Top Social

Ev Yapımı Pizza Hamuru

1/12/2015

Bir süre öncesine kadar hamur yoğurmaya, hele ki mayalı hamurlara oldukça mesafeli yaklaşıyordum. Neden derseniz, ön yargı diyebiliriz, çok zor olacağına yönelik bir yargım vardı. Neyse ki kısa süre önce bu yargıyı kırdım ve aslında hamur yoğurmanın hiç de zor olmadığını anladım. 

Tabii hamurlarla haşır neşir olmamda, bir süre önce mutfağımda yerini alan süper yardımcım Kenwood Mutfak Şefinin çok çok büyük etkisi var. Bir süredir Gökçe dolayısıyla uzun uzun mikserle bir şey çırpmakta zorlanıyordum. Tam yumurtayı çırparken anne gel gel falan deyip eteğimi çekiştirmeye başlayınca kekin kıvamı tehlikeye giriyordu mesela :) Ya da uzun uzun hamur yoğuramıyordum yine aynı sebepten. Son dönem, ben bir stand mikseri alayım en iyisi diye düşünmeye başlamıştım, araştırırken Kenwood Prospero'nun şu videosunu gördüm ve işte bu dedim, aradığım şey bu. Akşamüzeri siparişi vermiştim :) 


Makineyle birlikte gelen cam blender, katı meyve sıkacağı, narenciye sıkacağı, mutfak robotu, rende, kıyma yapma aparatı tam anlamıyla elim ayağım oldular diyebilirim. Ben araştırana kadar böyle bir makineden haberim yoktu, o yüzden arayış içinde olanlara yardımcı olur diye bahsetmek istedim. Hamur yoğurma ucu sayesinde elimi sürmeden poğaça, ekmek, pizza hamuru yoğuruyorum. İnanılmaz kolaylık.

Geçen haftasonu, Pazar kahvaltısına pizza yapayım dedim :) Sabah hemen hamuru yoğurup 1 saat mayalandırdım ve Gökçe'yle birlikte üzerini döşeyip fırına attım. Kahvaltıda nefis pizzamız hazırdı.

Pizza hamurunun tarifi, Amerikalı TV yıldızlarından olan ünlü Şef Bobby Flay'e ait. Ben bayıldım açıkçası, kenarları çıtır, kendi yumuşak bir pizza oluyor. Makina olmadan da kolayca elde yoğurabilirsiniz.

Aşağıdaki ölçülerle 2 tane 35 cm lik tepside pizza çıkıyor. Ben yarım ölçü yaptım 28 cm döküm tavaya fazla geldi, kalan hamur Gökçe'ye oyun hamuru oldu :))

Malzemeler
  • 3,5-4 Su bardağı un (Ekmek unu kullanılırsa daha çıtır bir hamur oluyormuş)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket (2,5 tatlı kaşığı) instant maya
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
Hazırlanışı
  • Un, şeker, maya ve tuzu çukur bir kapta karıştırın 
  • Üzerine ılık su ve zeytinyağını ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun
  • Eğer un az gelirse her seferinde 1 yemek kaşığı olmak üzere, hamur ele yapışmayacak bir hal alana kadar azar azar un ekleyin.
  • Unladığınız tezgaha hamuru alıp bir kaç dakika elinizle yoğurun. İpeksi bir kıvam alacak.
  • Geniş bir kaba azıcık zeytinyağı damlatıp elinizle kabı yağlayın, içine hamuru koyup üstünü temiz bir bezle ya da streç filmle örtüp ılık bir ortamda 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Bu süre sonunda hamur yaklaşık iki katına çıkacak.
  • Hafifçe unladığınız tezgaha hamuru alıp merdane yardımıyla inceltin ve yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin.
Bu aşamadan sonra yapacaklarınız tamamen sizin damak zevkinize kalmış, bir kasede sulandırdığınız domates salçasını sos olarak hamurun üzerine sürüp, üstünü dilediğiniz malzemelerle döşeyebilirsiniz. Ardından 180 derece sıcak fırında, yaklaşık 20-30 dakika pişirin. Üstündeki malzemeler ve hamur piştiyse tamamdır. Afiyet olsun.

Yukarıda görünen el, benim koyduğum zeytinleri alıp yiyen kızımın eli :) Kendisi tam bir zeytin canavarıdır. Neredeyse tüm zeytinleri topladı daha pişiremeden.

7 yorum on "Ev Yapımı Pizza Hamuru"
  1. Ellerinize saglik biz esimle evde yaptik sert oldu hamuru sizin tarifinizi deniyecegiz tesekkur ederiz

    YanıtlaSil
  2. Eşimle deniyoruz bakalım nasıl olacak , tarif için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Kenwood robotonuzdan memnun musunuz acaba?Artıları eksileri nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok memnunum, eksi denecek bir yanını görmedim açıkçası. Çok büyük ölçekli hamur yoğurmayacaksanız yetiyor. Ben sürekli kullanıyorum elim ayağım oldu mutfakta.

      Sil
  4. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil