Top Social

Çilekli Limonata Tadında Cheesecake Dilimleri

8/04/2014

Uzuuunnn bir tatil sonrası herkese selamlar. Umarım herkes bol bol dinlenip eğlenmiştir. Beni sorarsanız İstanbul'daydım, maalesef dinlendim diyemem. İki dakika yerinde duramayan 17 aylık küçük hanım sayesinde çok yorucu bir tatil geçirdim, bir de İstanbul'un haddinden fazla nemi beni mahvetti, bir ara eriyorum sandım :) Sonuç itibariyle,  işe döndüğüm için nasıl mutluyum anlatamam :) 

 

Cumartesi günü can sıkıntısından, kalkıp bu nefis cheesecake'i yaptım :) İtiraf ediyorum, bu benim yaptığım ilk cheesecake :) Ben çok severim ama sevmeyen çok kişi tanıyorum, o yüzden misafir geleceği zaman, herkesin seveceği şeyler yapmayı tercih ediyorum. Dolayısıyla cheesecake yapmayı hep erteledim, bugüne kısmetmiş :)

Bu tarifi pinterest'te görüp yapılacaklar listesine eklemiştim, klasik cheesecake yapımına oranla çok daha kolay bir tarif. Tam bir yaz tatlısı. İnsan yerken limonlu, çilekli dondurma yiyor gibi hissediyor. Siz de benim gibi ekşi lezzetleri seviyorsanız şiddetle tavsiye ederim.


Üstündeki mermer desenini oluşturmak için çilek püresi kullanılıyor, hem görüntüsü hem de lezzetine katkıda bulunuyor. Orjinal tarifte çilek yerine ahududu kullanılmış, siz de istediğiniz kırmızı bir meyveyi kullanabilirsiniz. (çilek, böğürtlen, vişne v.s.)


Bu tarif 20x20 ebatlarında küçük bir kare tepsi (borcam) için uygun. Büyük kalıp kullanmayın, çok ince olacaktır. İsterseniz kare kalıp yerine küçük yuvarlak bir kalıp da kullanabilirsiniz, yine 20 cm çapında olabilir.


Lafı daha fazla uzatmadan hemen tarife geçiyorum, malzeme listesinin uzun oluşu sizi korkutmasın, yapımı çok kolay bir cheesecake bu. Hatta ben Gökçe'yi tezgaha oturtup onunla birlikte yaptım :) Kabartma tozunu, ununu falan o ekledi. Belki de o yüzden çok lezzetli olmuştur, kimbilir :)

Malzemeler

Taban için:
  • 20 tane petibör bisküvi 
  • 70 gr erimiş tereyağ (orjinal tarifte daha azdı ama benim bisküvileri birleştirmeye yetmedi ben artırdım)
Cheesecake İçin:
  • 2 paket labne peyniri (400 gr)
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 2 limon kabuğu rendesi ve 1 limonun suyu (Tarifte 2 limon suyu diyor ama aşırı ekşi olur 1 iyidir)
  • 2 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 çimdik tuz
Sos İçin:
  • Yarım bardak çilek püresi (Çileği rondoda püre haline getirip, çekirdeklerinden kurtulmak için süzgeçten geçirin)
  • 1,5 yemek kaşığı şeker
Hazırlanışı
  • Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın ve 20x20 cm boyutlarında bir kabın içini yağlı kağıt veya folyo ile kaplayın. (Çıkartması çok kolay oluyor bu şekilde)
  • Öncelikle bisküvileri kırarak mutfak robotu/rondoda un haline getirin ve üzerine erittiğiniz tereyağını (sıcaklığı biraz geçince) ekleyip robotu tekrar çalıştırın. 
  • Bisküvileri elinizle kalıbın dibine bastırarak yayın ve ısınmış fırında 10 dakika tutup çıkarın, kenarda soğusun.
  • Çukur bir kasede 2 paket labne ve 1/2 bardak şekeri mikserle iyice çırpın
  • Üzerine limon kabuklarını, limon suyunu, yumurtaları, vanilyayı ekleyip çırpın.
  • Son olarak da un ve tuz ekleyip biraz daha çırpın.
  • Karışımı bisküvilerin üzerine dökün (Sıvı bir karışım olacak, endişe etmeyin)
  • Diğer tarafta püre haline getirip süzdüğünüz çilek suyuna  şekeri ekleyip karıştırın
  • Çilek suyundan kaşıkla alıp cheesecake'in çeşitli yerlerine gelişigüzel dökün ve sonrasında ince bir çubuk veya bıçak ucuyla dağıtarak desen yapın.
  • Sıcak fırına atın ve 30 dakika pişirin.
  • Kenarları kalıpta ayrılacak ve hala içi yumuşak gibi görünecek ama sorun değil.
  • Fırın kapattıktan sonra fırın kapağını açıp, cheesecake'i fırının içinde soğumaya bırakın (dışarı çıkarınca çatlıyor)
  • Soğuyunca dolaba atıp en az 3 saat bekledikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
  • (Ben fotoğraf çekmek için acele edip tam soğumadan dilimledim o yüzden görüntü istediğim gibi olmadı, katlar birbirine karıştı, siz bir gece dolapta bekletin mutlaka)

Not: İlk kez cheesecake yaptığımı yazmıştım, maalesef çatlamasının önüne geçemedim, bir kaç yerde derin yarıklar oluştu, normalde üzerine sos dökecek olsaydım sorun olmazdı. Ama bu şekilde ikram edildiği için çatlamasa daha iyi olur. 

Daha sonra araştırdığım kadarıyla, çatlamaması için yapılması gerekenler;

- Kalıbın altını ve dışını folyo ile sarmak (dengeli ısı dağılımı sağlıyormuş)
- Fırının içine bir kap su koymak, hatta mümkünse cheesecake'i pişireceğiniz kabı su dolu başka bir kabın içine koyup fırına atmak.
- Piştikten sonra fırın kapağını açıp cheesecake'i fırının içinden çıkarmadan orada soğumasını sağlamak. 

18 yorum on "Çilekli Limonata Tadında Cheesecake Dilimleri"
  1. cheesecake'in çatlamaması için pişme süresi boyunca fırının hiç açılmaması,piştikten sonra ise tamamen soğumadan fırından çıkartılmaması gerekiyor Özgecan:) haberin olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım sağol valla, benimki acemi işi oldu biraz, çünkü epeyce bir açtım fırını :))) İlk kez yaptığım için pişti mi pişmedi mi diye panik oldum :) Ama çatlak matlak fark etmez lezzeti çok iyiydi. Bir dahaki sefere inşallah pürüzsüz olacak :)

      Sil
  2. Super gorunuyor Ozgecim. Mutlaka deneyecegim... Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Gerçekten denenesi bir tarif, sonucu bekliyorum :) Sevgiler...

      Sil
  3. Twitterda olay yaratan tarif:)Bayılarak yediğimiz bir cheesecake oldu.Yapması süper kolay.Ben çilek yerine donmuş vişne kullandim.Şekerle,vişneleri blenderladım.Çatlamasa daha iyiydi tabii ama o da bir daha ki sefere insallah:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vişne ve limon da çok yakışıyor birbirine gerçekten :) Sayende çatlamayla ilgili kısmı güncelledim, inşallah bundan sonrakileri çatlatmadan yapıcaz. Sevgiler...

      Sil
  4. Mükemmel oldu, tarifiniz için teşekkür ederim.Kalıbı folyoyla kapladım, su dolu tepsiye oturttum ve soğuyana kadar fırından çıkarmadım önerilerinizi dinleyerek; en ufak bir çatlak bile yok:)) vişne ile denedim.sonuç harikaydı, çok mutlu oldum.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, tarifinizi denemek istiyorum. Anlatımınız çok keyifli. İki paket labne derken, kaç gramlık paketler? İlginiz için teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok teşekkürler :) Paketler 200 gr oluyor genelde toplamda 400 gr labne kullanılıyor. Ben hemen tarife ekliyorum. Sevgiler.

      Sil
  6. Merhaba Özge Hanım, tabanı bisküviden olmayan cheesecake (taban) tarifiniz var mı ? Teşekkür ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef o şekilde yok, bir kez evdeki kurabiyeleri rondoda çekip yapmıştım, eğer sorduğunuz o şekilde bir tabansa bisküvi yerine aynı miktarda kurabiye ile yapabilirsiniz. Ama onun dışında bir taban denemem olmadı.

      Sil
  7. Kurabiye fikri mantıklı :) paylaştığınız için tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  8. Bisküvi yerine kurabiye fikrinizi denedim. Kurabiyelere ceviz ve fındık da ekledim rondodan çekerken. Tadı güzel ve yapımı kolay. Daha ne olsun. Özge Hanım paylaşımınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika :) Çok sevindim beğenmenize. Afiyet olsun.

      Sil
  9. Cheesecake tarifinizi biraz endise ile denedim. Endişemin sebebi, daha önce hiç cheesecake yapmamış ve tatmamamis olmadan kaynaklanıyordu. Ama bu tarif güzelliği ile gönlümü fethetti ve bütün endişelerimi ortadan kaldırdı. Tiryakisi olmam işin tek kötü tarafı:) Sık sık yaparım ben bunu :) Tarif için çok teşekkürler..

    YanıtlaSil