Top Social

Nefis Bir Muzlu Kek...

3/13/2017
Haftasonu kasvetli ve yağmurlu havayı görünce kendimi mutfağa atıp kek yapmaya karar verdim :) Bence bu havaların en güzel eşlikçisi mis kokulu bir kek ve çay. Tam nasıl bir kek yapsam derken arkadaşım aradı, uygunsanız görüşelim kızlar da oynar hem dedi. Harika, çayın yanına dost sohbeti de eklenince tam oldu. 

Bu arada instagramdan takip edenler diyecek ki, sen gluten diyeti yapmıyor muydun hayırdır ne keki, neler oluyor. Evet bugün itibariyle tam 1 ay oldu gluten içeren şeyler yemiyorum. Son dönemin modası olduğu için ya da gluten intoleransım falan olduğundan dolayı başlamadım, bende hashimoto var, bir nevi otoimmün hastalığı, genellikle tiroid hastalığı diye bilinir ama tek zarar verdiği şey tiroid değil. Vücutta bir çok garipliğin sebebi aslında, saç dökülmesinden cilt kuruluğuna kadar. Çaresi ve tedavisi yok, doktorlar sürekli tsh değerlerini takip edip tiroid ilacının ayarlamasını yapıyor o kadar.
Geçen gün bir yerde hashimoto ile glutenin ilişkisi olduğunu okuyunca aklıma takıldı yabancı makaleleri falan da okudum, çoğu yerde gluteni kesince şikayetlerde azalma olacağından bahsediyordu. Ben de dedim ki bir deneyeyim. Benim için hiç kolay değildi bu kararı vermek, ekmeksiz doyulacağına inanmayan biriyim, tatlı falan işim olmaz ama börek, poğaça görünce akan sular durur. 

Neyse denemekten bir zarar gelmez dedim. Umduğumdan da iyi iş çıkardım, 2 hafta gr gluten almadım bilgim dahilinde, yemekhanede tahminim dışında un falan kullanıldıysa yemeklerde onu bilemem tabii:) Sonrasında da çok az kaçamak yaptım, kızın doğumgününde 1 parça börek falan ama o kadar. Şimdilik devam ediyorum, ama arada bir parça kekin tadına bakmak, bir parça börek yemek gibi kaçamaklar olacak tabii, yapıp da tadına bakmadığım şeyi bloga koyamam ki :)

Şimdi gelelim kekimize, bugün yine muzlu bir kek tarifi vericem. Bizim evde muz yenmedikçe ve yumuşadıkça daha çook muzlu tarif yayınlarım :)) Ben ve Gökçe sert muz seviyoruz ama öyle böyle değil, bildiğin ham muz olacak. Ee tabii 4-5 muz alınınca biz tüketene kadar yumuşamaya başlıyor, yumuşadı diye kimse yemiyor, iyice yumuşayıp kararıyor ve kaçınılmaz son kendini kekin kurabiyenin içinde buluyor :)

Minik asistanım Gökçe pudra şekeri serpiyor :)

Biliyorsunuz benim bir muzlu muffin tarifim var, denemeyen kalmadı sanırım :) Ben de çok seviyorum hem yapması kolay hem de gerçekten puf puf yumuşacık ve lezzetli. Ama tabii sürekli muzlu muffin yapmaktan sıkıldım, dedim farklı bir muzlu kek yapayım bu sefer. Çok severek takip ettiğim Sally's Baking Addiction blogundaki, en iyi muzlu kek dediği tarifin ölçülerini azaltıp, bir kaç ufak değişiklikle bu keki yaptım. Normalde kare borcamda ya da büyük kalıpta yapabilirsiniz, ben küçük kek kalıplarında yaptım şık olsun diye. 

Malzemeler arasında buttermilk görünce nolur korkup kaçmayın, 1 bardak ılık süte 1 yemek kaşığı limon ya da beyaz sirke katıp karıştırın işte size buttermilk. Neden gerekli derseniz kekin daha da nemli yumuşak olmasını sağlıyor. Uğraşamam derseniz sütle yapın, ama ben tariflere birebir bağlı kalmayı seviyorum :)


Malzemeler

  • 2 büyük yumuşamış muz (ezilmiş hali 1 su bardağı olacak)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı (120 gr) yumuşamış tereyağ
  • 1 su bardağı şeker (Ben yarı yarıya esmer şeker ve normal toz şeker kullandım, esmer şeker hem nem veriyor hem lezzet)
  • 2 büyük boy yumurta
  • 1 su bardağı buttermilk (1 su bardağı ılık süte 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyip karıştırın 10-15 dk bekletin süt pütür pütür olup kesilecek işte size buttermilk)

Hazırlanışı

  • Bir kapta muzları çatalla iyice ezin ve bir kenara koyun
  • Diğer bir kapta un, kabartma tozu, tarçın, tuzu karıştırın onu da kenara koyun.
  • Son olarak derin bir kapta tereyağını ve şekeri krema haline gelene kadar mikserle çırpın
  • Kenara yapışanları spatulayla sıyırıp ortaya toplayın üstüne yumurtaları kırın ve iyice çırpın.
  • Muzları ekleyin biraz daha çırpın.
  • Son olarak unlu karışımı ve buttermilki dönüşümlü ekleyerek düşük hızda çırpın (dönüşümlü eklemek şöyle oluyor, biraz buttermilk ekleyip çırpıyorsunuz sonra biraz un ekleyip çırpıyorsunuz sonra tekrar buttermilk, 3 parçada dönüşümlü ilave ediyorsunuz ve un ile başlayıp un ile bitiriyorsunuz, neden derseniz aşağıdaki notta yazdım)
  • Kekinizi yağlanmış unlanmış kalıbınıza dökün ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında içi tam olarak pişene kadar tutun (büyük kalıpta 40 dk, küçük kalıplarda 30 dk civarında pişecektir, kontrol edin)

Önemli Not: Kek yaparken malzemeleri dönüşümlü eklemek neden gereklidir? Eğer kek tarifinizde tereyağ ve şeker krema haline getiriliyor ve daha sonra süt ve un ekleniyorsa, süt ve unu azar azar dönüşümlü eklemek gerekir. Çünkü yağla şeker karışımı eklediğiniz sıvı malzemeyi yağdan dolayı emmeyecek ve kek hamuru ayrışacak sıvı malzeme (süt) üstte kalacaktır. Hemen arkadan unu eklerseniz un sütü emer ama hamur malzemeleri eşit şekilde birbirine karışmayacak ve kekiniz sert olacaktır. İşte bu yüzden önce biraz un (yaklaşık üçte biri) ekliyor hafif karıştırıyoruz sonra biraz süt yine karıştırıyoruz derken en son un ekleyerek bitiriyoruz. Un eklediğimiz seferlerde hamuru çok fazla karıştırmayın, bu sefer gluten açığa çıkar ve kekiniz sert olur.  (Kaynak: Perfect Cakes by Nick Malgieri)
4 yorum on "Nefis Bir Muzlu Kek..."
  1. Bende her gün şekersiz 21 güne başlayacağım diyorum ama normalde tuzlu delisi olan ben bu aralar çikolatayla aşk yaşıyorum.

    Nefis olmuş muzlu kekin canım. Buttermilk ile yapılan bir kekin lezzetini tahmin ederim hatta damağımda hissediyorum şu an. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Benim şekerle ve tatlıyla çok aram yok ama yine de tamamen kesebileceğimi sanmıyorum, biraz zorlar yani insanı. Yapabilenleri takdir ediyorum ama :)

      Sil
  2. Özge Hanım benim butter milk tarif ettiğiniz gibi pütürcüklü olmadı bildiğiniz süt kıvamında kaldı nedendir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, burada tarif verdigimde ben de bilmiyordum ama süt ılık olunca daha iyi kesiliyor. Tarifi de ona gore guncelleyecegim. Sonuç iyi olmuştur umarim.

      Sil