Top Social

Çilekli, Muzlu Naked Cake

4/27/2018
naked cake nasıl yapılır

Son bir senede epeyce doğum günü pastası yaptım, çoğunda temel olarak aynı kek ve kremayı kullanıyorum. İlk kez geçen haftalarda annem için naked cake dedikleri, sanırım Türkçe karşılığı olmayan, kreması az sıvanmış pasta yaptım :) Onda da yine aynı kek ve kremayı kullandım. Ama fikir olması için burada da paylaşmak istedim.

Benim kullandığım kek pandispanya değil, tereyağlı bir pasta keki, kabarmama sorunu olmuyor ve tereyağından dolayı sade şekilde bile çok lezzetli oluyor, pastadan artan kırıntıları yemeye doyamıyorum. Pastayı hazırlamadan 1 gece önce pişirip, şekerli suyla ıslatıp, gün boyu strece sarılı şekilde tezgahta bırakıyorsunuz, bu sayede içi nemli oluyor.

Krema olarak da, orjinali maskarpone'lu ama benim kaymak kullanarak yaptığım unlu, çikolatalı bir muhallebi kullanıyorum. Onun da lezzeti şahane. Hem pastanın içinde hem kaplamasında rahatça kullanabiliyorsunuz. Özellikle naked cake kaplamak için gayet güzel oldu.

Kekleri 18 cm lik minik kelepçeli kalıpta hazırladım. İnsanın gözüne küçücük geliyor ama hem 3 katlı olup hem de dışı krema kaplanınca 6-8 kişiye yetecek pasta oluyor. Bir de keki yoğun bir kek, dolayısıyla doyurucu. 
Kız kardeşim bana modellik yaptı :)
Ben pastanın katlarını ayrı ayrı pişirmeyi tercih ediyorum. Mutfak tartısıyla hamuru tartarak eşit şekilde bölüyorum, o şekilde pişiriyorum. Bir kerede pişirip 3 e bölerek de yapılabilir ama sanki o zaman o kadar kabarmayacak, eşit pişmeyecek gibi geliyor, riske girmiyorum. İki katlı yapacaksam ancak, bir kerede pişirip 2 ye bölüyorum.

Kremasını da kekleri pişirdiğiniz zaman hazırlayıp dolapta 1 gece dinlendirmenizi tavsiye ederim, o zaman kıvamı daha iyi oluyor.



print recipe

Tereyağlı Pasta Keki
Bu kek ölçüsüyle 3 tane 18 cm kek pişirip üstüste dizebilirsiniz (ben bunu o şekilde yaptım) Ya da aynı ölçüyü 24 cm lik kalıba döküp pişirip soğuyunca ikiye bölerek 2 katlı pasta yapabilirsiniz.
Malzemeler
200 gr tuzsuz tereyağ (Oda sıcaklığında yumuşamış) 200 gr toz şeker (1cup) 200 gr un (1,5 cup) 4 orta boy yumurta 2 tatlı kaşığı kabartma tozu 1 çay kaşığı tuz 1 paket vanilya (ya da 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi) Şerbeti için: 1 su bardağı su, 3 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı
1) Yumuşamış tereyağ ve toz şekeri çırpma kabına alıp, beyazlaşıp krema kıvamına gelene kadar iyice çırpın.2) Yumurtaları ayrı bir kasede çatalla çırpın, tereyağını hızla çırparken azar azar yumurtaları ekleyip yağa yedirin. Birden eklerseniz kesik kesik olabilir, eğer öyle olursa 1 yemek kaşığı un ekleyip çırpın hamur toparlanacak)3) Yumurtaları ekleyip iyice çırpınca unu eleyerek ekleyin, kabartma tozu, tuz ve vanilyayı da ekleyip spatula ile alttan üste karıştırarak unu yedirin.4) Bu hamur yaklaşık 800 gr geldi, ben tartı yardımıyla eşit şekilde 3 e böldüm, 18 cm kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt koydum kenarları da iyice yağladım. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dk kadar 3 seferde pişirdim. İlk yaptığımda uğraşmamıştım 24 cm kalıba bir seferde döküp biraz daha uzun süre pişirmiş, ertesi gün 2 ye bölmüştüm. 5) Şerbet için suyu ve şekeri bir sos tenceresine koyun şeker erisin, biraz da kaynasın, ocaktan alıp soğutun.6) Keklerin üstü pembeleşip içi de iyice pişince fırından alın, üstüne kürdanla biraz delik açıp, fırça yardımıyla şerbeti üstüne sürün.7) Kek katları iyice soğuyunca streç filme sarıp tezgahta sabaha kadar dinlendirin. Böylece içi yumuşak ve nemli olacak.


Kremanın hazırlanışı

2 su bardağı süt
3 tepeleme yemek kaşığı un
3-4 yemek kaşığı toz şeker
200 gr kaymak
100 gr beyaz çikolata

  • Sos tenceresine süt, un ve toz şekeri koyup, orta dereceli ateşte karıştırarak pişirin, koyu kıvamlı bir muhallebi haline gelince ocaktan alıp için çikolatayı ekleyin ve karıştırarak eritin.
  • Üstünü streç filmle örtüp iyice soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra çukur bir kapta kaymağı mikserle çırpın, yavaş yavaş muhallebiyi ekleyip çırpmaya devam edin. Kremanız hazır, 1 gece dolapta dinlendirin, vaktiniz yoksa da en az 2-3 saat bekletmeye çalışın.

Pastanın Katlandırılması

  • Bir gece önceden hazırladığınız pasta keklerinin en üstteki kabuk katmanını incecik kesin. Eğer bombe yapmışsa bu şekilde keserek dümdüz hale getirin. (o kestiğiniz kekleri atmayın, ufalayıp muhallebi arasında kullanabilirsiniz.)
  • Pastayı koyacağınız tabağın ortasına bir kaşık krema döküp ilk kek katını bunun üstüne yerleştirin (Pastanın kaymamasını sağlıyor) kekin üstüne krema koyup iyice yayın, kremanın üstüne muz ya da istediğiniz meyveyi dilimleyip dizin, meyvelerin üstüne azıcık krema sürün ki üstteki kek tabakası yapışsın kaymasın. Diğer kata da aynı işlemi uygulayın.
  • Son katı koyduktan sonra kremayı kekin üstüne ve kenarlarına metal bir spatula yardımıyla incecik sürün. Buna kırıntı katı deniyormuş, bu ince kat kırıntılarla karışıp daha sabit bir krema katı oluşmasını sağlıyor. Dolapta 1 saat kadar bekletip, ikinci katı sürün. Naked cake kaplamasında katların arasını bolca kremayla doldurun, diğer kısımda zaten tam kaplama gerekmiyor.
  • Böylece pasta bitmiş olacak, dolapta bir gece dinlendirmenizi öneririm. Üstünü istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Benim rondodan geçirilmiş çilek pürem vardı, içine 1 yemek kaşığı kadar nişasta ve bir o kadar toz şeker koyup ocakta biraz pişirip koyulaştırdım. Çilekleri koyacağım köşeye bu sostan koyup kenarından akıttım. Üsüne çilekleri dizdim.
Not: Youtube'da pasta yapımı ile ilgili epey video var, onları izlediğinizde nasıl yapılacağına dair net bir fikir oluşuyor. Normalde yemek videosu izlemeyi sevmiyorum ama pasta yapımını izlemek faydalı oluyor.
6 yorum on "Çilekli, Muzlu Naked Cake"
  1. Tarif için çok ama çok teşekkürler. Bu detaylı tariften sonra cesaretlenip büyük kızımın 3. yaş doğumgünü pastasını (yaklaşık 25 kişik, bu tarifi 2 ile çarparak) yapmıştım. Dün de küçük kızımın 1. yaş doğumgünü pastasını yine bu tarifle yaptım. Bu defa, keki kakaolu ve kremasını da bitter çikolatalı hazırlayıp içine de muz koydum. Lezzet olarak muh-te-şem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum denemenize ve beğenmenize. İnsan bir kez cesaret edip yaptığında sürekli yapmak istiyor zaten :) Önemli olan o ilk seferi yapabilmek :) Ellerinize sağlık.

      Sil
  2. merhaba ben de kızımın yaş gunu ıçın yapmayı planlıyorum ama ıkı katlı olarak. acaba riske girer mıyım ılk defa yapıcam beni cesaretlendırıp önereceğiniz tuyolar var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hic iki katli denemedim açıkçası o yüzden bir fikir veremiyorum :)

      Sil
  3. Merhaba öncelikle ellerinize sağlık, kreması için kaymak yerine ne koyabiliriz acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kremanın orjinali mascarpone peynirliydi ben onun yerine kaymak kullandım, kaymak yerine ne kullanılır bilemiyorum. Labne ile kıvamı çok sıvı olur muhtemelen o yüzden sıkıntılı. Normal pastacı kreması yapabilirsiniz bunun yerine.

      Sil