Top Social

Zeytinyağlı Pirinçli Enginar Yemeği

5/06/2014

Tariflerde genellikle çanak şeklinde kullanılır enginar, ben de daha önce öyle bir tarif vermiştim. Bir gün anneannemde dilimlenmiş şekilde, garnitürlü halini yiyince favorim kesinlikle bu oldu. Aslında iki tarifte de kullanılan malzemeler aynı, ama bu şekilde enginar ve malzemeler daha bir iç içe geçiyor ve çok lezzetli oluyor. 

Sezonu açıldığından beri her hafta enginar alıyorum pazardan, bir hafta çanak şeklinde bir hafta dilimlenmiş şekilde pişiriyorum. Geçenlerde değişiklik olsun diye peynirli pişirdim ama enginarın sıcak halini hiç sevmedim. Ömür boyu bu iki tarifle yapıp yemeye karar verdim :) Enginar sevmiyor olsanız da bu şekliyle bir deneyin, gerçekten lokum gibi oluyor.


Malzemeler
  • 3 adet enginar
  • 1 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1/2 su bardağı garnitür konservesi
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 2 su bardağı su
  • Bir avuç ince kıyılmış dereotu
Hazırlanışı
  • Öncelikle çukur bir kaseye iki bardak suyu, limonun suyunu ve unu koyarak karıştırın
  • Daha sonra enginarları önce ikiye sonra her bir dilimi üç parçaya bölerek hazırladığınız limonlu suya atın. (Not: bazı enginarların arka kısımları çok sert oluyor ben bıçak yardımıyla bu sert kısımları soyar gibi ince ince kesip atıyorum)
  • Bir tencereye zeytinyağını alın, yemeklik doğradığınız soğanları koyup şeffaflaşana kadar kavurun. Üstüne suyuyla birlikte enginarları ekleyin
  • Yıkadığınız pirinçle birlikte tuzu ve şekeri de ilave edip karıştırın ve kapağını kapatarak orta dereceli ateşte enginarlar yumuşayana kadar pişirin.
  • Suyu az gelirse sıcak su ilave edin, ama çok koymayın ki sonuçta sulu bir yemek olmayacak, piştiğinde suyunu iyice çekmiş olmalı.
  • Enginarlar pişmesine yakın garnitürü de ilave edip 5 dakika kadar enginarla birlikte pişirin ki lezzeti birbirine karışsın. 
  • Son olarak dereotunu ekleyip karıştırın ve ocağı kapatın
  • Soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız, şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
* Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız, şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
19 yorum on "Zeytinyağlı Pirinçli Enginar Yemeği"
  1. Canak seklinde yaptim hiç sevmedim. Dereotlu pilavini yaptim eh işte yedik. Belki bu tarif bana enginar sevdirir. En kısa zamanda deneyeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nesrincim merhaba, ben de çoğu restoranda yapılan çanak şeklindeki enginarı sevmiyorum. Çünkü enginarı suda haşlayıp içine garnitür dolduruyorlar, çok lezzetsiz oluyor. Ama benim daha önce verdiğim çanak şeklindeki tarifte, enginarları soğan ve pirinçle pişirip sonra garnitürle harmanlayıp dolduruyorsun ve o şekilde de lezzetli oluyor. Ama sen yine de garanti olması açısından bu verdiğimi dene. Ben de enginarı son üç senedir yemeye başladım :))

      Sil
  2. eline sağlık özgecim tam bahar yemeği olmuş sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Canım çektiii :)

    YanıtlaSil
  4. elinize sağlık nefis sağlıklı bir yemek olmuş

    YanıtlaSil
  5. sağlıklı bir yemek eline sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkurler, hem sağlıklı hem cok lezzetli :)

      Sil
  6. Özgecim enginarın sevilemeyeceğine inanamıyor insan. ben bayılıyorum ve her fırsatta da mevsiminde pişiriyorum. böyle de çok leziz olur eminim. ellerine saglık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım benim. Biz de her hafta yiyoruz mutlaka. Bu şekliyle cok güzel oluyor gerçekten :)

      Sil
  7. Bu hafta pazardan alıp deneyecegim tarifinizi

    YanıtlaSil
  8. bizde eşimle herhafta alıp pişirip yiyenlerdeniz, gençken pek sevmezdim şimdi bayılıyorum, farklı tariflerinide deniyorum, ellerine sağlık, bunu da denemek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, umarım bu şekliyle de severek yersiniz. Sevgiler...

      Sil
  9. yaptım, nefis oldu.. ben hep çanak şeklinde yapardım ama buna bayıldım..
    bundan sonra böyle de yaparım, teşekkürler :)
    (bu arada ben pirinç yerine bulgur koydum)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurten Hanım beğenmenize çok sevindim. Çok lezzetli oluyor bu şekilde. Bulgur da konulabilir tabii hem daha sağlıklı olur. Sevgiler.

      Sil
  10. Merhaba Özge hanım, bugün bu tarifiniz yaptım. Bütün tarifleriniz çok güzel ve kolay. Her hafta sonu yemek yada kek yapacağım zaman sizin tariflerinize bakıyorum. Çok teşekkürler. Emeğinize ve elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için, ne mutlu bana. Sevgiler.

      Sil