Top Social

El Açması Tadında Çıtır Börek

5/17/2016
el açması tadında börek

Bir şey itiraf edeyim, böreğe zaafım var, tıka basa tok da olsam, güzel bir böreğe asla hayır diyemem. Otursam bir tepsi böreği bitirebilirim. Bununla birlikte, blogda çok fazla börek tarifi yok, çünkü genelde hep aynı tarzda, sadece iç malzemeyi değiştirerek yapıyorum. 

Ama bugün gerçekten farklı bir börek tarifi vericem, 2 hafta önce Yemekbahane blogunda gördüm, hazır yufkadan yapılmış ama el açması gibi görünüyordu, fotoğraftan bile ne kadar çıtır olduğu anlaşılıyordu. O haftasonu, annemle, arkadaşını çaya çağırdım ve tabii ki denemek için sabırsızlandığım bu böreği pişirdim. Sonuç gerçekten tam da hayal ettiğim gibiydi. Çıtır çıtır, ısırınca dağılan ve de çok lezzetli bir börek. Sofrada kapışıldı diyebilirim.

Ben, peynirli maydanozlu yaptım, beyaz peynire ek olarak, biraz da kaşar rendeledim. Bence iyi bir peynirli böreğin sırrı, biraz yağlı ve lezzetli bir peynir kullanmakta, böreklik peynir diye satılan ucuz peynirlerden kullanırsanız, maalesef o kadar lezzetli olmayacaktır.


İsterseniz patatesli bir harçla da yapabilirsiniz, kesinlikle çok yakışacaktır. Kıymalı yapmak isterseniz az yağlı bir kıyma seçmelisiniz, çünkü börek yağlı olacağı için, kıymayla birlikte çok ağır gelebilir. Umarım dener ve siz de beğenirsiniz. Sonuçları instagramda @ozgeninoltasi ni etiketleyerek #ozgeninoltasi hashtagiyle paylaşabilirsiniz :)

Malzemeler

  • 5 yufka
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı su
  • 1 kase un
  • 200 gr tereyağ
  • Tepsiyi yağlamak için sıvıyağ 
  • İçine koymak için: beyaz peynir, ince rendelenmiş maydanoz, rendelenmiş Muratbey Kaşar Peynir.

Hazırlanışı 

  • 1 su bardağı sıvıyağ ve 1 su bardağı suyu bir kasede karıştırın.
  • Diğer bir kasede, beyaz peynir, maydanoz ve dilerseniz kaşar peyniri karıştırın (Bunu ölçülü yapmıyorum, göz kararı hazırlıyorum)
  • Yufkanızın birini tezgaha yayın ve her yerini yağlı su ile ıslatın. (Kaşık yardımıyla yağlı suyu her yerine biraz koyup, elinizle ya da fırçayla sürebilirsiniz.
  • Daha sonra çay süzgecine un alıp yufkanın her yerine serpin.
  • Yufkayı dikkatlice ortadan ikiye katlayın (ıslak olacağı için çabucak yırtılabilir) yarım daire şeklindeki yufkaya da yağlama ve unlama işlemini uygulayın.
  • Yufkanın uzun kenarına boydan boya iç malzemeden koyun, sıkı sıkı rulo şeklinde sarmaya başlayıni yufkanın yarısına gelince bıçakla boydan  kesin, diğer yarısına da yine iç malzeme koyup rulo şeklinde sarın.
  • Bu ruloları yağladığınız tepsiye ister uzun uzun isterseniz birbirine dolayarak (gül böreği şeklinde dizin)
  • Tüm yufkalar bitinceye kadar, ya da tepsiniz dolana kadar aynı işleme devam edin.
  • Daha sonra yakmadan tereyağını eritip biraz soğumasını bekleyin.
  • Ve bu tereyağını fırça yardımıyla böreğin üstüne sürün.
  • İsterseniz susam, çörekotu serpebilirsiniz.
  • 200 derece ısınmış fırına böreği koyup, iyice kızarana kadar pişirin. (Üstüne yumurta sarısı sürülmediği için sanki kızarmayacak gibi geldi ama epeyce tuttuktan sonra kızarıyor)

15 yorum on "El Açması Tadında Çıtır Börek"
  1. Görüntüsü harika, tadı da nefistir eminim :) Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık bu böreği ben de yapıyorum çok lezzetli oluyor gerçekten sevgiler

    YanıtlaSil
  3. buzluğa koysak pişirmeden nasıl olur ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç denemedim ama olabilir bence. Pişirmeden önce tereyağını sürüp öyle verirsiniz fırına.

      Sil
  4. Harikasın :) ellerine sağlık tekrar.. Beğendiğinize çok sevindim :)

    YanıtlaSil
  5. Ispanağı soğan ile kavurdum. İçine peynir&maydanoz yerine bunu koysam nasıl olur? gene çıtır olur mu acaba ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur diye düşünüyorum, ben denemedim ama siz bir deneyin bence çok lezzetli olur :)

      Sil
    2. kavrulmuş ıspanaklı denedim bile. Annem 74 yaşında ve yediğim en lezzetli börek dedi! abarttı mı bilmiyorum ama herkes B-A-Y-I-L-D-I :)))

      Sil
    3. Oleyy süper o zaman :) Afiyet olsun anneye :)

      Sil
  6. Özge hanım dün bu tarifi annem ve kayinvalideme öğlen çayinda yapıp ikram ettim. Bayildilar, cok güzel oldu. Annem, elinde mi actin sen bunun hamurunu diye sordu, hazir yufkadan oldugunu anlamayacakti nerdeyse. Sizin blogunuzdan tarif alıp da yaptığım hersey harika oluyor. Emekleriniz icin teşekkürler! Gerçekten harikasiniz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy asıl siz harikasınız, böyle güzel dönüşler almasam devam etmek için motivasyonum olmazdı. Ne mutlu bana :) Sevgiler...

      Sil
  7. sıvı yağ ve su karışımını tek tarafına sürüyoruz değil mi, ikiye katlayıp diğer tarafına da mı sürüyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifte yazdığı gibi önce tamamına sonra ikiye katlayınca da tekrar yarım dairenin üzerine sürüyorsunuz.

      Sil