Top Social

Yılbaşına Özel Brownie Ağaçları

12/15/2016

2016'nın bitmesine 15 gün kaldı... Geçtiğimiz yıl bu zamanları hatırlıyorum da 2015 bir an önce bitsin, yeni yıl mutluluk getirsin diye dua ediyorduk. Maalesef 2016 çok daha büyük acılarla geldi. Yine hepimizin dilinde dualar, bir umut belki 2017 daha iyi olur diyoruz. Olur mu ki acaba, bilmiyorum, umudum da kalmadı pek. Yine de hayat devam ediyor ve umut olmadan yaşanmıyor. 

Ben evde televizyon açmayarak biraz olsun ruh sağlığımı korumaya çalışıyorum, olan bitenlere sonsuz üzülüyorum ama evde daha hayatın başında, her şeyden habersiz bir minik olunca, insan kendini toparlamak zorunda kalıyor... Yüzünüze bakıp, en ufak üzüntüyü anlayıp "anne neden üzgünsün" diye sorunca bir de, insan ne dese bilemiyor...

İşte böyle zamanlarda benim terapi alanım mutfak, Gökçe'yle birlikte bir kek karıştırıp fırına atınca, etrafa mis kokular yayılınca azıcık da olsa uzaklaşıyorum gündemden...


Geçtiğimiz c.tesi de neşe içinde bu sevimli brownieleri hazırlamıştık, henüz akşam patlayacak bombadan habersiz... Allah'tan rahmet diliyorum tüm hayatını kaybedenler için ve geride kalanlara sonsuz sabırlar...

Bu sevimli brownie fikrini pinterestte gezerken gördüm, orada hazır kutu brownieyle hazırlamışlardı, ben oyuncu Katharine Hepburn'ün efsanevi brownie tarifini yaptım.

Katharine Hepburn çikolataya olan düşkünlüğü ile bilinirmiş ve kendini dünyanın en iyi browniesini yapan kişi ilan etmiş. 1975 de Ladies' Home dergisinde yapılan bir röportajında verdiği brownie tarifi ABD'de efsane olmuş. Bence de çok başarılı bir tarif, çikolata sevmeyen beni bile mutlu etti :) 


Çok fazla pişirmezseniz içi yumuşak bir brownie elde ediyorsunuz. Ben biraz fazla tutmuşum kenarları kıtır oldu ama o haline de bayıldım. Kuvertür çikolata kullanarak yaptım, aslında orjinal tarif o şekilde ama internette kakao ile de yapılmış versiyonları mevcut, öyle de deneyebilirsiniz.

Brownie'yi pişirdikten sonra üçgen şekilde kestim, üstüne labne ve pudra şekerini çırparak ve azıcık yeşil gıda boyası ekleyerek krema yaptım, zigzag şekilde sıkınca tam bir yılbaşı çamı oldu. Altına da pipetten sap yapıp, üstüne pasta şekeri serpince işlem tamamlandı :)  Yılbaşı gecesi için tatlı alternatifi düşünüyorsanız tavsiye ederim, her yaş grubunun favorisi olacak.

Şimdi gelelim tarife. Eğer yaparsanız instagramda @ozgeninoltasi ni etiketleyerek paylaşmayı unutmayın :)

Malzemeler

  • 50 gr çikolata (ya da 1/2 su bardağı kakao)
  • 110 gr tuzsuz tereyağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi (yoksa 1 paket toz vanilin)
  • 1/4 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz (Ben yarım bardak koydum gayet yeterli oldu)


Hazırlanışı
  • Fırınınızı 170 dereceye ısıtın
  • Sos tenceresinde tereyağ ve çikolatayı (kakaoyu) kısık ateşte eritin.
  • Ateşten alıp içine şekeri ekleyin ve karıştırarak eritin
  • Vanilya ekstresini ekleyip karıştırın. 
  • Yumurtaları ayrı bir kapta çırpın ve çikolataya ekleyerek, karışım pürüzsüz bir hale gelene kadar el çırpıcısıyla karıştırın.(Karışım çok sıcak olmasın ki yumurtalar pişmesin)
  • Üstüne tuz, un ve cevizi ekleyin, iyice karıştırdıktan sonra 20x20 boyutunda küçük kare bir tepsiye yağlı kağıt koyarak karışımı boşaltın. (Ben bolca yağlayıp unladım ama yine de yapıştı o yüzden mutlaka yağlı kağıt öneriyorum)
  • Karışım epey sıvı olacak, endişe etmeyin.
  • Fırında 30-35 dakika kadar pişirin (orjinal tarif 40 dakika diyor ama bence fazla oldu çünkü olması gerektiği kadar sıvı olmadı içleri)
  • Fırından çıkınca biraz ılınmasını bekleyerek dilimleyebilirsiniz. 


Üzeri İçin Krema
Kremayı isterseniz krem şanti kullanarak, isterseniz yemek kremasını soğutup pudra şekeriyle çırparak da yapabilirsiniz. Ben evde ikisi de olmadığı için yarım su bardağı labneye yarım su bardağı pudra şekeri ekleyip çırparak hazırladım, son olarak da 2-3 damla yeşil gıda boyası ekledim.


4 yorum on "Yılbaşına Özel Brownie Ağaçları"
  1. Ellerine sağlık Özgecim. Ayın 24 ünde sınavım var. Senin mutfağının bereketi gibi bereketli olur inşallah sınavım da. Benim için dua et lütfen =) yeni yılını şimdiden kutluyorum. Yılbaşı masamda bu tarifine yer vereceğim. Barış ve esenlik dolu yıllara =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler güzel dileklerin için, sınavını kolaylıkla atlatırsın inşallah. Huzurlu bir yıl diliyorum hepimiz için, sevgiler...

      Sil
  2. Iyi gunler, henuz yapmadim ama resim cok guzel gozukuyor, un miktari ceyrek bardak un mu sadece?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, evet un miktarı o kadar. Ben de çok şaşırmıştım ama sonuç şahane oldu :)

      Sil