Top Social

Fırında Limonlu Nefis Cheesecake

7/28/2015

İki hafta önce yemek.com sitesi, blogumu Haftanın En Takip Edilesi Blogu seçtiğinde çok mutlu oldum. Özellikle, laf olsun diye yazılmış bir yazı değil de gerçekten blogumu detaylı olarak inceleyip yazdıkları bir yazıydı, o yüzden daha da hoşuma gitti. İnsan sevdiği bir işi yapıp üstüne böyle övgüler alıyorsa, daha ne ister ki dedim :)

Yazıyı okumak için siteye girdikten sonra, yaklaşık 1 saat sitenin içinden çıkamadım. Daha önce neden keşfetmediğime yandım. Öyle güzel tarifler vardı ki, denenecekler listeme epeyce bir ekleme yaptım. MSA mezunu Alp Tuncer'in nefis tariflerinin yanında bir de restoranların şeflerinden alınmış özel tarifler var. Ama Yemek.com sadece tarif veren bir site de değil, tariflerin yanı sıra nefis mekan önerileri, esprili yazılar, videolar v.s. var. Çok çok keyifli bir site gerçekten. Hatta facebook hesabını takibe aldım, eğlenceli paylaşımları var, tavsiye ederim.

Geçen hafta, dolapta günü geçmeye yaklaşmış bir krem peynir olduğunu görünce cheesecake yapayım dedim, yemek.com'dan denenecekler listesine eklediğim bir tarif vardı, çok kolaydı ve lezzetli görünüyordu. Hemen denemeye giriştim. Krema kısmını yaparken içinde un olmaması biraz aklımı karıştırsa da, neyse vardır bir hikmeti diyerek devam ettim. Gerçekten bugüne kadar yaptığım en iyi cheesecake oldu. Üstelik çok temel bir tarif olduğu için üstünü istediğiniz sosla tatlandırabilirsiniz. Ben sade yemeyi tercih ettim. İçine limon kabuğu ve limon suyu eklediğim için gayet lezzetliydi.

Alt tabanında yulaflı bisküvi kullanılıyor ama, evde Gökçe istediği için yaptığım ancak bitiremediğimiz çikolatalı yulaflı kurabiyelerim vardı, ben onları rondoda çekip bisküvi yerine kullandım nefis oldu. Siz de kalan kurabiyelerinizi rondoda çekip un halinde dondurucuya atabilirsiniz. Kullanacağınız zaman hazır oluyorlar.

Ben orjinal tarifi 2/3 oranında kullandım, yani 300 gr labne yerine 200 gram 3 yumurta yerine 2 yumurta şeklinde. Ve 18 cm lik bir kalıba döktüm, tam geldi. Siz aşağıdaki ölçülerle 23-25 cm civarı bir kalıp kullanabilirsiniz.

Lafı kısa kesip tarife geçiyorum :) Ve mutlaka ama mutlaka denemenizi öneriyorum.

Malzemeler
  • 3 paket yulaflı bisküvi
  • 75 gr tereyağ
  • 3 yumurta
  • 300 gr labne
  • 300 gr süzme yoğurt (ben evdeki yoğurdu süzgeçte biraz bekletip onu kullandım güzel oldu)
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 limonun rendelenmiş kabuğu

Hazırlanışı
  • Tereyağını kısık ateşte eritin (yanmamasına özen gösterin)
  • Rondoda un haline getirdiğiniz bisküvilerin üzerine ilk sıcaklığı geçmiş tereyağını ekleyip bir kez daha çekin. 
  • Kelepçeli kek kalıbının dışını aluminyum folyo kağıdıyla kaplayın, tabanına bisküvi karışımını döküp bastırarak yayın (isterseniz benim gibi kenarlarını da biraz yükseltin) Sonra kalıbı buzdolabına koyun.
  • Kremayı hazırlamak üzere labne peyniri ve yoğurdu çukur bir kalıba alın, toz şeker ilave ettikten sonra mikserle pürüzsüz bir hale gelene kadar çırpın.
  • Limon suyu ve kabuklarını ekleyip, yumurtaları da tek tek ilave ederek iyice çırpın.
  • Krema karışımını kek kalıbındaki bisküvilerin üzerine dökün. (Sıvı bir karışım oluyor dert etmeyin)
  • Fırını önceden 160 dereceye ısıtın, cheesecake'in üstünün kurumaması ve içinin yumuşak kalması için fırına ısıya dayanıklı kaplarda sıcak su koyun. Bu sular sayesinde pişme süresi boyunca fırında nem oluşacak.
  • Daha sonra keki fırına atıp yaklaşık 1 saat fırında tutun. Rengi hafif koyulaşacak, kenarlar ayrılacak ama ortası hala yumuşak olacak.
  • Fırını kapatıp kapağını açın ancak cheesecake'i 1 saat kadar fırının içinde bırakın. Böylece üstü çatlama yapmayacak. Daha sonra alıp buzdolabına koyun ve iyice soğuduktan sonra servis edin. Hatta benim yaptığım gibi bir gece dolapta bekletirseniz nefis olacaktır.
6 yorum on "Fırında Limonlu Nefis Cheesecake "
  1. tatlı canavarı olarak :) nette sörf yaparken bu güzell tarife rastladım. mutlaka deneyeceğim ..sizi takibe aldım ..http://ayselmelike.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden afiyet olsun, umarım beğenirsiniz :) Sevgiler...

      Sil
  2. yemek.com sitesini bende geç keşfedenlerdenim.bana attıklari bir mail sayesinde tanıştım bu site ile.tariflerin hepsi çok güzel.o kadar çok denemek istediklerim var ki.sırayla artık.bunu da listeye ekledim.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, dene mutlaka bunu. Gerçekten harika siteymiş, geç de olsa keşfettiğime mutluyum :)

      Sil
  3. Özge hanım merhaba Sarımsaklı da kaldığınız otelin yemekleri nasıldı bilgi verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzet olarak iyiydi ama biz gideli 3 sene oldu ascisi degismistir belki bilemem.

      Sil