Top Social

Damla Çikolatalı Kurabiye

5/31/2016

Bundan 15-16 yıl önce, alt katımızda biri Amerikalı (Iowa) diğeri Kanadalı karı koca komşularımız vardı. Ne sebepten olduğu bilinmez, İstanbul'da yaşamaya başlamışlardı, Türkçe bilmiyorlardı, kursa gidiyorlardı öğrenmek için. Ben o dönem üniversitedeydim, 8 yıllık ingilizcem vardı ve fakat daha önce hiç anadili ingilizce olan biriyle konuşmamıştım, benim için bulunmaz nimettiler.

Zamanla harika bir komşuluk ve dostluğa dönüştü ilişkimiz, biz onlara mercimek çorbası, hamsi tava indiriyorduk, onlar bize pumpkin pie (balkabaklı pasta), chocolate chip cookie (çikolatalı kurabiye). Biz Türkçe derslerine yardım ediyorduk, onlar da benim ingilizce pratik yapmamı sağlıyorlardı.  2 yıllık dostluğun ardından, taşındıkları gün koskoca adam iki gözü iki çeşme ağlamıştı hiç unutmam. 

Evlendikten sonra Joyce'tan bir kaç tarifini alıp denemiştim. Ama o zaman tecrübesiz halimle yaptığım çikolatalı kurabiye, tepsiye tamamen yayılmıştı da kopararak yemiştim :)) O günden sonra da denemeye cesaret edememiştim, çünkü araştırdığım kadarıyla aslında pek de kolay bir şey değildi kıvamını tutturmak.


Geçenlerde nereden estiyse, canım çikolatalı kurabiye yapmak istedi, Joyce'un tarifine yine cesaret edemedim de internetten güzel bir tarif buldum. Sonuca bayıldım, hem kıvamı hem lezzeti tam yerindeydi. Gerçi biraz daha yayılması gerekiyordu, benimkiler biraz kalın kaldı ama dışının kıtır içinin kıyı kıyır oluşu doğru yolda olduğumu gösteriyordu. 

Bu tarifte diğer birçoğunun aksine oda sıcaklığında tereyağ değil de erimiş soğumuş tereyağ kullanılıyor. Biraz da nişasta var. Ve mutlaka ama mutlaka esmer şeker kullanmalısınız, o aromatik tadıyla, bu kurabiyenin olmazsa olmazı bence.

Asıl püf noktası, fırında kalma süresi. Fırın ısısı fırından fırına değiştiği için orjinal tarifte diyordu ki, önce tepsiye 2 kurabiye koyup test edin, kaç dakika tutacağınızdan emin olup diğerlerini pişirin. Ben o kadar uğraşmadım, 12 dk diyordu 15 dk tuttum. Kenarlarının kızarması ve içinin hala yumuşak görünüyor olması lazım fırından aldığınızda, tepside bekledikçe içi de sertleşecek. Tamamen her tarafı kızarırsa durdukça çok sertleşir.

Sonuç olarak yıllar sonra Joyce'un o nefis kurabiyelerinin tadını aldım. Umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Deneme sonuçlarınızı instagram'da #ozgeninoltasi hashtagiyle @ozgeninoltasi ni mention ederek yayınlarsanız biz de görebiliriz.

Malzemeler

  • 2 su bardağı un (Cup ölçüsü kullanıyorum)
  • 1 tatlı kaşığı karbonat (tek kullanımlık paketlerde var, 1 paket kullanın)
  • 2 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 170 gr tereyağ (erimiş ve soğumuş)
  • 1 su bardağı esmer şeker (Esmer şekeri ölçerken bardağa iyice bastırarak doldurun, böylece arada boşluk kalmayacak ve doğru şekilde ölçmüş olacaksınız)
  • 2 yumurta
  • 2 tatlı kaşığı vanilya ekstresi (yoksa 1 paket vanilin)
  • 1 su bardağı damla çikolata

Hazırlanışı

  • İlk önce tereyağını kısık ateşte yakmadan eritin ve bir köşede soğumaya bırakın. (Hatta kurabiye yapmaya başlamadan önce bunu yapın ki soğumuş olsun)
  • Bir kapta, un, karbonat, nişasta ve tuzu karıştırın.
  • Geniş bir kapta tereyağını ve esmer şekeri 1 dakika kadar mikserle çırpın. Daha sonra yumurtaları  ve vanilyayı ekleyip karışana kadar çırpın.
  • Unlu karışımı da üstüne ilave edip, un gözden kaybolana kadar karıştırın (bu aşamada mikser yerine spatula kullanabilirsiniz, çok fazla karıştırmak kurabiyenin kıvamını bozacaktır)
  • Son olarak çikolata parçalarını ilave edip, spatulayla iyice karıştırın ve en az yarım saat tercihen 1 saat dolapta dinlenmek üzere bırakın. (ilk başta hamur çok yumuşak gibi gözüküyor ama dolapta durduktan sonra tam kıvamına geliyor)
  • Fırını 165 dereceye ısıtın, hamuru dolaptan çıkarın, ceviz büyüklüğünde bir parça alıp elinizle yuvarlayın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye koyun. Parçaları epeyce aralıklı dizin çünkü yayılacaklar. (Ben bir tepsiye 6 tane dizip pişirdim.)
  • Fırının orta rafında 12-15 dk pişirin. Bu sırada kurabiyeler yayılacak, kenarları altın sarısı ve ortası yumuşak olacak. Fırından çıkarıp dışarda soğuyup sertleşmesi için bırakın.
  • Tüm kurabiyeleri bu şekilde pişirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz :)


Not: Bu arada üstlerinin girintili çıkıntılı olması için, hamuru elinizde yuvarladıktan sonra iki tarafından çekip bölüyorsunuz, sonra yırtılmış kenarları dışta kalacak şekilde tekrar birleştiriyorsunuz. Ben tam beceremedim açıkçası, çünkü birleştirmeye çalışırken o yırtılmış kenarlar tekrar düzleşti :)) Ama tadı her şekilde mükemmeldi. 

16 yorum on "Damla Çikolatalı Kurabiye"
  1. Görüntü harika. ;)ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Tariflerinizi beğenerek uyguluyorum, malzemeleri alıp akşam deneyeceğim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım siz de seversiniz, şimdiden afiyet olsun :)

      Sil
  3. merhaba tam aradığım tarif gibi duruyor. paylaştığınız için teşekkürler :)
    bi sorum olacak cup ölçüsü kullanıyorum demişsiniz. yani tarifteki "su bardaklarını" cup olarak mı uyguluyoruz? ayrıca tatlı kaşıkları da teaspoon olarak mı alıyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet su bardaklarını cup, tatlı kaşıklarını teaspoon ölçeğiyle alabilirsiniz. Bende hazır ölçekler var o şekilde kullanıyorum tüm tariflerde. Genellikle amerikan tariflerini yaptığım için daha iyi oluyor :)

      Sil
  4. Bu esmer sekeri beyaz kullansak olurmu acaba🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur olmasına ama esme şekerin verdiği aromadan mahrum kalabilirsiniz :)

      Sil
  5. Merhaba,

    Cup ölçüsü, yani 250 ml ye denk gelen bardak değil mi? Bu konuda çok acimiyim de, bir sürü su bardağı var. En sonunda 250ml lik bir bardağın 1 metric cup a eşit olduğunu buldum. :) Bu şekilde devam etsem, tuttururum ölçüyü heralde diye düşünüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amerika'da tarifleri standartlaştırmak için cup ölçüsü kullanılıyor, hatta Türkiye'de de bir çok yerde ölçek olarak satılıyorlar 1 cup, 1/2 cup, 1/4 cup 1/3 cup olarak takım oluyor genelde. 1 cup=236 ml gibi bir şey aslında ama 250 ml lik bardak da işinizi görür.

      Sil
  6. Merhaba, bugün hem şipşak poğaçanızı hem de kurabiyeyi yaptım..ikisi de süper oldu..biraz daha un koydum o kadar..
    Tesekkürler��

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, tarifi nereden aldınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının içinde tarifi aldığım bloga link vermiştim, oradan ulaşabilirsiniz.

      Sil
  8. 2 yumurta yerine 1 muz kullandim, 75 gram kadar da ceviz ufatip ekledim. Inanilmaz lezzetli oldular, paylasiminiza saglik :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika, yumurta yerine muzun kullanilabilecegini duymustum ama hiç denemedim. Aklimda olsun💕

      Sil