Top Social

YAS - Kasım 1938 Milli Matem Günleri

11/08/2013
Size bugün çok genç bir yazar olan Emrah Sayar'ın ilk kitabından bahsetmek istiyorum. Kendisi aynı zamanda benim iş arkadaşım. Yıllardır eski gazete ve dergi koleksiyonu yapan, Türkiye'nin bir çok bölgesinde bu koleksiyonu sergileyen Emrah, kitap projesinden ilk bahsettiğinde çok şaşırmış ve inanamamıştım, böylesine genç birinden bu kapsamda tarihi içerikli bir kitap beklemiyordum açıkçası. İmzalı kitabını masamda bulana kadar da pek ciddiye almamıştım kendisini :) 8 yıldır üzerinde çalıştığı proje geçtiğimiz aylarda  Kanes Yayınları tarafından hayata geçirildi.

Sonuna kadar okuma şansım olmadı henüz, bitirmeden yazmak istemedim ama tam da 10.Kasım gelmişken sizi böylesi güzel bir kitapla tanıştırmak istedim.

Öncelikle kitap, boyutları itibariyle diğerlerinden farklılaşıyor, içinde yer alan gazete görsellerinin rahatça okunabilmesi için büyük ebatlı basmayı tercih etmişler, bu haliyle tam arşivlik bir çalışma olmuş. Kitapta yer alan tüm gazeteler Emrah Sayar'ın özel koleksiyonundan alınmış. Kapak tasarımından içeriğine her şeyi çok incelikle hazırlanmış.
Kitap 10 Kasım günüyle başlıyor, Atatürk'ün son dakikaları, o anlar yaşanırken İstanbul'daki günlük hayatın nasıl sürdüğü, gazete manşetlerinin arka planı derinlemesine inceleniyor. Sonraki 11 bölümde, Atatürk'ün ölümünden sonraki 11 günde neler yaşandığını okuyorsunuz. Kitabın başlıkları şu şekilde;

10 Kasım 1938 - Ebediyet
11 Kasım 1938 - Cumhurbaşkanlığı Seçimi
12 Kasım 1938 - Tabiatın Ezeli Kanunu
13 Kasım 1938 - Müsterih Uyu Mustafa Kemal Atatürk
14 Kasım 1938 - Gök Ağlıyor
15 Kasım 1938 - Vatan Toprağı
16 Kasım 1938 - Tavaf
17 Kasım 1938 - Son Hazırlıklar
18 Kasım 1938 - Hatıra
19 Kasım 1938 - İstanbul'un Vedası
20 Kasım 1938 - Atatürk Ankara'da
21 Kasım 1938 - Ebedi İstirahatgahında

Koleksiyonda yer alan, Cumhuriyet, Tan, Son Posta, Akşam, Ulus, Kurun, Ayvaz, Karikatür Dergisi, Yücel Dergisi ve yerel gazeteler, Atatürk'ün vefatı sonrasındaki Türkiye'nin hissiyatını gözler önüne seriyor.

Ben ilk iki bölümü bir solukta okudum, öyle güzel ve akıcı şekilde anlatılmış ki, insan bir anda o günlere ışınlanıyor sanki. Okurken, Atatürk'ün ölümünü ve ondan sonra yaşananları daha önce hiç bu detayda okumadığımı fark ettim. Hep parça parça bir yerlerden edindiğim bilgiler var hafızamda, ama bir roman şeklinde tüm parçalarıyla okumamıştım hiç. O yüzden tüm kitabı okuyup bitirmek için sabırsızlanıyorum.

Kitabı tüm kitapçılarda bulabileceğiniz gibi, imzalı olarak almak isterseniz size yardımcı olurum. Bana mail atmanız ya da bu yazıya yorum bırakmanız yeterli.

Aşağıdaki görseller, Emrah Sayar'ın geçtiğimiz günlerde Beykoz Yüksek Meslek Okulu'nda düzenlediği sergi, söyleşi ve imza gününden.

 * Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.

* Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
2 yorum on "YAS - Kasım 1938 Milli Matem Günleri"