Top Social

Terbiyeli Zeytinyağlı Pırasa Yemeği

11/01/2017

Pek çok kişinin sevmediği sebzelerden biri olan pırasayı, ben ancak annemin tarifiyle yapıldıysa yiyebiliyorum. Bir çok tarifi inceledim ama birebir aynı şekilde yapılana rastlamadım. Mesela annem salça kullanmaz, soğan koymaz ve indiğinde yumurta sarısı ve limonla terbiye yapar ki ben o terbiye olmadan pırasayı yiyemiyorum zaten :)


Uzun zamandır tarifi vermek istiyordum ancak, çoğunlukla annem yapıp bana da verdiği için ve bu da genelde akşamları olduğu için bir türlü fotoğraf çekemiyordum. Sonra geçen kışın sonunda bunu başardım, bu sefer de pırasa mevsimi kapandı :)) O yüzden baktım ki pırasalar çıkmaya başlamış, hemen yayınlayayım dedim. Umarım siz de benim gibi çok seversiniz yumurta terbiyeli pırasa yemeğini.

Bu arada tarifle ilgili kafama takılan bir şey vardı, pırasayı ocaktan alınca, yumurta sarısı ve limonu çırpıp, pırasanın suyundan alıp temperleyerek pırasaya döküyoruz, ee çiğ yumurta değil mi o nasıl olacak demiştim, annem de çiğ değil sıcakken döküyoruz, yumurta pişiyor demişti. Gerçekten de yumurta kokusu tadı falan almıyorsunuz endişe etmeyin. Bu işlem, pırasa üzerinde kremamsı bir doku oluşturuyor, o da ayrı bir lezzet katıyor yemeğe. Tavsiyem, hiç denemediyseniz mutlaka bir kez bu şekilde deneyin.



print recipe

Terbiyeli Zeytinyağlı Pırasa
Yumurta ve limonla terbiye edilmiş harika bir pırasa tarifi.
Malzemeler
500 gr pırasa 1 orta boy havuç (Havuç severim derseniz 2 tane de koyabilirsiniz) 2 yemek kaşığı pirinç 1 çay bardağı zeytinyağ (küçük çay bardaklarından) 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz 1 yumurta sarısı Yarım limon suyu
Hazırlanışı
1) Pırasaların en üstteki sert kabuğunu ayırın kalan kısmı verev şekilde doğrayın.2) Havuçları soyup yıkayın, yuvarlak yuvarlak doğrayın. Pirinci yıkayın.3) Düdüklü tencereye pırasayı, havucu ve pirinci ekleyin, üstüne tuz ve şekeri serpin. Zeytinyağını üstlerine gezdirin. Tüm malzemeyi fazla hırpalamadan şöyle bir karıştırın.4) Üstüne 2 çay bardağı su ekleyin. Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp 8 dakika pişirin.5) Diğer tarafta bir kasede yumurta sarısı ve limon suyunu çırpın. Düdüklüyü açtıktan sonra hala sıcakken, pırasanın suyundan 2-3 kaşık alın yumurtalı karışıma ekleyip karıştırın. Bu işleme temperleme deniyor. Yumurtayı sıcak pırasaya dökersek pişer, bu şekilde yavaşça aynı ısıya getiriyoruz.6) Daha sonra yumurtalı karışımı pırasaya dökün ve fazla hırpalamadan karıştırın. Soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

6 yorum on "Terbiyeli Zeytinyağlı Pırasa Yemeği"
  1. Nefis, nefis... Ah şu eli öpülesi anne tarifleri.

    YanıtlaSil
  2. o terbiye tavuk suyuna çorbada da enfes oluyor :) afiyetle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh evet ona da bayılırım, mutlaka terbiyeli olacak tavuk suyuna çorba :) Sevgiler...

      Sil
  3. Canım ilk kez duyuyorum ama ilgimi çekti. Anne tarifleri çok güzel oluyor. Mutlaka deniycem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene mutlaka, ben dün yaptım yine, yemeye doyamadım. Arkadaşım denemiş o da bayılmış. Seveceğine eminim. Öptüm çok.

      Sil