Top Social

Elmalı Tarçınlı Muffinler

4/12/2016
elmalı tam buğdaylı topkek

Çok zor zamanlar geçiriyoruz, artık içimizdeki küçücük umudu da kaybetmeye başladığımız günlerdeyiz... Ağır depresyon belirtileri var çoğumuzda, oysa tam da bahar kapıdayken cıvıl cıvıl olmalıydı ruhumuz... Söylenecek çok şey var da söylesen anlayacak insan az, elinden gelen bişey de olmayınca susup oturuyorsun...

Geçtiğimiz c.tesi kızımı alıp yakındaki bir AVM ye gidecektim, çünkü sözüm vardı oyun parkına götürmek için. Sonra sabah Taksim patlamasını duyunca, hem korkudan çıkamadım bir yere hem de zaten gezecek ruh hali de kalmamıştı. 

Gökçe öğlen uykusuna yatınca kendimi mutfağa attım, kafamı dağıttığım tek yer mutfak olunca, en iyisi bir şeyler pişireyim de daha fazla bunalıma girmeyeyim dedim. Dolapta yumuşayan elmalar vardı, onları değerlendirmek için güzel bir tarif buldum, sonucu da istediğim gibi olunca fotoğraflarını çekiverdim. Gerçekten insanın sevdiği bir şeylerle uğraşması azıcık da olsa kafasını dağıtmasını sağlıyor, bir an olsun unutuyorsunuz hayatın ne kadar karanlık olduğunu...


İşte böyle bir ruh haliyle ortaya çıkmış nefis muffinler bunlar... Uzun zamandır blogda bir şey paylaşmamışım, yine bir kekle dönüş yapayım o zaman.
Bu muffinlerin en güzel yanı tam buğday unuyla yapılmasına rağmen içlerinin elma sayesinde nemli oluşu. Aaa bir de şeker yok hiç, pekmezle yaptım. Evet daha önce, pekmezin yüksek ısıda pişmesi HMF denilen kanserojen bir madde salgılamasına sebep oluyor diye yazmıştım, MakarnaLütfen'in sahibi ve aynı zamanda Gıda Mühendisi olan arkadaşım Tuğba'nın şu yazısında bahsettiği üzere Andız ve Keçiboynuzunda HMF ile etkileşime giren proteinler yokmuş dolayısıyla kullanılabilirmiş. Aklınızda bulunsun.

Muffinlere kokusu ve tadıyla elmaların büyük katkısı oluyor dolayısıyla tatlı elma tercih ederseniz iyi olur. Aynı zamanda bolca tarçın hatta yeni bahar ve ceviz de var içinde. Hepsi birleşince tam bir lezzet şölenine dönüşüyor.
Şimdi hemen tarifime geçiyorum, çocukların da çok seveceği bu muffinleri mutlaka denemelisiniz. Denemelerinizi instagram'da #ozgeninoltasi etiketiyle paylaşır ve @ozgeninoltasi hesabımla beni etiketlerseniz biz de görebiliriz :) 

Elmalı Tarçınlı Muffin




Tam buğday unlu, şekersiz, elmalı muffinler lezzetiyle şaşırtıyor.

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  12-15 adet
Kategori:  kek
Anahtar Kelime:  elmalı kek, elmalı muffin, muffin tarifi
 -

Malzemeler:
2 su bardağı (225 gr) tam buğday unu
1 paket kabartma tozu
2 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı yenibahar (yoksa koymayabilirsiniz)
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı iri doğranmış ceviz
3 yumurta (çok küçükse 4 adet)
2/3 su bardağı (150 ml) pekmez
2/3 su bardağı (150 ml) sıvı yağ
1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi (yoksa bir şey koymanıza gerek yok)
2 su bardağı rendelenmiş elma (2 büyük elma veya 3-4 küçük elma)
Hazırlanışı:
  • Öncelikle fırınınızı 220 derece ısınmak üzere açın. Ve muffin kalıplarınızı yağlayın ya da muffin kağıdı koyun
  • Büyük bir kasede katı malzemeleri (un, kabartma tozu, tarçın, yenibahar, tuz ve cevizleri) karıştırın.
  • Diğer bir kasede yumurtaları çırpın (tel çırpıcıyla yapabilirsiniz miksere gerek yok) üzerine pekmez, sıvıyağ ve vanilya ekstresini de ekleyip karıştırın.
  • Daha sonra unlu karışımı sıvı malzemelere ekleyin un gözden kaybolana kadar karıştırın.
  • Son olarak elmaları da ekleyip karıştırın.
  • Karışımı muffin kalıplarına dökün, kalıpları ağzına kadar doldurun.
  • 5 dk. kadar 220 derecede pişirip daha sonra ısıyı 180 dereceye indirin ve 25 dakika civarında pişirin.
  • İçinin piştiğinden emin olduğunuzda muffinleri fırından çıkarabilirsiniz.


  • Elmalı Tarçınlı Muffinleri Nursel'in programında hazırlamıştım, aşağıda izleyebilirsiniz 

     

    Elmalı Tarçınlı Muffin Tarifi - Nursel'in Mutfağı
    Not: Önce yüksek ısıya atıp sonra ısıyı indirdiğinizde, kocaman kabarmış muffinleriniz olacak. Ben mutlaka bu yöntemi kullanıyorum muffin yaparken.


    21 yorum on "Elmalı Tarçınlı Muffinler"
    1. Elinize sağlık muffinleriniz çok iştah açıcı ve lezzetli sevgiler

      YanıtlaSil
    2. bu tarifle kaç tane muffin çıkıyor acaba

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Orta boy muffin kalıplarıyla 12 tane çıkar ama benim kalıplarım epey büyüktü o yüzden 9 tane çıktı :)

        Sil
      2. Teşekkür ederim Özge hanım bir şey daha sormak istiyorum. Benim de muffinlerim kabarıyor fakat kubbe gibi bombe yapıp sağa sola yamuluyor. Sizinkiler gayet homojen ve düzgün kabarmış. Bu durumu nasıl çözebilirim acaba ?

        Sil
      3. Fırınınız fanlıysa oluyordur, bir arkadaş fanı çalıştırmış muffin yaparken onunkiler öyle olmuş. Onun dışında bir sebep bulamadım :)

        Sil
    3. çok güzel görünüyor :) bir de ben her gün balkabaklı muffin yapıyorum çok güzel gerçekten de, o tarif için ayrıca teşekkürler :)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Çok teşekkürler :) Balkabaklı muffin de en sevdiklerimden biri, üstelik kolayca yapılıyor ya daha da hoşuma gidiyor, afiyet şeker olsun :)

        Sil
    4. Bu gun bende yaptim ama sanki tuzlu oldu, tuz miktarini sizin yazdiniz gibi koydum,baska zaman kesinikle tuzsuz yapicam.Tarif icin tesekurler saygilar :)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba, yarım tatlı kaşığı tuzun hissedilmesi zor ama belki dolu dolu koymuşsanız fazla gelmiştir. Koymasanız da olur tabii.

        Sil
    5. Denedim süper oldu. Siyez unu ile yaptım hem de. Gerçekten harika bir tarif. Teşekkürler.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Harika, çok sevindim :) Siyez unu iyi fikirmiş ben de deneyeyim.

        Sil
    6. bu yaptığım 2. kek tarifiniz 10 numara pişiyor dayanamdım daha nasıl olduğunu bilmeden size fırından bildiriyorum :) yalnız elma yoktu armut koydum yenibhar yerine mahlep koydum bilmiyorum bende ne yaptım :)) süppperr kabarıyor

      Bu arada geçen keçiboynuzu unuyla yaptığım kekinize tam buğday unuyla da gayyeettt olddu.. valla ne bebek tarifleri var hep şekerli falan yapamamıştım; bu tarifler kurtardı beni

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Ne kadar mutlu oldum, teşekkür ederim :) Kek tariflerim konusunda iddialıyım, özellikle içi yumuşacık, kocaman kabaran kekler olsun diye uğraşıyorum. Sonuç beğenilince de çok seviniyorum. Keçiboynuzu unlu kek gerçekten tam da bebişlere göre, afiyet bal olsun. Sevgiler...

        Sil
    7. Özge Hanım tarifleriniz harika görünüyo...Zaman buldukça teker teker yapmayı planlıyorum

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Denedikce yorumları bekliyorum o zaman 😊

        Sil
      2. Denedikce yorumları bekliyorum o zaman 😊

        Sil
    8. Bu tarifi bugün yaptım tadı malesef güzel olmadı. Harfi harfine ne yazılıysa net ölçülerle attım(tuzu az koydum bir tek). Tadı tuzlumsu gibi birşey oldu ona rağmen. Özetle sonuç pişmanlık oldu. kaybettiğim zamanıma mı daha çok üzüleyim, emeğime mi yoksa malzemelere mi bilemedim. Şu an pişman pişman oturuyorum. Komşuya veririm diye yapmıştım ama verilecek gibi değil.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Böyle olmasına üzüldüm, ben bu tarifi defalarca yaptım bu ölçülerle ve gayet güzel oldular. Elmanın verdiği şeker, bir de pekmez olunca epey tatlı oluyor, tuzlu olması tuhaf. Deneyen takipçilerim de oldu güzel dönüşler aldım. Neden olmadı sizinki hiç anlamadım.

        Sil