencereye alın üstüne çıkacak kadar su ekleyip haşlayın. Çok fazla değil kıtırlığı gidecek kadar. Kaynarken üstünde oluşacak köpükleri alıp atın.
  • Döküm tencerenizi ocağa alıp tereyağını eritin, yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip biraz öldürün, lapa gibi bir görüntüsü olacak.
  • Üzerine biber ve domates salçasını ekleyin (biber yoksa domates de olur sadece) üzerine 1-2 yemek kaşığı su ilave edin, salçayı 3-4 dakika biraz pişirin.
  • Haşladığınız fasulyeleri süzüp tencereye ilave edin şöyle bir karıştırın. Tuzu azsa tuz ekleyin. 
  • Üzerine bolca su ekleyin, ölçü veremiycem ancak iki parmak kadar çıksın fasulyelerin üzerine çünkü çok fazla su çekiyor ve az su koyarsanız sonunda kupkuru bir yemeğiniz olabilir.
  • Daha sonra tencerenizin kapağını kapatıp 200 dereceye ısıttığınız fırında 1 saat kadar pişirin.
  • Afiyet Olsun

* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız, şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
* Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız, şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
16 yorum on "Güveçte Kuru Fasulye"
  1. bugün yedim kuru fasulye ama bu resimdeki kadar güzel görünmüyordu :D

    YanıtlaSil
  2. Guvecte hic yapmamistim ama nefis gorunuyor canim. Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, güveçte ya da döküm tencerede inanılmaz lezzetli oluyor. Hatta onlar yoksa bir borcama koyup fırında pişir, suyu koyulaşıyor lezzeti de artıyor.

      Sil
  3. Evet ispir fasulyesi bambaşkadır lezzeti süper ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, gerçekten de bambaşka bişey İspir Fasulyesi.

      Sil
  4. Mükemmel oldu teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Yanıtlar
    1. Fasulye piserken içine süt atiyor muyuz?

      Sil
    2. Piserken de koyulabilir ama ben koymuyorum bu sekilde de lezzetli oluyor

      Sil
  6. Özge hanım size kocaman tşk,ler 56 yaşındayım ömrümde ilk defa böyle lezzetli harika kuru fasulye yedim bor camda yaptım harika oldu tşk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahir Bey çok mutlu oldum beğenmenize, afiyet şeker olsun :)

      Sil
  7. Merhaba, elinize sağlık. Verdiğiniz link çalışmıyor. Şu an fasulyenizi nereden alıyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, mahallede bir market var onlar getiriyor, oradan aliyorum. Ama internetten siparis verebileceginiz yerler var google da bir aratin.

      Sil
  8. Etle denemek istediğimizde ayrı kapta etleri kavurmamız yeterli olur mu aynı tarif için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncesinde soğanla etleri kavurup salça ve fasulyeyi ekleyip pişirin beraber

      Sil