Top Social

Balkabaklı Rulo Pasta

12/10/2018
Rulo pasta denince aklıma gelen tek şey, çocukluğumda halamın yaptığı muzlu rulo pastaydı. 80 lerin altın günlerinde sevilen bir tarifti kendisi. Halam da şahane yapardı, sünger gibi bir pandispanya, mis gibi bir krema ve muzla. (ilk fırsatta halamdan tarifi alıp yapayım ben bunu :)

Bu klasik tarifi bir tarafa bırakırsak, son dönem farklı keklerle yapılan çeşit çeşit rulo pastayla karşılaştım. İçinde sadece krema olan, keki balkabaklı, kakaolu ya da havuçlu. Kaç senedir de aklımda aslında, ben de yapıyım diyor ve nasıl yapıldığını okuyunca vazgeçiyordum. Kek pişince alıp pudra şekeri serpilmiş temiz bir beze koyup sıcakken bezle birlikte sarılması, soğuyunca açılıp krema sürülüp tekrar sarılması falan derken, yaa bu çok uğraştırıcı sanki diyordum sürekli. Bir de kekin kırılma ihtimali olduğunu okuyunca tümden bir kenara koymuştum.

Geçen yine pinterestte gezerken baktım her yerde balkabaklı rulo kekler, nasıl da güzel görünüyorlar, evde de bolca balkabağı püresi var hazır. Şeytan dürttü, dur bakayım belki pratik bir tarif bulurum dedim.Ve benim gibi bezle falan uğraşmak istemeyen birinin bulduğu yöntemle yaptım :)



Aslında herkesin aklına gelecek bir şey, kekin altına kenarlardan sarkacak şekilde yağlı kağıt koyup, pişince o yağlı kağıtla sarıyorsunuz. Neden bu yöntem çok kullanılmıyor bilmiyorum, ben sardıktan sonra ızgara üstüne almayı unuttuğumdan biraz terleme yapıp nemlenmişti ama, ızgarada soğursa öyle bir sorun da olmayacaktır. Bence çok pratik bir yöntem.

İçine süreceğiniz krema sizin zevkinize kalmış, isterseniz güzel bir pastacı kreması yapın, ister labneli pudra şekerli bir krema ya da benim gibi kolaya kaçıp hazır pastacı kreması (Dr.Oetker pişirilerek yapılan pastacı kreması)

Fotoğraf konusu biraz aceleye geldi, misafirlerim gelmeye başlayınca detaylı çekim yapamadım :) Üstünü de güzelce süsleseymişim iyi olacakmış ama sonraki sefere inşallah.

Siz de benim gibi rulo pasta yapmaktan çekiniyorsanız bu tarifle denemeye başlayabilirsiniz.

Balkabaklı Rulo Pasta




Görüntüsüyle de lezzetiyle de gönülleri fetheden balkabaklı rulo pasta

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  8-10 kişilik
Kategori:  kek
Anahtar Kelime:  pasta,rulo kek, rulo pasta, balkabaklı kek
 -

Malzemeler:
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın (Ben onun yerine balkabaklı kek baharatı kullandım)
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1 su bardağı balkabağı püresi
içine sürmek için isterseniz şu tarifi kullanın ya da hazır pastacı kreması kullanabilirsiniz
Hazırlanışı:


  • Fırını 180 dereceye ısıtmak üzere açın, 20x30 civarında bir tepsiye iki kısa kenarından 10 cm sarkacak şekilde pişirme kağıdı serin.
  • Bir kapta un, kabartma tozu, tuz, vanilya ve tarçını karıştırın
  • Ayrı bir kapta yumurtaları, şeker ve balkabağı püresini pürüzsüz olana kadar çırpın.
  • Unlu karışımı sıvı karışıma ilave edip, un kaybolana kadar çırpın
  • Hazırladığınız tepsiye eşit şekilde kek karışımını yayın, fırında 15 dk kadar pişirin. (İçi pişmiş olsun)
  • Kek pişerken içine süreceğiniz kremayı hazırlayın
  • Keki fırından çıkarıp, uzun bıraktığınız pişirme kağıdından tutarak tezgaha alın, sıcakken pişirme kağıdını kullanarak rulo halde sarın (pişirme kağıdı katların arasında kalacak)
  • Sardıktan sonra ızgara telin üzerine alıp soğutun (böylece terleme yapmayacak ki ben bu aşamayı dikkate almadığım için terledi kekim)
  • İyice soğuduktan sonra dikkatlice açıp (iyice açmayın kırılmasın), arasına kremayı sürüp güzelce rulo yapın, strece sarıp en az 1 saat dolapta soğutun
  • İkram etmeden önce isterseniz pudra şekeri serpip dilimleyebilirsiniz.
  • Post Comment
    Yorum Gönder