Top Social

Fındıklı Biscotti

12/02/2015
biscotti tarifi

Biscotti yapmak hiç aklımda olan bir şey değildi aslında. Geçenlerde iş yerinde bir arkadaş marketten İtalyan marka bir paket biscotti almış, ofiste açıp ikram etti. O kadar hoşuma gitti ki, yahu ben bunu evde yapayım da doya doya yiyelim dedim :)) Sonra tabii ki güzel bir tarif aramaya başladım, 

Google'da fındıklı biscotti dediğimde, karşıma Cafe Fernando'nun tarifi çıkınca, daha fazla araştırma yapmadan denemeye karar verdim.Tahmin ettiğimden de kolaydı yapması, ve sonuç hayal ettiğimden çok daha lezzetliydi. 


Biscotti diye lafa girdim ama daha önce yememiş ve hiç duymamışsanız eğer, ne ki bu biscotti diyebilirsiniz. Bu bir İtalyan bisküvisi aslında, kelime anlamı "iki kere pişmiş" olup, önce ekmek şeklinde pişirilip, sonra dilimlenip ikinci kez dilim dilim pişirilmektedir. Böylece tüm nemi gidip geriye kıtır kıtır oldukça sert bir bisküvi kalır. Genel olarak çaya, kahveye batırılarak yenir ama ben kıtır kıtır yemeyi tercih ediyorum. 


Yaygın olarak badem kullanılarak yapılıyormuş, ben fındığı çok sevdiğim için bu haline bayıldım. Fındıkları kavurmadan ekliyorsunuz ancak ikinci kez pişmesinden dolayı olsa gerek, fındıklar kavrulmuş fındık tadında oluyor.

Tarifte tek zorlandığım taraf şu oldu, hamur epey yumuşak ve ele yapışır durumda oluyor, onu şekillendirip tepsiye yaymak zorladı biraz. Ama şekli konusunda endişe etmeyin, pişince gayet güzel oluyor. Neyse şimdi tarife geçelim.

Malzemeler
  • 1 su bardağı toz şeker (üstüne serpmek için de ayrıca lazım olacak)
  • 60 gr oda sıcaklığında tereyağ (yaklaşık 4 yemek kaşığı)
  • 4 yumurta (1 i üstüne sürmek için)
  • 2 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa 1 paket vanilin)
  • 1 su bardağı iri kıyılmış fındık
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı
  • Önce bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu karıştırın
  • Diğer tarafta bir kaba tereyağı ve şekeri alıp mikserle iyice çırpın
  • 3 yumurtayı teker teker ekleyip iyice çırpın, vanilya özütünü de ekleyip çırpmaya devam edin
  • Unlu karışımı ekleyip un gözden kaybolana kadar karıştırın, son olarak fındıkları ilave edip bir kaşık ya da spatula yardımıyla hamura karıştırın.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, ellerinizi iyice unlayıp hamurun yarısını alın ve rulo halinde tepsiye yayın. Diğer hamur için de aynı işlemi yapın. Üstlerine biraz bastırarak düzleştirin.
  • 1 yumurtayı çırpıp fırçayla ruloların üzerine sürün ve üzerine toz şeker serpin.
  • Önceden 180 derece ısıttığınız fırına koyup 25 dakika pişirin. Fırından alıp yarım saat kadar tezgah üstünde soğumaya bırakın. Bu arada fırının ısısını 150 dereceye düşürün.
  • Soğuduktan sonra ruloları, eğer varsa tırtıklı ekmek bıçağıyla 2 cm genişliğinde dilimleyin (Düz dilimler değil verev olacak şekilde kesin)
  • Dilimleri tel ızgaraya yan yana dizin ve 30 dakika daha fırına koyun. Üstleri kızarınca olmuş demektir. 1 hafta boyunca hava almayan bir kapta tazeliğini koruyacaktır.
16 yorum on "Fındıklı Biscotti"
  1. Ellerine sağlık Sevgili Özge ;) aynı tarifi bende denedim kesinlikle lezzet garantili :) afiyetler ve sevgiler dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, benim sık sık yapacağım tariflerin arasına eklendi bile :)

      Sil
  2. Bugün deniyorum.Çok güzel gözüküyor

    YanıtlaSil
  3. Çok merak ettiğim bir tarifti. Bizim buralarda Selanik gevreği denir ve ben buna bayılırım. Yapamam, beceremem amaaan der, araştırmaya da girmezdim. Ama becerikli arkadaşım Özge yine kanıma girdi. Ellerine sağlık, yine harikasın :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım. Ben de zor sanıyordum ama değilmiş :) Dene mutlaka bayılacaksın :)

      Sil
  4. Ben de denedim,bademle,super oldu.Ama dilimlerken biraz dagilir gibi oldu.Sebebi ne olabilir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim. Dağılması normal, arada bir kaç dilim heba oldu bende de :) Tırtıklı ekmek bıçağıyla tek hamlede kesmek biraz işe yarıyor.

      Sil
  5. Bicotti yi çok severim. Bizim deyimimizle Selanik:)

    YanıtlaSil
  6. Bloğunuzu yeni keşfettim ve gerçekten sevdim. Yeni yayın ve yorumlarda görüşmek üzere sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok memnun oldum :) Her zaman beklerim, artık blog yorumları o kadar azaldı ki, hepimiz okuyup geçiyoruz, oysa ki yorumlar bloggerları gerçekten mutlu ediyor. Teşekkürler :)

      Sil
  7. Özge Hanım,
    Tariflerinizi keyifle izliyorum.
    Acaba bu tarifi yarı oranda ya da daha fazla miktarda tam buğday unla denesem nasıl olur. Bir de şekeri azaltmak ve üzüm eklemeyi düşündüm ama üzümün yanma riski sorun herhalde. Ne dersiniz?
    Teşekkürler Sevgiler
    Dilek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tam bugday unuyla deneyebilirsiniz. Üzüm de kullanilabilir bence sorun olmaz. Umarim sonucu begenirsiniz 😊

      Sil
    2. Merhaba, tam bugday unuyla deneyebilirsiniz. Üzüm de kullanilabilir bence sorun olmaz. Umarim sonucu begenirsiniz 😊

      Sil
  8. Çok beğendim. Harika oldu. Şekeri azaltıp üzüm ekledim. Fındık yerine de ceviz ve Antep fıstığı kullandım. Çok lezzetli oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok sevindim guzel olmasina, zaten biscottinin en sevdiğim yanı farkli malzemelerle yapılabilmesi 👍

      Sil