Top Social

Kandil Simidi (Kıyır Kıyır)

3/21/2018
Her kandilde içime dert olurdu, bir kandil simidi tarifim yok paylaşacak diye. Çünkü genellikle kandil olduğunu o gün öğreniyor ve geç kalmış oluyordum, neyse sonraki kandile kadar yaparım diyerek geçiyor ve tabii ki sonraki kandilde de aa bugün kandilmiş yine yapamadım diyerek üzülüyordum. Ve bu resmen bir döngü haline gelmişti.

Geçen gün bir şekilde öğrendim ki Perşembe günü Regaip Kandili'ymiş. İşte dedim bu sefer döngüyü kırma vaktidir. Ama önce iddialı bir tarife ihtiyacım vardı, yiyenlerin bir daha yemek isteyeceği, ağızda dağılan, mis gibi mahlep kokan bir tarif arıyordum. Teyzemin çok güzel yaptığını biliyorum, hemen whatsapp'tan tarifi aldım ve dün akşam iş dönüşü kolları sıvadım.
Bu tarifi seçme nedenlerimin en başında, malzeme listesinde, oda sıcaklığında yumuşamış yağ olmaması geliyor :)) Çünkü ben aklıma geldiği anda hemen yapabilmek istiyorum, kim bekleyecek tereyağının keyfini. Burada tereyağ veya margarini eritip kullanıyoruz, o yüzden ideal :) Normalde tuzluların kıyır kıyır olması için sirke eklenir ama bu tarifte sirkenin görevini mahlep üstleniyor. Çünkü mahlep lezzet vermek yanında kurabiyelere gevreklik de veren bir malzeme.

Sonuç itibariyle hem yapması kolay hem de lezzeti şahane bir tarif buldum sizin için :) Bana zor gelen tek yanı hamuru simit haline getirmek oldu, elimle yuvarlayarak inceltirken bir tarafı kalın oluyor bir tarafı ince falan, sinir oldum :)) Hatta 2 tepsi pişirdim (24 tane) kalan hamuru da minicik toplar yapıp susama batırıp öyle pişirdim. Ama onların fotoğrafını çekmeyi unutmuşum.
Siz de kandilde eviniz mis gibi kandil simidi koksun istiyorsanız, bu tarifle denemenizi tavsiye ederim. Ben dün akşam pişirdim, bugün ofise getirdim. Yiyen arkadaşlar çok beğendi, o yüzden gönül rahatlığıyla öneriyorum.

Bu vesileyle herkese hayırlı kandiller diliyorum, hayır için edilen dualarınız kabul olsun inşallah.


print recipe

Kandil Simidi
Mis gibi mahlep kokan, ısırdığınız an dağılan kıyır kıyır bir kandil simidi.
Malzemeler
1 su bardağı erimiş tereyağ ya da margarin (yaklaşık 200 gr) 1 su bardağı su, üstüne 2 parmak zeytinyağı (Yani bardağın 2 parmak kadarına zeytinyağ koyun gerisi su) 1 tatlı kaşığı mahlep 1 tatlı kaşığı kabartma tozu 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı toz şeker 3-4 su bardağı un Üstü için 1 yumurta akı ve susam, çörekotu
Hazırlanışı
1) Un haricindeki tüm malzemeyi çukur bir kasede karıştırın. 2) Unu yavaş yavaş ekleyerek elinizle yoğurun. Yağlı ve yumuşak bir hamur olduğu için kolay yoğruluyor. Tecrübeniz olmasa bile korkmayın. Ben 4 bardak un kullandım gayet iyi oldu kıvamı, çok fazla koymayın hamurun yağlı ve yumuşak olması lazım.3) Bir kasede yumurtanın akını çırpın, bir kaseye de susam ve çörekotu koyun.4) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak tezgahta elinizle yuvarlayarak inceltin, uzun çubuk haline gelince halka şeklinde birleştirin. Çok kalın olmamasına dikkat edin. Büyüklüğü sizin keyfinize kalmış, ben pastanedekiler gibi büyük yapmadım, herkes kolayca yesin diye.5) Yuvarladığınız simitleri önce yumurta akına sonra da susam karışımına batırıp, yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin. (ben her tarafını değil sadece üstlerini susama batırdım, daha hafif oluyor)6) 180 derece ısınmış fırında yarım saat civarında pişirin. Çok fazla kızartmayın kuru olur, hafifçe pembeleşecek.

2 yorum on "Kandil Simidi (Kıyır Kıyır)"
  1. Ellerine sağlık çok güzel görünüyor akşam eve gidince deneyeceğim..
    Kandilin de mübarek olsun.
    sevgiler,

    YanıtlaSil