Top Social

Yabanmersini Sosu (Marmelatı)

3/19/2017

Bu tarif biraz zamansız bir tarif olacak, bu mevsimde yabanmersini (blueberry) nereden bulucaz diyebilirsiniz. Ben yazın buzluğa attığım yabanmersinlerini kullanarak bu marmelatı yaptım ve yarın bunu sos olarak kullandığım bir tarif vereceğim. O yüzden bir köşede dursun. Buzlukta yabanmersininiz yoksa yazı bekleyin ama bu tarifi de bir kenara kaydetmeyi unutmayın :)

Normalde yazın yarım kilo kadar yabanmersini alıp dondurucuya atıyorum çünkü tariflerde süsleme amacıyla kullanmayı seviyorum. Geçen sene tam da artık bulamam dediğim sırada migrosta yarım kilosu 10 tl'ye reçellik yabanmersini bulmuştum. Diğerlerine göre biraz iriydi ve daha az ekşiydi. 

Haftasonu bir tarif denemesi yaptım ve yabanmersinli bir sos kullanmak istedim. İşte bu da o şekilde ortaya çıktı. Bunu her türlü dondurma, yoğurt veya keklerinizin üstüne sos olarak kullanabilirsiniz ama yapılış açısından marmelata benziyor o yüzden kahvaltıda da kaymağın üstünde mayhoş tadıyla nefis olacak :)

Yapması 15 dk falan sürüyor, yazın bol bol alıp yapmak lazım, ben reçel sevmem ama ahududu, böğürtlen, yabanmersini gibi berry cinsi meyveler mayhoş olduğu için onların reçellerini yiyebiliyorum.

Bu arada bütün yabanmersinlerimi bitirmemek için aşağıdaki tarifi yarım ölçü yaptım. Büyükçe bir kase marmelat çıktı. Tarifte 240 ml lik cup ölçüsü kullandım.(Genelde tüm tariflerimde o şekilde kullanıyorum)

Malzemeler

  • 2 su bardağı yabanmersini (donmuş veya taze)
  • 1/2 su bardağı su (Donmuş yaban mersini kullanacaksanız 1/3 su bardağı su yeter)
  • 1/4 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1,5 yemek kaşığı mısır nişastası (2 yemek kaşığı su ile açılacak)

Hazırlanışı

  • Bir sos tenceresine yabanmersini, şeker, su ve limon suyunu koyup karıştırın, orta dereceli ateşte kaynayana kadar pişirin, sonra altını biraz kısıp yabanmersinleri yumuşayana kadar pişirin. (10 dk yetiyor)
  • Diğer bir kasede mısır nişastası ve 2 yemek kaşığı suyu karıştırın eriyen nişastayı yavaşça sosa ekleyip karıştırın, sosunuzuz kıvamı koyulaşınca ocaktan alın.


2 yorum on "Yabanmersini Sosu (Marmelatı)"
  1. Canım bende mayhoş tatları severim. Karadut, ahududu, vişne reçellerine bayılırım.
    Yabanmersini bulsam neler yapıcam :) Bir kaç pazar dolaşıyım en iyisi. Marketlerde yok çünkü.

    Ellerine sağlık tarif nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Mevsimi ne zaman bir bak, o dönemde pazarlara git kesin bulursun :) Öpüyorum çok.

      Sil