Top Social

Muhallebili İncir tatlısı

5/03/2021
muhallebili incir tatlısı

Bazı tarifler var ki hep aklımda olup bir türlü yapmak kısmet olmuyor. İşte bu incir tatlısı da onlardan biri. Neredeyse 8-9 yıl gecikmeyle de olsa nihayet yapabildim :) O nasıl oluyor derseniz şöyle; 8-9 yıl önce bir gün ofiste çay almak için çay ocağına girdim, içerde bir hareketlilik vardı, çay servisi yapan ablamız tatlı getirmiş, gel gel Özge Hanım bir tadına bak dedi. 


Ben şerbetli tatlı sanıp biraz da isteksizce bir parça aldım, yedikten sonra yanıldığımı anladım, altı ıslak kek üstü muhallebili bir tatlıydı. Yerken içinde çıtır çıtır bir şeyler geliyordu. Aa dedim bu nasıl güzel olmuş abla hemen tarifini ver :) Kekin içinde kuru incir varmış meğer, onlar çıtırdıyormuş. Kek de şerbetli değilmiş, kahveli şekerli su ile ıslatılmış. Ama ıslak ıslak olunca şerbetli gibi geliyor.

incir tatlısı


O gün bir yerlere yazdım tarifini, ben yapana kadar yıllar içinde o kağıt kayboldu. Geçen ekim ayı falandı abla o gün bizim kata gelmişti çay servisi için, hemen koştum dedim ki yıllar önce incirli bir tatlı vardı ya getirmiştin de yemiştik, onun tarifini kaybettim :) Kızı sürekli yapıyormuş, meğer tarifin kaynağı da Nefis Yemek Tarifleriymiş. Hemen kaydettim. Yine aradan kaç ay geçti, geçen gün anneme inecektik birlikte iftar yapmak için, dolapta da Meykur Kuruyemiş'ten gelen çok güzel kuru incirlerim vardı. İşte tam zamanı dedim :)


Yapması bir kaç aşamalı da olsa zor denilemez aslında. Önce cevizli incirli bir kek yapıp fırına atıyoruz, o pişince hazırladığımız kahveli şekerli suyu üstüne döküyoruz. Sonra da bir muhallebi pişirip kekin üstüne yayıyoruz. Aslında gayet kolay. Eğer bir gece dolapta beklerse çok iyi oluyor ama ben aynı gün yapıp akşam servis ettim. Çok da lezzetliydi.


muhallebili incir tatlısı

En güzeli de şerbetli tatlı seveni de sütlü tatlı seveni de mutlu eden bir tatlı oluyor. Kalabalık için yapılabilecek ideal tatlılardan biri. Tam da bayram geliyorken aklınızda olsun diycem ama bayram da normal bayram olmayacağı için bir şey diyemiyorum :( 


Aşağıdaki ölçülerle büyük kare borcam ya da dikdörtgen büyük bir fırın kabında yapabilirsiniz. Neredeyse 20 dilim çıkıyor. Ben bir daha yaparsam yarım ölçü yaparım, bu gerçekten çok fazla bizim için :) 

muhallebili incir tatlısı

O zaman hemen muhallebili incir tatlısı tarifine geçelim. Yaparsanız yorumlarınızı bekliyorum :) Hatta fotoğraflarını instagramda @ozgeninoltasi olarak beni etiketleyip paylaşırsanız ben de hikayeme eklerim.



Muhallebili İncir Tatlısı

Muhallebili İncir Tatlısı
Porsiyon: 20 dilim
Yazar: Özge Beydağ Yılmaz
Hazırlık Süresi: 25 MinPişirme Süresi: 35 MinToplam Süre: 1 Hour
İçindeki kuru incir sayesinde çıtır çıtır bir alt taban ve üstünde nefis bir muhallebi ile herkesin seveceği incir tatlısı.

Malzemeler

Kek İçin
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 6 adet kuru incir
  • 1 su bardağı ılık su
Keki Islatmak İçin
  • 1 yemek kaşığı granül kahve (neskafe)
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 su bardağı ılık su
Muhallebi için
  • 1 lt süt
  • 2 yemek kaşığı tepeleme un
  • 2 yemek kaşığı tepeleme nişasta (ben buğday kullandım)
  • 1 paket vanilya
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 poşet toz krem şanti
  • Üzeri için hindistan cevizi, toz fıstık, kuru incir

Hazırlanışı

  1. Öncelikle 6 adet inciri küp küp doğrayıp bir kaseye koyun üstüne 1 bardak ılık su dökün, keki hazırlarken yumuşasın.
  2. Diğer tarafta bir karıştırma kabına şeker ve yumurtaları koyup iyice beyazlaşıp kabarana kadar çırpın.
  3. Un ve kabartma tozunu ekleyip tekrar unu yedirene kadar çırpın.
  4. İncirlerin suyunu iyice süzün ve kek hamuruna ekleyin, cevizi de ekleyip güzelce spatulayla karıştırın.
  5. Margarin veya tereyağ ile yağlayıp hafifçe unladığınız büyük kare borcam (28x28) ya da aynı ölçülerde dikdörtgen bir fırın kabına keki döküp yayın (İnce oluyor gibi ama endişe etmeyin. Kalın olursa tam ıslanmaz)
  6. 180 derece ısınmış fırına atın 30-35 dk pişirin.
  7. Keki fırına atınca hemen ıslatmak için kahveli suyu hazırlayın, bir kaba granül kahve ve şekeri koyun, üstüne ılık suyu ekleyip eriyene kadar karıştırın. Soğumaya bırakın.
  8. Keki fırından alın 2 dk ilk sıcağı geçsin, sonra üstüne kahveli suyu dökün. her tarafına gelecek şekilde tüm suyu bitirin. (İyice emmesi için çatalla delikler açabilirsiniz öncesinde)
  9. Kek dinlenirken diğer tarafta bir tencereye un, nişasta, vanilya ve toz şekeri koyup üstüne 1 lt sütü ekleyin.
  10. Ocağa alıp orta ateşte muhallebi koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. koyulaşan muhallebiye tereyağ ekleyip eriyene kadar karıştırın ve ocaktan alın. 
  11. Muhallebinin ilk sıcaklığı geçince içine toz krem şanti ekleyip mikserle iyice çırpın. (Başta katı oluyor ama çırptıkça ipeksi bir kıvam alacak korkmayın)
  12. Pürüzsüz hale gelen muhallebiyi kekin üstüne döküp eşit şekilde yayın.  Üstüne hindistan cevizi serperek buzdolabına kaldırın ve mümkünse bir gece dolapta dinlendirin. (Dolaba koymadan önce tezgahta ılınsın sonra üstüne streç film örtüp dolaba koyun, sıcakken streç kapatırsanız buhar yapıp tatlıyı sulandırır)
  13. Kestikten sonra dilimlerin üstünü istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Ben toz fıstık ve ince dilimlenmiş kuru incir dilimi ile süsledim.

Notlar:

Bardak olarak standart 200 ml bardak kullanılmıştır.

incir tatlısı, muhallebili incir tatlısı
Tatlı
Tarifimi denediniz mi?
Etiketleyin @ozgeninoltasi ve Instagram'da paylaşın #ozgeninoltasi
Created using The Recipes Generator
Post Comment
Yorum Gönder