Top Social

Gerçek Vanilyalı Ev Muhallebisi

3/31/2015

Vanilyanın aslında toz değil de siyah çubuk şeklinde, fasulye gibi bir şey olduğunu öğrendiğimde yaşadığım şaşkınlığı anlatmam mümkün değil... Yıllarca vanilya diye sentetik beyaz bir tozu keklere kattıktan sonra, böyle bir şeyi öğrenince insan kendini aldatılmış hissediyor :) 

Peki beyaz bir toz değilse neymiş bu vanilya o zaman? Kökeni Güney Amerika olan salepgiller familyasından bir bitkiymiş. Çok fazla işçilik gerektiren, yetiştirmesi zahmetli ve dünyada safrandan sonra en pahalı baharatmış ayrıca. (Kaynak: Vikipedi)

Tamam anladık toz değil çubukmuş da nasıl kullanılıyor ki bu çubuklar derseniz, bir kaç yöntem var aslında;
  1. Bütün olarak kullanabilirsiniz; bu tarifte göreceğiniz üzere sütlü tatlılarda sütü kaynatırken içine atıp sonra çıkarmak suretiyle aromanın süte geçmesini sağlayabilirsiniz, ya da daha güçlü bir aroma için ortasını yarıp tohumlarını süte karıştırabilirsiniz. Vanilyalı şeker yapmak için bir kavanoz şekerin içine çubukları ve tohumları koyup 1-2 hafta bekletebilirsiniz.
  2. Öğütülmüş şekilde alıp ya da kendiniz öğüterek yine şeker veya tatlılarla karıştırarak kullanabilirsiniz.
  3. Vanilya özütü olarak; çubukları belli bir süre alkol içinde karanlık bir yerde bekletip hazırlayabilir ve bunu tatlı ve keklerde kullanabilirsiniz. Yabancı tariflerin çoğunda bu sıvı kullanılıyor. Ben evde hazırlamak için vakit bulamadım ama Amerika'dan bir şişe getirtmiştim. Keklere, tatlılara verdiği aroma kesinlikle vanilin denilen tozla karşılaştırılamayacak kadar güzel. 


Geçtiğimiz haftalarda iş yerinden bir arkadaş İngiltere'den büyük miktarda vanilya çubuğu siparişi vermiş, ben de 6-7 tanesini aldım içinden :) Haftasonu bir tanesiyle bu nefis vanilyalı muhallebiyi hazırladım. Türkiye'de de bir çok aktarda bulabiliyorsunuz vanilya çubuğunu. Ama dikkat edin kurumuş olmasınlar. Üstü hafif nemli gibi olacak.

Şimdi gelelim ev yapımı vanilyalı muhallebimize, bu tarifi bir çok farklı tarif inceleyip kendime göre uyarlayarak oluşturdum. Sonuç çok lezzetli oldu, iş arkadaşlarımın da onayını aldığı için gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim :)

Fotoğrafta görüleceği üzere, muhallebinin içindeki minik siyahlıklar vanilya tohumları, hem lezzet katıyor hem de güzel bir görüntü veriyor. Derseniz ki bunu toz vanilinle yapabilir miyim, tabii ki yapabilirsiniz ama sonuç bu kadar lezzetli olmayacaktır. 

Malzemeler
  • 750 gr süt
  • 1 vanilya çubuğu
  • 1/2 su bardağı şeker (Tatlı seviyorsanız 3/4 bardak koyabilirsiniz)
  • 3 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası (buğday da olabilir)
  • 1/4 bardak süt (Nişastayı açmak için)
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağ
Hazırlanışı
  • Öncelikle sütü ve şekeri derin bir tencereye alın,vanilya çubuğunu sivri bir bıçakla boylamasına kesip içindeki siyah tohumları çay kaşığı ile sıyırıp süte karıştırın, vanilya çubuğunu da sütün içine atıp kaynamak üzere ocağa alın. (Toz vanilin kullanacaksanız sadece süt ve şekeri kaynatın)
  • Diğer tarafta bir kasede yumurta sarılarını ve sütü çırpın, üzerine mısır nişastasını da ekleyip tel çırpıcıyla karıştırın. (Toz vanilini bu aşamada nişastaya ekleyin)
  • Kaynamaya başlayan sütten bir kepçe alıp nişastalı karışıma koyun ve karıştırın, daha sonra karışımı sütün içine yavaş yavaş ve karıştırarak ekleyin. (Hemen dökerseniz yumurtalar pişebilir, o yüzden önce sütten alıp ılıştırıyoruz, ondan sonra döküyoruz)
  • Orta dereceli ateşte muhallebi kıvam alana kadar karıştırarak pişirin. Koyulaşınca vanilya çubuğunu içinden alın. Ocağı kapadıktan sonra tereyağını ekleyip hızlıca karıştırın. (Hem lezzet hem parlaklık katıyor)
  • Muhallebiyi kaselere paylaştırarak, tezgah üzerinde biraz ılınmasını bekleyin ve dolaba alın. Soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
8 yorum on "Gerçek Vanilyalı Ev Muhallebisi"
  1. merhabalar ben kuzeylimine,vanilyayı ben de hiç denemedim eminim aynı şaşkınlık ve aldatılmayı yaşıyacağıma ve lezzet olarak da eminim çok çok farklıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denedikten sonraki yorumlarınızı bekliyorum, umarım beğenirsiniz :)

      Sil
  2. Ben denedim çok güzel oldu. 2 yaşında oğlum günde 3 kaseyi bitirdi. Teşekkürler Özge Hanım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohh afiyet olsun :) Beğenilmesine çok sevindim...

      Sil
  3. Ben vanilya tohumu aldım bununla Nasıl yapabilirim ? Sütün içine katıp keklerde kullansam olurmu yada pudra şekerinin içine ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vanilya tohumunu muhallebi yaparken süte ya da kek yaparken hamura katabilirsiniz.

      Sil
  4. Yine ben bunu da yapacağım yarın içine Hindistan cevizi koymak istiyorum hangi aşamada koymam gerekiyor? Pakette olan normal Hindistan cevizi
    Zeynep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yumurtaları süte kattıktan sonra hindistan cevizini de ekleyebilirsiniz bence. Hem kokusunu iyice verir.

      Sil