Top Social

Şekerpare Tarifi (İrmikli)

5/14/2019
Bu tarif blogumdaki ilk şerbetli tatlı olarak tarihe geçmiş bulunuyor. On yılda yüzlerce tarif ver, bir tane şerbetli tatlı olmasın içlerinde, olacak iş değil. (Bu arada muhallebili kemalpaşa tarifi vermiştim şimdi hatırladım ama o da tam şerbetli sayılmaz) Beni tanıyanlar için pek şaşırtıcı değil aslında, evet tatlıyla aram yok hele ki şerbetli klasik tatlılarla hiç yok. O yüzden de yapmak hiç aklıma gelmiyor.
Buna rağmen bir süredir aklımda şekerpare denemek vardı, bayramda, ramazanda falan klasik şerbetli tatlılar ikram etmek güzel oluyor. Geçen sene bir niyetlenmiştim, ama o kadar çok farklı tarif vardı ki, hangini yapsam diye karar veremeyip vazgeçmiştim. Bu sene annemin eski tarif defterini aldım elime, içinde 3 farklı şekerpare tarifi var. İrmikli olanı denemeye karar verdim. Sonra Arda Türkmen'in kitabını açtım onun nasıl yaptığına da baktım. Çok küçük farklar dışında neredeyse aynı ölçüleri kullanmışlar. Arda yağı eritip kullanmış, ben annemin tarifinde olduğu gibi oda sıcaklığında kullandım. Arda badem unu eklemiş ben kullanmadım. Sonuç olarak tam ölçülü bir şekerpare tarifim oldu.
Öncelikle sonucun şahane olduğunu söyleyeyim, bu değerlendirmeyi ben yapmıyorum tabii, çünkü iyi ve kötü şekerpareyi ayırabilecek kadar tecrübem yok, hayatım boyunca kaç kere şekerpare yemişimdir acaba, muhtemelen çok az. O yüzden önce eşime tattırdım, kendisi yorum konusunda çok acımasızdır, hemen "yok ya olmamış" deyiverir hiç kıvırmaz :) Nasıl olmuş dedim, tam olması gerektiği gibi dedi. Ohh dedim tamamdır. Sonra annemle babama verdim bir tabak, ertesi gün annem eline sağlık nefis tutturmuşsun deyince oldu bu iş dedim :) Böylece gönül rahatlığıyla sizinle paylaşıyorum.

Püf noktası var mı derseniz, şerbeti dökme aşamasında şerbet ılık tatlı sıcak olması gerektiği için tatlıya başlamadan önce şerbeti hazır edip kenara koyun, çok zor soğuyor çünkü. Sonra şekerpare pişince alıp hoop diye üstüne dökmeyin, o ilk sıcağı geçsin 1-2 dakika tezgahta, sonra dökün şerbeti.

Verdiğim ölçüyle 20 adet şekerpare çıktı. Arda'nın yaptığı gibi 30 gr lık bezeler halinde yuvarladım. (Evet tek tek tarttım :) Benim gibi tartmakla uğraşmazsanız ceviz büyüklüğünde yapabilirsiniz. 

Şekerpare tarifim aşağıdadır, denerseniz bloga yorum yapmayı unutmayın :)

İrmikli Şekerpare Tarifi




Tam ölçülü ve lezzetli bir şekerpare tarifi

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  20 adet
Kategori:  şerbetli tatlı
Anahtar Kelime:  şekerpare, irmikli şekerpare, şekerpare tarifi
 -

Malzemeler:
125 gr tereyağ (Oda sıcaklığında yumuşamış)
8 yemek kaşığı un (Yaklaşık 250 gr)
3 yemek kaşığı irmik
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
3 su bardağı toz şeker (Şerbet İçin)
4 su bardağı su (Şerbet için)
1 yemek kaşığı limon suyu (Şerbet için)
Üstleri için 20-22 tane fındık
Hazırlanışı:


  • Öncelikle şerbeti hazırlamak için şekeri ve suyu küçük bir tencereye koyun karıştırarak şekeri eritin, orta dereceli ateşte biraz kaynatın, ocaktan almadan önce limonu ekleyip karıştırın ve ocağı kapatıp ılınmaya bırakın
  • Çukur bir kapta unu, irmiği, pudra şekerini, kabartma tozu ve vanilyayı kaşıkla karıştırın.
  • Unlu karışımın ortasında bir çukur açın, yumurtaların birini kırın diğerinin sarısını ayırıp beyazını ekleyin, yumuşamış tereyağını da koyun, kenardan unları alarak elinizle yoğurun.
  • Başta unu çok geldi gibi oluyor ama yağla iyice karıştırdıkça toparlanıyor. Tam bir kurabiye hamuru kıvamında olacak.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayıp tepsiye dizin (ben yağlamadım tepsiyi yapışmıyor)
  • Aralarda biraz boşluk bırakın kabaracaklar, şerbeti de dökünce şişecekler.
  • Yaklaşık 18-20 arasında olacak, üstlerine yumurta sarısını sürün ve ortalarına birer fındık batırın (fındıksız da yapabilirsiniz)
  • Önceden 180 derece ısınmış fırına koyun 25-30 dakika üstleri kızarana kadar fırında tutun
  • Fırından çıkarınca tezgaha alın 1-2 dakika ilk sıcağı geçsin, şerbetten kepçeyle alıp üstlerine dökün, hepsini dökmeyin çektikçe tekrar ilave edersiniz.
  • Biraz dinlenip şerbeti çekmesini bekleyin sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
  • Post Comment
    Yorum Gönder