Top Social

Bol Aromalı Focaccia Ekmeği

6/08/2015


3-5 ay öncesine kadar maya dendi mi uzak dururdum, sanki mayalı tarifler çok zormuş gibi gelirdi. O yüzden evde ekmek yapmak benim için uzak bir hayaldi. Sonra bir iki kolay ekmek tarifiyle bu korkuyu yendim :) Hele ki instant maya kullanıyorsanız, korkmaya gerek yokmuş anladım. Kabartma tozu gibi, diğer malzemelere ekleyip karıştırıyor sonra 1 saat kabarmasını bekliyorsunuz, hepsi bu. 

İşte bunu anladıktan sonra pazar kahvaltılarında fırsat buldukça ekmek yapmaya başladım. Geçen hafta sonu, Nar Gourmet'nin Sarımsak Çeşnili ve Biberiye Çeşnili yağlarına bakıp, bunlarla güzel birşeyler yapmalıyım diye düşünürken, aklıma uzun zamandır denemek istediğim focaccia (fokaça) düştü.

İtalyanlar'ın bu ünlü ekmeğine, pizzanın atası demek yanlış olmaz. Görünüşü pizzaya benzemekle birlikte, daha kabarık puf puf bir hamuru olduğu için ekmek gibi oluyor. Üzerine, domates, zeytin, kekik veya biberiye çok yakışıyor, tam bir kahvaltı ekmeği oluyor.

Malzemeler
  • 2,5 Su bardağı un
  • 1 Su bardağı ılık su
  • 2 tatlı kaşığı (silme) instant maya 
  • 1/4 Su bardağı Nar Gourmet Sarımsak Çeşnili Zeytinyağ (Normal zeytinyağı da olur)
  • 1 tatlı kaşığı (silme) tuz
Üstü için
Not: Çeşnili zeytinyağı yoksa, ekmek mayalanırken 1 çay bardağı zeytinyağına 2 sarımsak rendeleyin,  ekmek mayalanana kadar, harika sarımsaklı bir yağ olacak. Tepsiyi yağlamak ve üstüne sürmek için bunu kullanın.

Hazırlanışı
  • Yoğurma kabınıza unu koyun, üzerine instant maya, ılık su, yağ ve tuzu ilave edip pürüzsüz, ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun (Ben bu işi stand mikserinin hamur yoğurma ucuna yaptırdım)
  • Hamurun üstünü streç filmle örtüp 30 dakika oda sıcaklığında mayalanması için bekletin
  • Daha sonra çok büyük olmayan bir fırın tepsisi ya da borcama (kare, dikdörtgen veya yuvarlak olabilir) bolca zeytinyağ dökün (yarım çay bardağı kadar) ve hamurunuzu koyup ellerinizle açarak tepsiye yayın.
  • Üstüne önce bir kürdanla delikler açın sonra da parmaklarınızla bastırarak çukurlar oluşturun 
  • Üstünü temiz bir mutfak bezi veya streç filmle örtüp 30 dakika daha mayalanmasını bekleyin
  • Bu sırada fırını 200 dereceye ısıtın
  • Tepside mayalanan hamurun üzerine kalan yarım çay bardağı zeytinyağını döküp her yerine sürün (bolca yağlı olacak)
  • Üstünü dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz, ben domates, zeytin ve kekikle süsledim. Taze biberiye de çok yakışırdı, evde biberiye yoktu ama ben Nar Gourmet biberiye aromalı zeytinyağı sürdüğüm için harika oldu.
  • Hazırladığını ekmeği ısınmış fırına atın yaklaşık 20 dakika üstü hafifçe kızarana kadar pişirin. Çok kızartmayın fazla sertleşir üstü.
  • Fırından çıkarıp sıcak sıcak yiyebilirsiniz.
  • Benden size tavsiye bir kase sarımsak çeşnili zeytinyağı alın yanınıza ve ona batırıp yemeyi deneyin müthiş oluyor.
11 yorum on "Bol Aromalı Focaccia Ekmeği"
  1. harika görünüyor, ellerinize sağlık, en kısa zamanda deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  2. Mükemmel görünüyor. Ben de hiç ekmek yapmayı denemedim ama uzun süredir aklımda. İlk denememi bu tarifle yapacağım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, bir kez ekmek yapmaya başlayınca sürekli yapmak istiyor insan :) Gerçekten keyifli bir şey, umarım beğenirsiniz focaccia'yı

      Sil
  3. Çok leziz görünüyor, ellerinize sağlık.
    Ben de bloguma beklerim.

    YanıtlaSil
  4. Ay bu tarifler beni benden aldı resmen 😍 Hemen denemeli ✌🏻️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneme sonuçlarını da bekliyoruz :) Sevgiler...

      Sil
  5. Merhaba. Domatesler hic su salip hamuru islatmamis. Cok guzel yapmissiniz ellerinize saglik. Ben domates koyunca hep domateslerin alt kismi islak kaliyor -Domatesleri ortadan ikiye bolup hamura yerlestiriyorum kesik yerleri ustte kalacak sekilde yerlestiriyorum- Siz nasil yaptiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Açıkçası özel bişey yapmadım, hatta hiç aklıma gelmedi su salar mı diye, fırına atmadan hemen önce dilimleyip koyabilirsiniz, zaten bunlar minik cherry domates ince dilimleyince pek suyu kalmıyor :) Sıcak fırına atınca da hemen pişiyor.

      Sil
  6. Merhaba; Bu tarifinizi defalarca denedim, hepsinde de harika oldu. Fakat tarifte bir mayalı tarifte olmazsa olmaz addedilen bir kaşık şeker eksik görünüyor (mayayı aktif edecek bir madde olarak). Ben bunu hep kendiliğimden eklerdim, ama bu sefer dalmışım ve tarife uydum tamamen. Tabii mayam aktif edilmediğinden ekmeğim, peksimet kıvamında çıtır çıtır oldu :) Böylesi de güzeldi, yedik.. Ama her zamanki gibi dışı çıtır içi yumuşacık olsa tadından yenmezdi :) yapmayı bilmeyenler ya da benim gibi dalanlar için şekeri tarife eklerseniz makbule geçer... Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, aslında ben defalarca bu tarifle yaptım, şeker eklemeden dışı çıtır ici puf puf oldu. Instant maya kendi zaten kullanıma hazır olduğu için o şekilde de iş görüyor ama tabii şeker daha hızlı mayalanma sağlıyor. Eklenebilir ama şart da değil, eğer instant maya kullanıyorsanız.

      Sil