Top Social

Lokum Gibi Et Pişirmenin Sırrı "Mühürleme"

2/07/2012


Böyle bir yazı yazsam mı yazmasam mı çok düşündüm, belki bir çok kişinin bildiği bir şeydi de ben geç öğrendim bilmiyorum ama en azından benim gibi birileri varsa faydam olur diye yazmaya karar verdim :)

Yemek konusunda en zayıf olduğum alan et yemekleri diyebilirim. Bizim evde sebze ve tavuk yemekleri daha popüler olduğu için kırmızı et konusunda biraz geri kaldım. Aslında ızgarada pişmiş bifteğe bayılırım ama ne zaman yapsam ya çok kuru oluyordu ya da lastik gibi çiğne çiğne yutulmuyordu. Ben de sonunda pes etmiştim.

Sanırım "mühürleme" kelimesini ilk kez Master Chef programında duydum. Sonra bolca araştırma yaptım konuyla ilgili. İşin özü şuymuş öncelikle eti pişireceğiniz tavayı yüksek ateşte iyice kızdırıp etin önünü arkasını kızartıyorsunuz ki buna mühürleme deniyor bu sayede etin suyu içine hapsoluyor ve lezzetini kaybetmeyip yumuşacık içi sulu bir etiniz oluyor. Baştan anlatacak olursam;


  • Öncelikle etinizi 2-3 cm kalınlığında dilimletip asla ve asla dövdürmeyeceksiniz. Bunun için özellikle kasabınıza söylemeniz lazım çünkü sormadan direkt dövüp pestile çeviriyorlar güzelim bifteği. 
  • Bu arada ben her zaman lezzetli olduğu ve çabuk piştiği için antrikot tercih ediyorum. (Güncelleme: Bonfile çok daha kolay pişiyor ve daha yumuşak oluyor, artık bonfile tercih ediyorum)
  • Aldığım etlerin önünü arkasını ayçiçek yağıyla yağlayıp (kesinlikle zeytinyağı değil, ayçiçek yağı ısı transferini sağlıyor) üzerini tuzluyorum (deniz tuzu kullanırsanız süper olur artık her markette öğütücü şişelerde satılıyor) Böylece tuz, pişerken etin üzerinde koruyucu tabaka oluşmasına yardım ediyor.
  • Aslında bu işin en önemli kısmı döküm demir tava kullanmak, ben döküm tava almadan önce teflonda yapıyordum ama kesinlikle aynı şey değil. (Aşağıdaki yorumlardan birinde insanlara yanlış bilgi vermek konusunda uyarılmışım da açıklama yapayım istedim, teflon yüksek ısıda kanserojen gaz salgılıyormuş dolayısıyla mühürlemeye uygun değilmiş, döküm tavanız yoksa seramikte bu işlemi yapın)
  • Tavayı ocağa koyup ocağın altını en son dereceye açın tava tamamen ısınsın (etleri yağladığım için tavaya yağ koymuyorum) sonra etlerinizi tavaya koyun çıkan cazırtı ve dumanlar sizi korkutmasın doğru yoldasınız demektir.
  • Altı hala sonuna kadar açıkken etin bir yüzünü pişirin (3dk kadar), sonra diğer yüzünü de çevirip rengi dönene kadar yüksek ateşte pişirin. Sonra orta dereceye alın ateşi ve etin içinin pişmesini sağlayın.
  • Önemli bir nokta: pişmiş mi diye bakmak için asla ve asla çatal, bıçak v.s. batırmayın ete yoksa içindeki suyu kaybeder ve etiniz kurur.
  • Yeterince piştikten sonra bir ekmek kesme tahtasına ya da tahta bir yüzeye alıp 1-2 dk dinlendirin, bunun sebebi de pişme esnasında homojen dağılmayan iç sıvının homojen dağılımının sağlanmasıymış. (ben  bu kısmı pek yapmıyorum direk dalıyoruz ete :)

Yani sonuç olarak annelerimizin de öğrenecekleri şeyler varmış, eti kısık ateşe koy suyunu salsın sonra çeksin mantığı baştan sona hataymış. Maalesef o esnada et hem tüm suyunu kaybediyormuş hem de bu suyla birlikte lezzetini.

Et ve pişirme teknikleri hakkında daha detaylı yazı için şuraya buyrun 



* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
*  Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
127 yorum on "Lokum Gibi Et Pişirmenin Sırrı "Mühürleme""
  1. benim eşim de mühürlemeyi çok seviyor, fakat altı kısık daha lezzetli oluyor bizim evde etler ;) suyu da kalıyor, vallahi süper oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kısık ateşte pişirdiklerim pek iç açıcı olmamıştı da o yüzden artık hep mühürlüyorum :)Ama dediğim gibi et konusunda daha yeniyim, öğreneceğim çok şey var.

      Sil
    2. pişirmeden önce tuzlamak eti sertleştirmez mi?

      Sil
    3. Hayır sertleştirmiyor, doğru bilinen yanlışlardanmış bu da.

      Sil
    4. altı kısık ve suyu kalıyor iyi denemeydi :)

      Sil
    5. mühürleme ile bugün tanışmış oldum

      Sil
    6. Kesinlikle haklısınız Defne Hanım. Kısık ateşte, uzun sürede pişen et değil sadece herşey güzel olur. Bizim kültürümüzde et az pişmiş yenilmez de sevilmez de. Ha bizim kültürümüz diye lezzetsiz şeye de sahip çıkmaya gerek yok. Ama çok pişen et lezzetsiz olur da diyemeyiz. Az pişmiş mühürlü eti kesinlikle ben de merak ediyor ve bu yazıdan da cesaret alarak deneyeceğim. Tandırda, kuyuda pişen etlere kim lezzetsiz diyebilir? Saatlerce gevreye gevreye pişen etlere, kebaplara ha... Lezzetsiz demek!.. Et kısık ateşte evet suyunu salar, doğru sonra çekmez; ama yanlışınız var o lezzet buharlaşıp gitmez aksine su buharlaşır, lezzet kalır ve yoğunlaşır. Bu da Sidar Bey'in doğru bildiği bir yanlış olarak not edilsin.

      Sil
    7. Ha, şimdi moda olmuş yabancılara özenen tipler çıkmış, eti seviyorsanız az pişmiş seveceksiniz gibi aptalca, özenti laflar ediyorlar. Evet, o etin lezzeti farklı olabilir ama kimse tandıra, güveçte, fırında, kuyuda eriye eriye, gevreye gevreye, kavrula kavrula, ateşle dans ederek pişmiş bir kebapla o dandik 2 dakikada mühürlenen, içi pişmemiş eti kıyaslayamaz. Ha diyorum, onun lezzeti farklıdır, o da tercih edilebilir ama kendi tercihini söylerken tandırın, güvecin(sebzeli türlü değil, shaici güveç) lezzetinden habersiz olduğunu ortaya dökmesin kimse.

      Sil
    8. Mustafa Fatih beye katılıyorum. Mühürlenmiş et lezzetlidir tamam ama ağır ağır pişen etin tadı bambaşkadır.

      Sil
    9. Tandırın kebabın tadı çok güzeldir. Ama mühürlenerek pişen ete dandik diyen birisi, doğru şekilde pisirilmiş antrikotun mükemmel tadını hiç tatmamiş demektir. İçi de gayet iyi pişiyor.

      Sil
  2. ellerine sağlık Özgecim harika görünüyor..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Bu Hafta sonu bende deneyeceğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz Ayhan Bey, şimdiden afiyet olsun...

      Sil
  4. Hemen deniyorum :)

    YanıtlaSil
  5. herzaman terbiye yaparım etlerime ama dökme tavam olmadığı için teflonda yapıyorum. hemen dökme tava almalıyım :)
    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Bende bu konu üzerinde bugün genis capli bir arastima yaptim buldugum bütün videolari izledim,okudum ve su sonuca vardim et konusunda hicbirsey bilmiyormusum :) danke özge hanim .

    YanıtlaSil
  7. ozge hanım sayenızde bende sıkı bır et zevkı basladı sagolun. sızı okuyana kadar et pısırmeyı hıc sevmezdım. sımdı zevk veriyor. bende dokme alumınyum aldım ve denedım super. yemekler bıle guvec tadında. yanlız dokme demır ve dokme alumınyum arasında fark varmı bılmıyorum. bılen var mı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir yorum, çok sevindim. Açıkçası ben de dökme demir ve aluminyum arasındaki farkı pek bilmiyorum. Ama sonuçtan memnunsanız sorun yok bence. Sevgiler...

      Sil
    2. Alüminyum tava da zehirlenme riski var. Özellikle kalitesiz bir alüminyum tavada yemeğin içine alüminyum sirayet edebilir yinede araştırabilirsiniz.

      Sil
    3. çok uzun zaman önce yayınlanmış bir yoruma cevap vermiş olacağım ama belki benim gibi siteni yeni keşfedenlerin işine yarar. Dökme tencerem var (heka marka) fasulyenin tadı bile bir başka oluyor. ben en küçük boyunu almıştım. 5 porsiyon çıkıyor. Konumuz fasulye değil biliyorum, şöyle düşünülebilir fasulyeyi böyle pişiriyorsa kimbilir ete neler yapıyorsur :) demir tencere tavaların bir avantajı da eğer sapları da demir ise ocakda mesela mühürlenen etin daha sonrasında fırına alınıp dinlenmesi iyice pişmesi de sağlanabilir.

      Sil
  8. buzluktan indirdiğimiz bifteği nasıl pişirmeliyiz? herzaman sert oluyor, mühürlemekte pek işe yaramıyor. 1-2 gün marine edip bekletiyorum ama halen sert ve kuru. (pişirme işlemini yağsız teflon tavada yapıyorum)
    teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası bu konularda çok uzman değilim ama ben buzluktan çıkarınca 1 gün buzdolabının alt rafında çözdürüyorum, daha sonra pişirdiğimde güzel oluyor. Tabii ki her zaman taze alıp pişirilen daha lezzetlidir. Önemli olan pişirmeden önce çok suyunu salmamış olması sanırım, suyunu salınca lezzeti ve yumuşaklığını kaybediyor.

      Sil
  9. Çok yalın ve anlaşılır anlatmışsınız-ki sitenin gezdiğim tüm kısımları öyle. Teşekkürler bu faydalı bilgi için... Mühürleme tekniğini araştırmak istiyordum ama internete girince takılıp kaldığım o kadar çok şey oluyor ki bunu hep unutuyordum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzu okuyup cevap yazmayı unutmuşum :( Güzel sözleriniz için çok teşekkürler. Et pişirme teknikleri ile ilgili diğer yazıyı da mutlaka okuyun asıl o yazıda bütün ipuçları var. Sevgiler...

      Sil
  10. Kimi sayfalarda mühürleme işleminden sonra 200 derece ısıtılmış fırında 8-10 dakika daha pişirilmesi öneriliyor, bu konudaki düşünceniz nedir, iletirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla eğer etiniz biraz kalıncaysa 2-3 parmak gibi, o zaman içinin daha iyi pişmesi için fırında biraz pişiriliyor. Hatta döküm tavalar fırına girebildiği için önce ocakta mühürleyip sonra tavayla beraber fırında pişirebilirsiniz.

      Sil
    2. aaa ben de bunu yazmıştım yukarıda zaten. Bu da bir hayat dersi olsun önce dinle sonra yaz :)

      Sil
  11. merhabalar davetsiz bir misafirim bloğunuzda =) antrikot yapım önerilerine bakarken sayenizde öğrendim mühürlemeyi ve gayet güzel oldu =) diğer yemeklerde de takipçinizim, iyi günler dilerim =) deniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Davetsiz misafir ne demek, her zaman beklerim. Yorumunuzla çok mutlu ettiniz beni. Sevgiler...

      Sil
  12. Peki orta dereceye aldığımızda tavanın kapağını kapatacak mıyız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok hayır, kapak kapatılmıyor kesinlikle.

      Sil
    2. Ben dün yaptım dediğiniz mühürleme taktiğine göre gayet güzel oldu. Fakat emin olamadığım için kısık ateşe alınca kapağını kapattım.Sanki biraz suyu üzerine çıktı gibi oldu ama yinede lezzetliydi.Bu arada mısırözü yağı kullandım öyle de lezzetli oldu.İtiraf etmeliyim ki bu yazınız bana büyük bir tecrübe kattı ve birçok yeni şey öğrendim.Elinize yüreğinize sağlık :)
      Birde sormak istediğim bir soru var.Etin bir yüzünü mühürleme yöntemiyle 3 dk kızartıp sonra diğer yüzünü de kızarttıktan sonra orta ateşe geçince eti çevirmeli miyiz yoksa son çevirdiğimiz tarafta devam mı etmeli ? Yoksa pişene kadar sürekli çevirmeli miyiz ?

      Sil
    3. Sonucu beğenmenize sevindim. Kısık ateşe aldığınızda diğer tarafını çevirmeye gerek yok. Et pişirirken asla çok fazla çevirmemek gerekiyor.

      Hatta etiniz inceyse kısık ateşe bile gerek yok iki yüzünü mühürleyip 1 dakika tutun hızlı ateşte, içi de pişiyor. Mısırözü yağı da olur, zaten yağın amacı ısı iletkenliğini sağlamak. Et pişirme teknikleri ile ilgili diğer detaylı yazımı da okursanız daha faydalı olacaktır.

      Sil
    4. Bende son zamanlarda eti bu yöntemle pişiriyorum. Hatta et ustası Cüneyt aysanı dinliyorum. Yukarıdaki yazınızda çok güzel anlatmışsınız sadece ayçiçek yağı olayına katilmiyorum bence zeytinyağı hatta et ustalarida ayni şeyi söylüyor Çünkü zeytinyagı ısıya daha dayanıklı olmakla beraber daha saglikli.

      Sil
  13. bu tarz bir pişirmeyi teflonda yapmanız tehlikeli. teflon yüksek sıcaklıkta pişirmek için uygun bir malzeme değil. yüksek sıcaklıklarda teflonun çıkardığı kanserojen gazlara maruz kalmış olursunuz.

    zaten 2-3 pişirmeden sonra teflondan kendinden geçer, yapışmaz özelliğini kaybeder.

    seramik veya döküm tava dışında mühürleme yapılmaz. yazıyı da buna göre güncellemeli insanlara sağlıklı doğru bilgiler vermeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz bilgi için teşekkürler. İnsanları yanıltıcı bilgi verdiğimi düşünmüyorum, konunun uzmanı olmadığımı yazıda belirtmiştim zaten.

      Sil
  14. Eti mühürledikten sonra tavada pişirmeye devam etmek yerine önceden ısıtılmış fırında 5 dk kadar pişirmenizi tavsiye ederim. Ayrıca mühürleme sırasında eti yağlamak yerine tavada bolca tereyağı (organik dememe gerek yok herhalde) eritin ve son 1 dk kadar tavayı 45 derece eğip yağ ile banyo yaptırın. etin kalın olması bu yöntemde daha tercih edilir olacaktır. ve mutlaka etin kenarlarını da mühürleyin. suyunu salacak yeri kalırsa hiç bir işe yaramaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tere yağı yerine kuyruk yağı eritsek nasıl olur?
      etin kenarlarını nasıl mühürleriz?

      Sil
  15. Şu anda yiyorum, sayende başarılı teşekkürler Özge Hanım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Afiyet olsun.

      Sil
  16. Ben antirikotu kendi yağında yapmayı tercih ediyorum.Ve döküm tavayla olduğu gibi hiçbişeyde güzel olmuyor. Yalnız ben yaklaşık bir gün önceden süt zeytin yağı biber ve soğanın suyunun içine koyuyorum ve ağzını sitreçle kapatıyorum ve buzdolabına koyuyorum.Pişirmeden yarım saat önce dolapdan çıkarıyorum ve suyu süzülsün diye kaptan çıkarıyorum.Döküm tavayı 20 dk. har ateşte kızdırıyorum. her iki tarafını ilk başta 3 er dk har ateşte sonra da 1 er dakika pişirip lokum gibi eti yiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadir Bey, ilk fırsatta bu verdiğiniz tarifle deniycem, eminim çok güzel oluyordur. Teşekkürler...

      Sil
    2. kendi yağında nasıl yapıyorsunuz

      Sil
  17. Aslen mühürleme yani suyun ette kalması etin yumuşaklığın kalması bakımından önemli. Birde eti daha da tatlandırmak lazım ki lezzeti artsın. Bu amaçla özellikle antirikot seçmeli ve mümkünse bir kaç gün hardal sosta bekletilmeli. Bu konuda bir çok sos tarifi var ve denemek lazım. İnanın her bir sosta ayrı tatlar bulacaksınız.
    Dökme tava iyi bir tercih olur ama her yerde de bulmak zor. Bulunca alın derin bir tane.

    Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ben uzun süredir döküm tava kullaniyorum. Internet uzerinde bir cok yerden satin alabilirsiniz. Ben hecha marka kullaniyorum. Et konusunda bence de en iyisi antrikot. Tesekkurler yorumunuz için.

      Sil
  18. merhabalar biz biraz önce denedik :) bugün döküm tava aldık ve mühürleme gayet başarılı oldu ancak sanırım etimiz biraz kalındı ve mühürledikten sonra kaç dakika daha pişireceğimizi hesap edemedik.yazdığınız üzere çatal veya bıçaklada kontrol edemedik :) velasılkelam mühürlemeden sonra 5 er dakika daha pişirdim tadı güzeldi ancak yerken suyu çok çıktı ve kanlıydı :(( beceremedik :(( bir dahaki sefere inşallah...artık sitenize üyeyiz her an takibimizdesiniz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Firat bey merhaba, dokum tavaniz hayirli olsun. Bende bazen etin suresini ayarlayamiyorum ama zamanla daha iyi olacaktır. Et kalinsa muhurledikten sonra tavayla beraber sicak firina atip pisirebilirsiniz. Kolay gelsin :)

      Sil
  19. teşekkür ederim bir sonraki seferin bilgisini de paylaşıcam :)))

    YanıtlaSil
  20. yani 3 dk iki yüzü de mühürledikten sonra tavada kaç dk bırakçağımızı yazmayınca bir anlamı kalmıyor malesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etin kalınlığına, cinsine, ateşinizin derecesine göre hatta sizin eti az pişmiş mi çok pişmiş mi sevdiğinize göre değişecek bir ölçüt olduğu için öyle bir dakika veremiyorum maalesef. Daha detaylı bilgi için yazının en altında verdiğim linki tıklayarak daha kapsamlı bir yazı okuyabilirsiniz.

      Sil
  21. Sevket Zaimoglu4 Nisan 2014 01:33

    İngilteredeki ünlü şef Heston Blumenthal'in "How to Cook Like Heston" diye 5 bölümlük bir yemek programı serisi var, şu günlerde 24 Kitchen kanalında yayınlanıyor. O serinin dana eti bölümünde Heston tavada mühürlenmiş bifteği pişirdikten sonra 5 dakika dinlendirmenin önemini çarpıcı bir deneyle gösteriyordu. Mutlaka izlemelisiniz:
    http://www.youtube.com/watch?v=03h5T_tiyx0

    Heston, aynı şartlarda pişirilmiş iki bifteği alıyor. Birini hiç dinlendirmeden düz bir zemine koyuyor, bifteğin üstüne bir pleksiglas veya cam plaka ve üstüne yardımcı şefini çıkarıyor. Yardımcı şef bifteği bu şekilde 20-30 saniye presliyor. Biftek nerdeyse yarım bardak su çıkıyor. Sonra aynı işlemi, 5 dakika bekletilmiş biftek için yapıyorlar. Nerdeyse hiç su çıkmıyor. Biftek pişince hücre içindeki sıvılar hücre dışına çıkıyor. Dinlendirme işlemi bu sıvıların tekrar hücre içine girmesini ve bifteğin sulu olmasını sağlıyor.

    Bu arada, Heston'un ikinci tavsiyesi, 20-30 saniyede bir bifteği tersyüz etmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şevket Bey, kesinlikle dinlendirmek çok önemli diğer yazımda Beeves Steakhouse'da aldığımız workshop'tan bilgiler paylaştım orada da bahsettim bu bekletme olayının önemini. Dediğiniz gibi sıvı dağılımının homojen olmasını sağlıyor.

      Yalnız bifteği ters yüz etme olayı hakkında bişey diyemiyorum, biz eğitimde kesinlikle fazla çevirmemek gerektiğini öğrendik. Bir yüzünü mühürle çevir diğer yüzü mühürle ve pişir şeklinde. Diğer türlü de denemek lazım belki bir bildiği vardır :) Videoyu seyredicem mutlaka çok teşekkürler.

      Sil
    2. 20-30 de bir çevirme, 3-4 dk mühürledikten sonra mı?

      Sil
  22. tost makinasında olmaz mı bu iş?

    YanıtlaSil
  23. Küçük kizima artık yumuşak et yedirmek istiyorum.Yazıyı eti dovdurdukten sonra okudum şimdi böyle deneyelim.sonra kalin deneriz .umarım becerebilirim.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  24. özge hanım merhaba:))
    biraz sizden, biraz kendimden koydum bakalım beğenecek misiniz?

    öncelikle döküm tava alarak işe başladım.(lava marka 26-32 cm dikdörtgen çift saplı 80 tl)
    güvendiğim kasaptan 3 adet antrikot aldım. hepsi net 3 cm ve her biri 350 gr.
    hiç bir şekilde marine etmedim.(bana göre kasapta yeterince dinlenmişti ve ete lezzeti veren soslar değil kendi iç yağı dır.)
    oda sıcaklığında öğütme deniz tuzu atıp, Ayçiçek yağı ile yağladıktan sonra, 20 dk yüksek ateşte ısınmış tavaya koydum. alt ve üst 3' dk mühürledim. tava büyük olmasına rağmen ısısı düşmesin diye mühürlemeyi teker teker yaptım.(buna rağmen alt 3 dk da tam kızarırken, üst kısmı sanki 1 dk daha istiyor)

    mühürleme güzel oldu 1 damla bile su salmadı.

    mühürlediğim 1. bifteği daha önce 200 derece ısıtılmış fırına verdim 5 dk sonra az pişmiş seven misafirime ikram ettim.(az pişmiş sevmeyenlere göre bu çiğdi) başta koyduğumuz tuzun etkisi hissedilmedi tekrar tuz ekip afiyetle yedi. çok beğendi. gerçekten lokum gibiydi.

    mühürlediğim 2. bifteği daha önce başka tavada eritip sıcak beklettiğim dananın içyağını sürüp sonra fırına verdim. bu 10 dk fırında bekledi. orta pişmiş seven arkadaşım böyle istedi. iç yağı lezzetini arttırdı. bu da süper oldu.

    3. bifteğide iç yağı ile yağlayıp 15 dk fırında beklettim. çok pişmiş seven arkadaşım bunu bile az pişmiş buldu.onun için bifteği 6 parçaya dilimleyip döküm tavada iç kısımlarındaki kırmızı yerleri 1'er dk daha pişirdim. "şimdi süper oldu"dedi.

    sonuç olarak biftek çok güzel mühürlenmişti. en önemlisi bu. mühürden sonra damak tadına göre pişirme süresi uzatılabilir, 3. biftekde bile dilimleyip tekrar hafif kızartmama rağmen sertlik yoktu. hepsi lokum gibiydi
    kendim yaptığım içim mi bilmiyorum, ben hepsini beğendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu harika et macerasını paylaştığınız için çok teşekkürler, heyecanla okudum :) Etten ete de çok değişiyor pişme süresi, sürekli antrikot alıyorum ama bazen aynı sürede lokum gibi oluyor bazen de hiç pişmemiş oluyor. Bu yazdıklarınız bir çok kişiye de fikir verecektir. Tekrar teşekkür ederim.

      Sil
  25. Özge hanım hayatımda ilk kez et pişireyim dedim -daha evvel kıymayla köfte yapmıştım sadece-sizin diğer birkaç sitenin tarifiyle mühürleme yöntemini denedim ama beceremedim.dediğiniz gibi eti yağladım tavayı ısıttım(belki biraz fazla mı ısıttım bilemedim)koydum eti ,3 dakika bi tarafının pişmesini bekledim çevirdiğimde et yanmış gibi duruyodu sonra diğer tarafa yaptım ve kısık ateşe bıraktım.o kadar sert oldu ki😊zor yedim.Bi de bonfile epey inceydi. Gayet samimi soruyorum ben nerde hata yaptımm😯😯sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülden Hanım merhaba, bonfile kolay pişen bir et ve eğer inceyse 3 dk fazla gelmiştir. Aslında dakika tutmaktan ziyade gözle anlayabilirsiniz pişip pişmediğini. Zaten rengi dönmeye başlıyor pişince. Hafif kızarınca diğer tarafını çevirip kızarana kadar tutacaksınız. İnce etler için yukarıda belirttiğim dakikalar çok fazla, orada 2-3 cm kalınlıkta et diye yazmıştım ben. Muhtemelen çok tuttuğunuz için tüm suyunu kaybedip sertleşmiştir etiniz.

      Sil
  26. Özge Hanım Merhabalar,
    çok güzel anlatmışsınız, fakat bir sorum olucaktı benim.. ben de et pişirmeyi çok seviyorum ve gerek mangalda gerek tavada.. hatta alttaki sorumların birine itafen tost makinasında bile et yaptım.. fakat sonunda kız arkadaşım bana güzel bir döküm tava aldı.. (tost makinasından sonra değil :) ) ve şöyle bir problemle karşılaştım.. eti pişirmeden önce sadece 3 şey yapıyorum.. zeytinyağı, tuz ve karabiber.. (değirmenden geçirip) hepsini koyduktan sonra eti mühürlüyorum.. ve gelgelelim tavada siyah iz kalıyo.. başta tavaya yağ koymuyodum.. sonra belki az geliyo o yuzden tavada iz oluyo diye tavaya da yağ koymaya başladım.. ama sonuç aynı.. Farkettim ki bu zeytinyağından kaynaklı birşey.. ama bugune kadar izlediğim bütün şefler.. jamie oliver olsun, ramsey gordon olsun.. hep zeytinyağıyla yapıyolardı bu işi.. sizce sorun nerde? buna kafayı takmış durumdayım ve bu işten soğumadan bunu çözmek istiyorum.. yardımcı olursanız çok sevinirim.. şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Can Bey merhaba, ben Beeves Steakhouse'da aldığım workshop'ta eti ayçiçek yağıyla yağlayıp tavaya koymamız gerektiğini öğrendim. Et o yağı emmiyor ısı transferi için kullanıyor. Ve açıkçası bende hiç siyah bir iz kalmıyor tavada. Sürekli bu şekilde yapıyorum. Etleri alıp önüne arkasına ayçiçek yağı sürüp tuz biber ekiyorum, tavayı yağlamıyorum, eti o şekilde kızgın tavaya koyuyorum. Bir de o şekilde deneyin.

      Sil
  27. Bu inanilmaz bisey. Etin baskenti Arjantin de ispanyolca ogrenen bir ogrenciyim kendi basima biseyler pisirmeye yeni basladim. kac seferdir et yapiyorum hem sert oluyor hem tatsiz. blogunuzu okudum aynilarini yaptim ve hayatimda yedigim en lezzetli etlerden biriydi. cok ciddiyim. tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  28. Özge hanım merhaba. Yazı güzel fakat tuz ile ilgili ufak bir hata va
    var. Mühürleme öncesinde veya esnasında eti kesinlikle tuzlamamalısınız. Tuz eti korumaz aksine suyunu bırakmasına neden olan bir tepkime yaratır. Tuz ete piştikten sonra, hatta antrikot ve bonfile gibi etlerde masada yemeden hemen önce eklenir. Sote gibi servislerde ise tavadan almadan kısa süre önce eklenebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, televizyonda izlediğim bir çok şeften gördüğüm ve Beeves Steakhouse'un sahibi ve aynı zamanda et konusunda uzman Sidar Bey'den aldığımız workshopta da öğrendiğim üzere bu şekilde pişiriyorum Su salması söz konusu olmuyor. (Kullandığımız tuz iri taneli tuz, değirmenden geçirerek serpiyoruz) Genelde et tuzlanmaz sertleşir denilir ama doğru bilinen yanlışlardanmış bu da. Yazının altında bir link verdim, o yazıda Sidar Bey'den öğrendiğimiz çok yararlı bilgiler var onu da okuyun mutlaka.

      Sil
  29. Eyvallah Isımıze fazlasıyla yaradı tekrar teskkurler

    YanıtlaSil
  30. Etın en cok geldıgı semdınlıde et pısırmenın yontemınıde ogrenmıs oldum tesekkurler :) İşimize fazasıyla yaradı

    YanıtlaSil
  31. Etimizi muhurleyip pisirdikten sonra tahta veya herhangi odasicakliginda olan bir tabakanın sütünde dinlendirmek tense fırında ısıtılmış porselen bir servis tabaginda dinlenmeye bırakmamız kendi icinde ki homojen dağılımı dış isiyla eşit hale getirecektir

    YanıtlaSil
  32. oncelikle aldigimiz et cok onemli, neredeyse her turlu eti denedim ama en iyisi brisket turkcesi sanirim dana döş oluyor, bunun nedeni ise etin yağlı olması ve hayvanın ön kısmında olması. isteğe göre sırt etleride olabilir ama onlarda yağ oranı çok az olduğu için yumuşak ama lezzetsiz bir tad olacaktır.

    Bana göre en önemli şey hakiki bir dökme tavadır. Bu tavayı neredeyse üzerinde hafif duman görene kadar ısıtmanız gerekiyor. eti attıktan sonra üzerine bir parça kaya tuzu atabilirsiniz. mühürleme işinde ince bir detaysa ilk yüzünü attığımızda üzerinde hafif bir sulanma göreceksiniz işte o zaman ters yüz etmek gerekiyor.

    bu arada et mühürlendikten sonra ben bir kaç damla limon suyu damlatıyorum. hatta pişirme işleminin sonunda altını kapattıktan sonra bir kaşık tereyağı atıyorum, bu size çok lezzetli bir sos verecek. daha ince ayrıntılarda var, enteresan birşeyde hiç bir zaman aynı sonucu alamıyorsunuz.

    şimdilik bu kadar.

    YanıtlaSil
  33. Mühürledikten sonra kapağı ortulu bir şekildemi orta ateşte pişiricez acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok hayır kapak kapatmıyoruz, kızgın ateşte önce bir yüzünü sonra diğer yüzünü pişirip tabağa alıyoruz.

      Sil
  34. Teflon yujsek isida nasil kanserojen gaz cikarabilir ki? Mantikli degil, keske bir kaynak belirtseniz.
    Nasa'nin kesfi teflon, uzay mekiklerinin dis yuzeyi bu madde ile kapli biliyorsunuz. Cok yuksek ve dusun isiya dayanikli bu maddeyle ilgili ilk kez sizden boyle bir yorum duydum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben de yukarıdaki yorumlardan birinde insanlara sağlıklı bilgi verin teflon kanserojen madde salgılıyor diye bir suçlamaya maruz kalınca öğrendim ve yazıya ekleme yaptım :))) Doğruluğu nedir inanın bilmiyorum, ama çok yüksek ısıya uygun değil diye duymuştum teflonları. En iyisi döküm kullanmak.

      Sil
    2. Merhaba,mekiklerin dış yüzeyi teflon değil seramikle kaplı diye biliyorum,teflon seramik kadar dayanıklı değildir ayrıca nokta kadar taş çarpsa çizilir uzay boşlugunda sonra al başına belayı,ama kaynak verebilirseniz okumak isterim tabi ki :)
      Ayrıca Türkiye'deki ilk ve tek Emayesiz saf döküm tava kanalıma beklerim herkesi.
      dokumcubaba.com
      youtube/insta:dökümcübaba

      Sil
  35. Çok güzel bir tarif, daha önce yapmışim gibi oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
  36. Selam Özge hanim,öncelikle ögrenme isteginiz ve ögrendiklerinizi yayma cabanizdan dolayi sizi kutlarim.Mühürleme konusuna gelince;ülkemizde yaygin sehir efsanelerinden biri bu.Mühürleme adi verilen islem sonuc olarak gerekli ama efsanedeki aciklama yanlis.Eti kizarttiginizda etin proteinindeki aminoasit ile seker molekülleri yüksek isi sonucu reaksiyona(Maillard reaksiyonlari) girer ve kompleks lezzet molekülleri olusur.Efsanedeki gözeneklerin kapanmasi ve etin özsuyunun hapsolmasi diye birsey sözkonusu degil,ne yaparsaniz yapin isinan etin bag dokusu büzüsür ve özsuyunu kaybeder,etin bag dokusu az ise(bonfile) az pisirilmesi gerekliligi bundandir.Eti önce kisik ateste pisirip sonunda kizgin ateste kizartirsaniz yine ayni lezzeti elde edersiniz.Bu konu oldukca detayli,öyle kisaca gecilecek bir konu degil.Size tavsiyem Google'dan Maillard maddesini tiklayin önünüze deryalar acilacak(sadece et degil her türlü kizartma,firin islemleri,ekmek pisirme....),arastirmalarinizi da yayin lütfen.Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler öncelikle güzel sözleriniz için, verdiğiniz bilgiler için de ayrıca teşekkürler. Maillard reaksiyonu çok tanıdık geldi, sanırım ben yine bir şeyler araştırırken rastlayıp okumuştum :) Şimdi yine bakıcam detaylarına. Sevgiler...

      Sil
  37. Food Network' un yaptigi teste gore muhurleme islemi bilinenin aksine etin daha fazla su kaybetmesine neden olmaktadir. Bu nedenle pisirme isleminin basinda muhurleme onerilmiyor.

    Kaynak:
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Searing

    http://www.foodnetwork.com/videos/to-sear-or-not-to-sear-98517.html

    Sizin de belirttiginiz gibi, etin suyunu saldirmakta dogru degil. Et, pisme surecinde, ne kadar az su kaybederse o kadar yumusak ve lezzetli olur.

    YanıtlaSil
  38. Doğru biftek pişirmek konusunda Türkçe kaynak bulmak çok zor. Yazınızı keyifle okudum ancak şunu söylemeden geçemeyeceğim. Döküm tavanız da olsa, Etiniz en keliteli kesim de olsa, deniz tuzu da kullansanız, eğer eti pişirdikten sonra en az 5 dk dinlendirmeden yiyorsanız yazık ediyorsanız. Bu konuda yabancı kaynaklarda doğru biftek pişirmenin en önemli adımının bu olduğunu söyleyeceklerdir. Ete ''hemen dalmayın'' :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, o yüzden son maddede eti bir ahşap tabağa alıp dinlendirin diye yazdım :)

      Sil
  39. Bu tarifi kullandım ve muhteşem oldu. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  40. Merhabalar ette bende acemiyim dokum tavada herseyi dogru yapmışımda bir hatam küçuük gözde pişirdim bu yüzden bütün su çekildi �� o aradada nette gezerken pişirme teknikleri için sizin yazıyı gördüm ve cok sevindim ftesekkurler faydalı bilgileriniz için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuz için :) Umarım bundan sonra harika etler pişirirsiniz :)

      Sil
  41. Ozge hanim bende seramik teflon tavada muhurleme yaptim dediginiz gibi 3 dk sonrasinda duduklu tencerede domates sosuyla pisirdim biftekleri 20 dk ama cok sert ve lezzetsiz oldu emegimin karsiligini alamadim duduklude nasil yapmak lazim yardimci olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, açıkçası neden o şekilde olduğu konusunda bir fikrim yok, ama büyük ihtimal etin çeşidiyle ilgili olabilir. Ben bu işlemi sadece bonfile ve kuzu pirzola ile yapıyorum, o zaman nefis oluyor. Aynen üstte anlattığım şekilde pişiriyorum. Düdüklüde sosla pişirmek istiyorsanız, önünü arkasını tavada mühürleyip düdüklüye koyun üstüne domates sos ekleyip yarım saat kırk beş dakika arasında pişirin. Dediğim gibi et çeşidi de önemli. Et kötüyse 2 saat de pişse lastik gibi olur.

      Sil
  42. Özge hanım merhaba; Bu yazınız sonrası bende et pişirmeyi denedim.Ancak ben kuşbaşı et denedim.Henüz döküm tavam olmadığından çelik tenceredyi iyice ısıtıp kuşbaşı etleri hızla çevirip mühürlemeye çalıştım.Sonrasında soğan ve salça ekledim.Goruntusu harikaydı ama sonuç lastik gibi ve lezzetsiz bir sonuç oldu malesef.Acaba kuşbaşı et pişirmenin farklı bir puf noktası var mıdır?Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taner Bey merhaba, kuşbaşı eti o şekilde pişirdiğinizde içinin pişmemesi normal, benim yukarıda anlattığım yöntem steak denilen bonfile, antrikot tarzı büyük parça etler için geçerli. Kuşbaşı et yapmak için "Beşamel Soslu Et Yemeği" tarifime bakabilirsiniz. Öncelikle biraz yağda soğan ve kuşbaşı etleri kavurup, üstüne domates veya salça ekleyip baharatlandırıp yarım saat düdüklü tencerede pişiriyoruz.
      http://www.ozgeninoltasi.com/2013/01/besamel-soslu-et.html

      Sil
  43. Ya nasil pistigine emin olcaz ici kanli canli kalmazmi yakmadan nasil olacak bilmeknusterim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneme yanılma yöntemiyle :) Açıkçası etin kalınlığına, tavanın ısısına göre pişme süresi değişebiliyor, dolayısıyla bir kaç pişirmeden sonra kendi zevkinize göre kaç dk pişireceğinizi öğreniyorsunuz. Emin olmak için tavadaki etlerden birini alıp kesin içi pişmemişse biraz daha tutun diğerlerini. O kadar ısıyı görünce kanlı kalma ihtimali yok, hatta biraz pembelik olsun içinde ki lezzeti artsın.

      Sil
  44. Döküm Tava Kırmızı Et:
    Et kesinlikle oda sıcaklığına gelecek. Sadece zeytin yağı ile masaj yapılacak.
    Acılaştırdığı ve sertleştirdiği için tuz ve karabiber tavaya alınma esnasında en son atılacak.
    Döküm tava ağır ateşte 15 dakika ısıtılacak. Etlere sızma yağ ile masaj yaptığımız icin tavayı yağlamaya gerek yok.
    Antrikot yada ızgara biftek tavaya azar azar alınacak. Her yüzü yanlızca 1 defa pişecek.
    Et kalınlığına göre süre değişir. Bir kaç dakikada tavaya ilk attığınız yüzün arkası (üst yüzey) hafif kanlanir. Kanı görür görmez eti çevirirseniz az pismis, 1 dakika sonra orta, 2 dakika ve fazlasın da çok pişmiş et elde edersiniz. Ocak ısısı ve et kalınlığı farklı olduğundan ilk yüzü pişirme sürenize göre ılımcı yüzü çevirin.
    Püf noktası:
    Eti tavaya atmadan kenar sinirlerini kopartın. Yoksa et kıvrılır.
    Pişirme esnasında tavayı ocaktan kaldırmadan tavayı sık sık odakta dondurun. Etler eşit pişer.
    Asla piştiğini kontrol için eti tavadan ayırmayın.
    Pişmesi bitince tahta üstünde birkaç dakika dinlendirin. Ekleyecekseniz bu aşamada kekik kullanın

    YanıtlaSil
  45. Üsteki yorumuma ek olarak :) eti lezzetlendirmek için ekstra tereyağına yada kuyruk yağına ihtiyaç yok. Antrikot yada ızgara biftegin içinde ince damarlar halinde yağ tabakaları bulunur. Ete lezzetini veren bu ince kanallar oda sıcaklığında, yüksek ısı altında etinizin daha lezzetli olmasını sağlar. Tüm bu şartları sağlamamıza ragmen et lezzetsizse suçu kasabınızda arayın :) Hayvana fazla antibiyotik ve hormon verilmişse et yumuşak ve tatsız olur. Zor pişen et ya iyidir yada yaşı çok geçmiş süt danasıdır ;).Kasabınızı uyarın yada değiştirin. Baharda hayvan yaş ot yediğinden et sulu ve tatsız olur. Bu tur etleri buzdolabında en az 1 hafta zeytinyaginda bekletin. Bu aşamada marinasyona biberiye eklene bilir. Dana tranctan madalyon yada rosto yada benzeri şeyler için aynı marinasyon ve pişirme teknikleri kullanilabilir. Marinasyona kekik tuz ve karabiber atmayın yeter. İster zeytinyagi, ister sirke limon , süt asidiyle terbiye ettiğiniz eti dilediğiniz baharatla lezzetlendirebilirsiniz. Tavuk yada balık daha aromasız etler olduğu için baharatlarla daha uyumludur. Benzer mantık onlarlada geçerli. Son olarak tüm bunlar deneyimle ilgili bence. Birkaç denemeden sonra yapmasi hazır çorbadan kolay gelecek. Gözünüzde buyutmeyin.

    YanıtlaSil
  46. Merhaba arkadaşlar alüminyum tava yada benzeri alüminyumlari kullanmak yillar icerisinde Alzheimer hastalağına kesin olarak yol açmakla bilinmektedir. Bu sebeple demir döküm tava kullanmaniz sağlığınız açisindan son derece önemlidir. Bende bir et hastası olarak demirdöküm kullaniyorum ocakta agir oluyor ama sagligi riske atmaya değmez.

    YanıtlaSil
  47. Merhabalar Özge hanım ve Lezzet Avcıları :))
    Sayenizde bende harika bir lezzetle tanıştım, öğle yemeğimde klasik eski usülle (kendi suyunu salıp çekerek ve kapak kapatarak) pişirdiğim bonfileyi zorla yemiştim, şimdi aynı bonfileyi akşam yemeği için döküm tavada ve mühürleme yöntemiyle yaptım, lezzet farkı inanılmaz.. Tavsiyeler için herkese teşekkürler.
    Mutlu kalın
    Afiyetle kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim iyi sonuç almanıza :) İnsan böyle bir lezzeti alınca klasik usulle yapılan etten zevk almıyor zaten. Sevgiler...

      Sil
  48. Sevgili Ozge

    Bugün eti,
    yazini okuyarak tam tarif ettigin gibi pisirdim ve cok lezzetli oldu
    Tesekkurler😘

    YanıtlaSil
  49. merhaba,

    granit tavada mühürleme ve pişirmesini yapsak olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Granit tava kullanmıyorum, çok fazla fikrim yok ama döküm tava kadar yüksek ısıya dayanıklı değildir diye düşünüyorum.

      Sil
  50. Çok güzel bir tarif Özge hanım ellerinize sağlık benim sizden bir ricam olacak ben eşime evde yıl donumumuz için pişirmek istiyorum bonfileyi peki sos olarak yanına ne yapabilirim. İlker oflaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Çok fazla sos tarifim yok açıkçası, ama yeşilliklerle yaptığım bir sos tarifi vardı blogda onu deneyebilirsiniz. (Tarifler kısmında Er-Tavuk-Balık kategorisi altından ulaşabilirsiniz)

      Sil
    2. İdil tatari Cafe de paris sos yapmıştı,deneyebilrisiniz.
      https://www.youtube.com/watch?v=EB0pNSomh9M&feature=em-uploademail

      Sil
  51. Özge hanım mühürleme elektrikli döküm ızgarada olur mu?Çok ısınmıyor gibi geliyor ızgarası bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, açıkçası hiç kullanmadığım için bir şey diyemiyorum, iyice ısındıktan sonra bir deneyin isterseniz.

      Sil
  52. Döküm tavam yok. Seramik çift taraflı tava ve toprak tencerem var. Toprak tencere olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döküm tavanın özelliği çok yüksek ısıya dayanaklı oluşu ve ısıyı her tarafına eşit dağıtabilmesi, dolayısıyla toprak tencere o kadar ısıya dayanamayacağı için mühürlemek sıkıntı olur, seramikleri de yüksek ısıda önermiyorlar ama döküm yoksa seramikte deneyin.

      Sil
  53. Lava demir döküm tava aldim dün ve kasaptan da bu tavayi gösterip hangi et iyi güzel pişer dediğimde ise dana kontrafile verdi.

    Oldukça da kalın bir et bu eti pişirmeyi denicem.

    Yüksek isida döküm tavami isiticam etlerimi ayçiçek yağı ile karabiber ile tuzla marine edip hemen tavaya ayıp bir yüzü için dört dakika diğer yüzede dört dakika bekleyip sonra tavadan alıp bekleyeceğim değil mi? Biz ailecek çok pişmiş severiz çünkü firina da koymayi pek istemeyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kontrafileden pek bir şey beklemeyin, benim asla almadığım bir ettir. Hatta bir kere kasabım vermiş antrikot yok diye, fark edince kavga ettik :) Çok zor pişer, üstelik de lezzetsizdir. Sadece düdüklüde soslu şekilde pişirirseniz yenebilir hale gelir. Size tavsiyem bonfileden şaşmayın.

      Sil
  54. Merhaba ben 22 yaşında bir erkeğim ete merak saldım tüm yorumları okudum videolarıda izledim kendime güzel bir lava markalı 26 *32 demir döküm tava aldım.

    Döküm tavamı 15 dakika boyunca harlı harlı ısıttım.Etim ise antrkot kısmında biftektir.

    Yağladım tuzladım masaj yaptım 40 dakika kadar beklettim.

    Döküm tavamın üstüne yağ koymadan direkt etlerimi attım 3 4 dakika kadar kaldılar bazı kısımları yanmış bazı kısımları ise yanmamış halde idi.

    Üstünde çiğ kısmından ise kanlar akmaya başladı sonra tavaya döküldüler ve onlarda değişikliğe uğrayıp tavada kızardılar.

    Aşırı derecede kan akması sonucu herhalde şimdi sıra bu tarafda diye çevirdim.
    Üst kısım mühürlenmiş kısım oldu şekilleride öyle çok yoktu ama ben o ızgara şekilerinin çıkmasını çok isterdim.

    Sonra tavaya baktığımda etin sularının aktığını gördüm resmen etin suları tavada kaynıyordu.

    Galiba hata yaptım dedim ama herşey usulune çok uygundu.Ben nerde hata yaptımda sularını akıttım ne demir kullandım ne bıçak kullandım sadece tahta ile çevirdim 1 kez.

    Ve üstüne üstlük çiğ bir et oldu evdekilerde beğenemedi.Canım sıkıldı çok tavaya 80 lira ete de 40 lira verdim üzüldüm.

    Su akıtması ve çiğ kalmasının sebebi nedir acaba ?

    Nerde yanlış yaptım ki :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef fikrim yok, hiç başıma gelmedi. Yazıda da belirttiğim üzere uzman değilim, kendi deneyimimi paylaştım sadece.

      Sil
    2. kardeşim mühürleme esnasında çokbekletmeyeceksin. mühürlemede amaç etin suyunun etinin içinde kalmasını sağlamaktır. ancak tavada çok bekletirsen etisin suyu diğer taraftan (üst taraftan çıkar). bu aşamadan sonra artık o etten hayır bekleme. etin suyunun diğer taraftan akmasının başka bir nedeni de etin çok ince olması olabilir. döküm tavada pişecek etlerin en az 1,5 cm hatta bana sorarsan 2 cm kalınlığında olması lazım. mühürleme işlemini yaptıktan sonra ki bu her iki tarafın 1 er dk kadar tutulması ile olur, çok pişmiş isteniyorsa bu ilk mühürlemeden sonra, eti ince ince kesip her bir parçayı tekrar tavada 1 2dk pişirirsen daha iyi olur. bu ilk mühürlemeden sonra fırına atarak fırında pişirerek de çok pişmiş et elde edilebilir. döküm tavada iyi pişmiş ete ulaşmanın yolu tavada etleri fazla bekletme değildir. hepsinden öte bana sorarsan çok pişmiş et alışkanlığınızdan vazgeçemizi tavsiye ederim. içinin pembe olması etin pişmediği anlamına gelmez. bu yanılgıdan kurtulmakla başlayabilirsiniz.

      Sil
  55. Tarifini okudum canım gerçekten güzel iş çıkacak gibi yarın kasaptan antirikot alıcam az pişmiş sevmeyen biriyim eti ne kadar kalınlıkta kestireyim ? Ve kaç dakika mühürleyeyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az pişmiş sevmiyorsanız 1 parmak kalınlıkta kestirin, dakika veremiyorum, etin durumundan anlaşılıyor piştiği zaten.

      Sil
  56. Döküm tavayı nasıl yıkamalıyız peki ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deterjan ve yumuşak süngerle yıkayabilirsiniz.

      Sil
  57. Pişirdiğimiz etin bir yüzünü 4 dakika diğer yüzünü 4 dakika pişirdik sonra ocaktan mı alıyoruz ? Ve etleri attığımızda ateşi kısalım mı yoksa harlı mı yansın ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ateşi hiçbir zaman kısmıyorsunuz, etin kalınlığına göre pişirme süresi değişir, iz oluşacak kadar bırakın kalsın bir yüzü, sonra diğer tarafını pişirin. Süreyle ilgili net bir şey diyemem etin cinsine kalınlığına göre değişir.

      Sil
  58. Etin bir yüzünü pişirdim 3 dakika kadar sonra çevirdim orasıda 3 dakika pişti ama arka tarafta iz kalmadı dümdüz oldu halbuki üstünüde bastırmıştım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavayla ilgili olabilir bilemiyorum. Ben iz konusunu önemsemediğim için dikkat etmiyorum iz oldu mu olmadı mı.

      Sil
  59. Elinize,kaleminize sağlık Özge hanım. Bir çırpıda doğru bilgiyi aktarmışsınız.Döküm tavada tarifinizi uyguladım her şey mükemmel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederim, çok mutlu oldum. Afiyet olsun :)

      Sil
  60. dün kasapta idim yıllardır çekiniyordum bonfile almaya çünkü önceki deneyimlerimde kazık gibi oluyordu etler.. çünkü dövülmüş alırdım..kasap reyonundaki bey öyle güzel anlatttı ki birebir sizin yazdıklarınız ile aynı .bu akşam yapacağım dün akşam marin ettim etleri bakalım umarım becerebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Insallah istediğiniz gibi olur. Ben marine bile etmiyorum. Direkt döküm izgara tavada önlü arkali pisiriyorum nefis oluyor.

      Sil
  61. et çok sertti kasaba gittim bu ne eti dedim kedi köpek at eşek eti olsa sanki söyleyecekmiş gibi, bir umut işte sorarım dedim, en kötü ihtimalde memnun kalmadığımı söylerim diye düşündüm, kanul etmedi etinin kötü olduğunu... neyse... migros tan alayım o halde dedim, nasılsa zenginlerin marketi, ne idüğü belirsiz et yedirmezler müşterilerine... gelgelelim o da aynıydı, çğnemesi çok zordu... pişirmeyi mi bilmiyorum, diye de düşündüm ama daha önce de hep aynı şekilde pişiriyordum ve gayet lezzetliydi. anlamadım gitti valla hata nereden kaynaklanıyor. aslında et yemekten tiksinirdim, hala da tiksiniyorum ama demir eksikliğinden olsa gerek, saçlarım çok döküldü diye yemeye başladım, ilk aylar seviyordum, bugünlerde yine midem bulanıyor. yedikten sonra pencerelerin hepsi açık olsa bile eve sinen koku da cabası. resmen bir canlıyı kesip doğrayıp yiyoruz ya off iğrenç aslında.

    YanıtlaSil