Top Social

Elektrik Faturasında Avantajlı Tarife

4/28/2017

Bugün yeni öğrendiğim bir şey hakkında sizi de bilgilendirmek istedim, konumuz hepimizin sorunu olan faturalar? Elektrikti, suydu derken tonla para döküyoruz her ay. Peki bu ücretleri azaltmak mümkün mü? Evet. Peki nasıl?

Ben farklı farklı firmalardan elektrik hizmeti alabileceğimizi bilmiyordum, cehaletime verin, valla hiç ilgilenmemişim bu konuyla :) Meğer farklı farklı elektrik tedarikçileri varmış ve farklı tarifeler sunabiliyorlarmış. Aynı GSM operatörleri gibi.

Mesela Enerjisa bu elektrik tedarikçilerinden biriymiş ve aylık ortalama 82 tl'nin üzerinde fatura ödüyorsanız serbest tüketicilik sayesinde avantajlı tarifelerden yararlanabiliyormuşsunuz. Açıkçası bizim elektrik faturası 80 liranın üstüne çıkmıyor ama çok elektrik tüketimi olan aileler için araştırılması gereken bir konu.

Peki serbest tüketici ne demekmiş?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) her sene ocak ayında yıllık enerji tüketim limiti belirliyormuş, bu limit üzerinde fatura ödeyen herkes serbest tüketici olma hakkını kazanıyormuş. Eğer siz bu hakkı kullanmazsanız bağlı bulunduğunuz bölgeye hangi elektrik tedarikçisi bakıyorsa ondan almak zorunda kalıyormuşsunuz elektriği ve tükettiğiniz elektrik EPDK tarafından belirlenen tarife üzerinden faturalandırılıyormuş.

Oysa ki serbest tüketici olmayı seçerseniz elektrik alırken sizin ihtiyaçlarınıza en uygun olan tarifeyi seçebiliyormuşsunuz.

Benim aklıma şu geldi hemen, biz tedarikçiyi değiştiricez peki elektrik kesintilerinde falan kimle muhatap olucaz. Orada sorumluluk yine elektriği satan TEİAŞ ninmiş çünkü Enerjisa gibi tedarikçilerin görevi abonelerin fatura bedelleri için fiyat alternatifleri sunmakmış. Zaten elektriği sağlayan yine TEİAŞ, tedarikçiler sadece bu hizmeti farklı fiyat alternatifleri ile kullanıcıya sunuyorlar.

Konu hakkında daha detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.
Post Comment
Yorum Gönder