Top Social

Yufkalı Köfte (Yalancı Beyti)

5/18/2018
Dün akşam instagramda Yufkalı Köfte tarifini paylaşmak için blogu karıştırıp ve bir türlü tarifi bulamayınca inanmak istemesem de, geçen Ramazan yaptığım ve çok sevdiğim bu tarifi blogda paylaşmamış olduğumu fark ettim. 

Ne yapalım yarın hazırlar paylaşırım dedim ama içime de bir kurt düştü, acaba fotoğraflarını atmış mıydım bilgisayara, yoksa geçen gün fotoğraf makinasını temizlerken hepsi tarih mi olmuştu :) Sabah ofise gelince ilk yaptığım iş, bilgisayarı açıp bakmak oldu, neyse ki oradaydılar. Ama cep telefonumla çekip instagramda paylaştığım fotoyu bulamadım, sanırım o fotoğraf telefonu temizlerken uçup gitmiş, ki en güzel ve net foto da oydu. 

Neyse biz elimizdekilerle devam edelim. Arda Türkmen'in sitesinden aldığım bir tarif bu, daha önce denediğim tarifleri gibi yine beni yanıltmadı. Sonuç şahane oldu. Hatta Ramazan'da 2 kez, iftara gelen misafirlerim için hazırladım. Herkes bayıldı. En güzeli de çok çok kolay oluşu. İsterseniz bir gece önceden hazırlayıp, iftar öncesi pişirebilme gibi bir imkan da var. Daha da iyisi, fazla gelenleri pişirmeden dondurucuya atmıştım, daha sonra çıkarıp pişirdiğimde aynı lezzette oldu.
Arda yufkalı köfte diye adlandırsa da aslında bir tür pratik beyti tarifi bu. Youtube videosunu izlediğimde kendisi de öyle söylüyor zaten:)

Tarifte köftenin içinde pirinç antep fıstığı (iri kırılmış fıstık) vardı, ancak benim elimde bulunmadığı için kullanmadım. Açıkçası gerek de yok bence, maliyeti gereksiz artırmayalım :) Diğer her şeyi birebir aynı şekilde uyguladım. Bu arada, Arda'nın söylediği bir şey çok faydalı oldu. Köfteye yumurta koyup çok fazla yoğurursanız bildiğimiz köfte oluyor, ama yumurta katmayıp az yoğurduğunuzda daha bir et et oluyor yani kebap tadında oluyormuş. Gerçekten de öyle oldu.

Aşağıdaki tarif 2 yufkayla yapılıyor, sayısını hatırlamıyorum ama 6 kişiye fazla geliyor, siz bu ölçüyle yapıp fazla geleni dondurucuya atabilirsiniz. Ya da 4 kişi yiyecekseniz 1 yufka ve yarım ölçü köfte yeterli olacaktır.



print recipe

Yufkalı Köfte
Yalancı Beyti ya da Pratik Beyti de denilen bu tarif hem pratik hem de çok lezzetli
Malzemeler
2 adet yufka 500 gr köftelik kıyma 1 orta boy soğan (rendelenmiş) 2 diş sarımsak 1 su bardağı ekmek kırıntısı Tuz - Karabiber Yenibahar (1 çay kaşığının ucu ile) 1 yumurta akı (yufkaya sürmek için) 2 su bardağı doğranmış domates – 1 tutam toz şeker – tuz – karabiber – 3 dal taze kekik (Domates sos için) Süzme Yoğurt (üstlerine koymak için)
Hazırlanışı
1.Kıymayı bir kaba alın, üstüne rendelenmiş soğan, ince doğranmış sarımsak, ekmek kırıntısı ve baharatları ekleyin. Tüm malzeme birleşene kadar yoğurun. 2.Yufkanın birini tezgaha alın, bir yarısına yumurta akı sürüp diğer katı üstüne kapatın. Köfte harcını yufkanın uzun kısmına iyice yayıp yufkayı sıkıca sarın ve rulo yapın. 3. Sıkıca sardığınız yufkayı 1 parmak kalınlığında dilimleyin ve cam fırın kabına dik şekilde yanyana dizin. (Kabın dibini azıcık yağlayabilirsiniz) 4. 180 derece ısınmış fırında 20-25 dakika pişirin. (Çok kuru olacak diye korkmayın gayet güzel oluyor) 5. Diğer tarafta bir sos tenceresine, domates, kekik, şeker ve tuzu koyup, karıştırarak pişirin. 6. Fırından çıkan köftelerin üzerine sostan dökün ve her birine birer tatlı kaşığı süzme yoğurt koyun, üstünü antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.

10 yorum on "Yufkalı Köfte (Yalancı Beyti)"
  1. İftara börek yapma niyetindeydim. Ama neli yapacağıma karar veremiyordum. Nefis görünüyor. Eminim benim ahali de bayılacak. Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, herkesin çok severek yediği bir yemek oluyor gerçekten. Umarım sizinkiler de sever. Afiyet olsun :)

      Sil
  2. Çok lezzetli ve pratik görünüyor, ellerinize sağlık :) yanına yardımcı yemek olarak ne yapılabilir sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Yanına pilav olabilir bence. Ya da elma dilim patates de olabilir. Sevgiler...

      Sil
  3. Merhaba, madem kebap gibi
    olsun, köfte gibi olmasın diyoruz o zaman tek çekilmiş kıyma kullanmalıyız sanırım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet olabilir o şekilde kullanabilirsiniz. Benim kasabım köfte için alıyorsam da bir kez çekiyor. Yemeklik alıyorsam iki kez çekiyor.

      Sil
  4. Öyle canım çekmişti ki ilk yayınladığın gün, ertesi günü yaptık:)
    Çok güzel ve bence pratik. Ayrıca belirtmek isterim, ertesi güne kalırsa da ısıtınca güzel oluyor.

    Ellerine sağlık ve teşekkür ederim tarif için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim deneyip yorum yazdığın için. Afiyet olsun :)

      Sil
  5. Sürekli yapıyorum,hiç yorum yazmamışım,ne ayıp :) çok güzel bir tarif,ailecek bayılıyoruz.Bu ölçü bize tam geliyor.(2 çocuk 2 yetişkin)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh çok sevindim, afiyet olsun :) Yorumunuz için çok teşekkürler.

      Sil