Top Social

Ortadoğu'dan Gelen Lezzet: HUMUS

11/11/2015

Size de oluyor mu bilmiyorum, ben bazen bir yiyeceğe fena halde takıyorum ve canım sürekli yemek istiyor. Eskiden aklıma gelmeyen bir şey, durduk yerde aklıma düşüyor. Geçenlerde humusa taktım mesela. İş yerinde bir öğlen yemekte humus vardı, yemeye doyamadım, sonra evde de yapayım ben bunu, niye daha önce yapmadım ki dedim. Üstelik de yapması kolay bir şeydi. 

Sonra internette biraz tariflere baktım, anladım ki humus konusu biraz dertli bir konu, mesela Hatay ve Mersin arasında bir çekişme var, kimi diyor bu Hatay usulü kimi diyor Mersin. Bir kısım, zeytinyağı eklemiyor, tahin zaten yağlı diye, bir kısım kimyon koymuyor falan filan derken, ben hepsini bir tarafa bırakıp teyzemin tarifiyle yapmaya karar verdim :) Kendisi nefis mezeler yapar, çerkez tavuğundan favaya, hepsi de tam kıvamında ve lezzetindedir. 


Bu arada Humus aslen bir Ortadoğu mezesi, zaten Hummus Arapça nohut anlamına geliyormuş. Arap Ülkeleri, Ortadoğu ve İsrail'de çokça tüketilmekle birlikte, Türkiye'de de neredeyse geleneksel bir meze olarak biliniyor. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da da popüler hale gelmiş. (Kaynak: Vikipedi

Humus yapmak çok kolay da en zor kısmı nohutun kabuklarını ayıklamak. Su dolu bir kaba nohutları alıp elinizle ovaladığınızda kabuklar ayrılıp suyun üstüne çıkıyorlar, biraz daha kolay oluyor. Hatta Refika'nın şu videosunu izleyin, bu şekilde de çok pratik. Bu arada evde haşlanmış nohut konservesi vardı, ben onu kullandım, daha pratik oldu ama kabuk ayıklama kısmı bunda da var tabii. 

Malzemeler
  • 1 su bardağı nohut (eğer konserve haşlanmış nohut kullanacaksanız 2 su bardağı)
  • 1/2 su bardağı tahin
  • 1/2 su bardağı zeytinyağ
  • 1 limon
  • 2 diş sarımsak
  • kimyon (1-2 çay kaşığı kadar)
  • isteğe göre 1 çay kaşığı kırmızı toz biber.
Hazırlanışı
  • Eğer kuru nohut kullanacaksanız bir gece önceden suya koyup bekletin. Ertesi gün iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanmış olan nohutların kabuğunu soyun.
  • Nohutları rondoya/mutfak robotuna koyun, üzerine dövülmüş sarımsak ve zeytinyağı ekleyip püre haline getirin.
  • Tahini ve diğer malzemeleri de ekleyip pürüzsüz bir hale gelene kadar çekin.
  • Eğer çok katı olursa kıvamını yumuşatmak için kontrollü olarak su ekleyerek robotta çekin.
  • Ben sızma zeytinyağ kullandım, biraz ağır bir tadı vardı, hafif acılık verdi, eğer siz de böyle bir zeytinyağı kullanacaksanız, biraz sıvıyağ ekleyerek tadını azaltabilirsiniz.
Humusu davet sofralarında meze olarak servis edebileceğiniz gibi, ekmekle yiyebileceğiniz iştah açıcı bir kahvaltılık olarak da kullanabilirsiniz. 
13 yorum on "Ortadoğu'dan Gelen Lezzet: HUMUS"
  1. Humus bende ara sıra yaparım. Çünkü nohut ve tahini çok sevdiğim için. Bu arada sunum çok hoş olmuş ellerine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu ara ben de fena halde humusa sardım senin gibi.tarifini deneyeceğim zira ben de yapsam diyordum :) ellerine sağlık Özgeeee

      Sil
    2. Çok teşekkürler :) Dene mutlaka, şimdiden afiyet olsun :)

      Sil
  2. canım ayrı ayrı nohut ve tahini çok seviyorum ama birlikte hiç denemedim. İlk fırsatta yapıyım inşallah.

    nefis olmuş ellerine sağlık. kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa dene mutlaka, nefis oluyor bence seversin :) Öperim çok.

      Sil
    2. Aaa dene mutlaka, nefis oluyor bence seversin :) Öperim çok.

      Sil
  3. Hayırlı akşamlar, humus çok lezzetli görünüyor. Sunum da bir harika ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Pratik bir sekilde humus yapmak icin nohut unu kullanabilirsiniz, hatay yoresinde de kullaniliyor. Nohut ununu tavada kavurup sicak su eklemeniz yeterli. Nohutu bir gun onceden islatip, haslayip, kabuklarini soymaniza gerek kalmiyor.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler öneri için, ben de araştırırken rastladım, humus tozu diye de geçiyor hatta. Sürekli yapanlar için çok pratik bir çözüm gerçekten.

      Sil
  5. Özge hanım, ellerinize sağlık. Humus çok sevdiğim ve sıkça yaptığım bir lezzet. Nohut, çoluk çocuk herkes için ama özellikle bayanlar için çok faydalı bir tahıl. Ben de humus tarifini verirken özellikle kıvamı konusunda çok tereddütte kalmıştım. Tekrar ellerinize sağlık. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Kıvamı aslında herkesin zevkine göre değişiyor, su katarak ayarlanabilir, ben bazen daha kremamsı bazen daha katı yapıyorum. Sevgiler...

      Sil
  6. Tarifinizi demedim ama tahin miktarı fazla geldi bana 1/2 çay bardağı olsa daha iyi olur sanki bu arada ilk defa yaptım ben de tarif için teşekkürler

    YanıtlaSil