Top Social

Sütlü Mayalı Poğaça

5/22/2017
sütlü poğaça
Haftasonu bitişik komşumuzun kızının doğumgünü vardı, ben de bir şeyler yapayım dedim, poğaça yaparsan iyi olur dedi. Fırsattan istifade değişik bir tarif deneyeyim de, bir taşla iki kuş vurmuş olurum diye düşününce, ortaya bu sütlü, mayalı, pamuk gibi yumuşacık poğaçalar çıktı.
Normalde çok fazla mayalı poğaça yapmıyorum, mayalı olarak yaptığım ekmekler dışında bir de açma tarifim var, genellikle onu yapıyordum. Ama açma tabii daha zahmetli, açıp tereyağ sürmek sarmak falan derken biraz el oyalıyor. Bu ise öyle mi, elinde yuvarla koy tepsiye :)

Fırından gelen kokular o kadar baştan çıkarıcıydı ki, sıcak sıcak tepsinin yarısını yememek için zor tuttum kendimi, ortasını aç tereyağ sür sıcak sıcak ye diyordu içimden bir ses :)) Neyse ki doğumgünü çocuklarını düşünerek kendimi tuttum. Ama Gökçe o arada bir taneyi mideye indirmişti bile.
Ben içlerini boş bıraktım çünkü kimi çocuk peynir yemiyor, kimi kıyma yemiyor, benimki de poğaçayı boş seviyor. Normalde istediğiniz bir malzemeyle de yapabilirsiniz ya da boş pişirip servis esnasında peynir domates koyabilirsiniz sandviç gibi.
Şimdi gelelim mayalı tarif görünce korkup kaçanlara, ben de öyleydim aslında, ama bir kez instant maya ile ekmek yaptım, dedim ki bunun kabartma tozundan bir farkı yokmuş, boşuna çekinmişim. Yani kabartma tozu gibi malzemeye ekliyorsunuz sonra hamurun kabarmasını bekliyorsunuz. Kabarınca da yuvarlayıp tepsiye diziyorsunuz, bir yarım saat de tepside mayalayıp sonra hoop fırına :)
Poğaçaları aldık doğumgününe gidiyoruz

Ben üstlerine ay çekirdeği içi koydum ama isteğe göre, çörekotu, haşhaş ve susam da serpebilirsiniz. Aşağıdaki ölçülerde 20 tane poğaça çıkıyor. Denerseniz yorumlarınızla birlikte instagram'da @ozgeninoltasi olarak beni etiketleyerek paylaşabilirsiniz :) 

Not: Ölçü olarak 200ml lik su bardağı kullandım.
Kaynak: Kadınca Tarifler




Sütlü Mayalı Poğaça
Malzemeler
1,5 su bardağı ılık süt Yarım su bardağı zeytinyağ 50 gr. erimiş tereyağ 2 yumurta (birinin sarısı üstüne sürmek için ayrılacak) 3 yemek kaşığı toz şeker 1 yemek kaşığı tuz (tepeleme değil silme doldurun) 1 paket (10 gr) instant maya 5 su bardağı un Üzerine serpmek için ay çekirdeği içi, çörek otu, haşhaş veya susam
Hazırlanışı
1.Derin bir kabın içine, un haricindeki tüm malzemeleri koyun ve tahta kaşıkla şöyle bir karıştırın.2.Üstüne kontrollü şekilde un ilave ederek yavaş yavaş yoğurun, hafif ele yapışan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin.3.Hamuru yağladığınız bir kaba koyup üstünü temiz bir bezle örtün ve oda sıcaklığında 1 saat kadar mayalanmasını bekleyin.4.Daha sonra hamurdan parçalar kopararak yuvarlayın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklı şekilde dizin.5.Üstlerine yumurta sarısı sürüp (kolay sürülmesi için 2 damla zeytinyağı koyuyorum), isteğe göre, çekirdek, susam v.s. serpin ve tepside yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.6.O arada fırını 175 dereceye ısıtın ve yarım saat mayalanan poğaçaları fırına koyup üstleri kızarıncaya kadar pişirin.

10 yorum on "Sütlü Mayalı Poğaça"
  1. Kokusu buralara kadar geldi canım. Muhteşem olmuşlar. Ellerine sağlık olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim arkadaşım, bir gün beraber yiyelim inşallah :)

      Sil
  2. Harika bir tarif olmuş ellerine sağlık canım sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Ben de simdi denedim ozge hanim. Cok guzel oldu. Yltarif icin tesekkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim deneyip yorum yazdığınız için. Afiyet olsun :)

      Sil
  4. Merhaba Özge Hanım ,

    Bu tarif ile kaç ad. poğaça çıkardınız 6-7 su bardağı un çok fazla sanırım minik aileler için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 20-25 arası çıkıyor, yarım ölçü yapabilirsiniz. Sevgiler...

      Sil
  5. Hamura 6 bardak un koydum. Yinede elime cok fazla yapisyor. Sizin kivam nasil tam olarak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadasim 4 bardakla yapıyormuş sürekli ele yapışırken bırak daha iyi oluyor dedi. Ben genelde 6 bardak falan koyuyorum 😊 yumusak olsun mayalaninca toparlanır.

      Sil