Top Social

Yalancı Tavuk Göğsü

4/03/2017
yalancı tavuk göğsü

Bugün yine nostaljik bir tarifle karşınızdayım, annemin tarif defterinden aldığım bu yalancı tavuk göğsü 80 li yıllarda altın günlerinin popüler tatlısıydı :) O zamanlar internet falan yok tabii, bir kaç tane bilinen yemek kitabı vardı, dolayısıyla 15-20 tarif dönüp duruyor, herkes onları yapıyor. Bu tatlıyı da annem çok güzel yapardı, geçen gün aklıma gelince hemen kalktım yaptım epeydir yememiştim, iyi oldu.

Yalancı tavuk göğsü denme sebebi, normalde içinde tavuk göğüs eti olur bu tatlının, ama bunda olmadığı için yalancı tavuk göğsü diyoruz. Gökçe duyunca anlam veremedi, neden anne yalan mı söylüyormuş tatlı dedi, çok güldüm :))


İsterseniz tek kişilik kuplara döküp ikram edebilirsiniz, ya da borcama döküp dilim dilim servis edebilirsiniz. Ben fotoğrafta iyi poz versin diye üstteki gibi yaptım. (Kalıp Tupperware Peri Tacı)

Eğer kalıba döküp ters döndürmek istiyorsanız sütü 1 lt den biraz az koyun ki sert olsun. Ve kabınızı suyla ıslatın ki kolay çıksın. Ama bu şekilde ikramı biraz zor oluyor onu da belirtmekte fayda var, bence en güzeli tek kişilik kuplar. 

Üstüne süslü olsun diye çikolata sos döktüm ancak sos hemen akıp tabakta toplandı :) Size tavsiyem tarçın serperek yiyin çok yakışıyor tavuk göğsüne. Yazın yanında dondurmayla da deneyebilirsiniz.

Tarifi denerseniz yorumlarınızı bekliyorum hatta imstagramda @ozgeninoltasi olarak etiketlerseniz biz de görebiliriz.

Malzemeler

  • 1 lt süt
  • 125 gr margarin (tuzsuz tereyağ kullanabilirsiniz)
  • 2,5 kahve fincanı un
  • 10 yemek kaşığı şeker (ben 8 kaşık koydum, yaklaşık 200 ml lik 1 su bardağı ediyor)
  • 1 paket vanilin

Hazırlanışı

  • Tencerede margarini eritin, üstüne unu ekleyip pembeleşene kadar kavurun (az kavurursanız un tadı gelecektir tatlıda, çok da kavurmayın ki yanmasın) Un çok topak olduysa üstüne azıcık sıvıyağ gezdirin rahat kavrulsun. Benim öyle oldu çünkü, bir yemek kaşığı kadar yağ ekledim.
  • Un kavrulunca üstüne sütü dökün, bir taraftan da tel çırpıcıyla karıştırın.
  • Şekeri de ekleyin, orta ateşte karıştırarak kıvam alana kadar pişirin.
  • Başta çok sıvı gibi oluyor ama 10-15 dk içinde koyulaşıyor. Bazı tariflerde çok daha fazla un ve ekstra nişasta eklenmiş ama annem yıllardır bu tarifle yapıyor sonuç da gayet güzel oluyor.
  • Koyulaşmaya başlayınca içine vanilini ekleyin, karıştırın.
  • Kıvamı koyulaşınca ocaktan indirin ve mikserle 5-6 dakika göz göz olana kadar çırpın. (Bu aşamayı atlarsanız istediğiniz gibi olmayacaktır, iyi bir tavuk göğsünün sırrı iyice çırpmakta)
  • Daha sonra kalıplarınıza dökün, tezgahta ilk sıcağı geçene kadar biraz bekletip sonra üstünü örtüp dolaba koyun. Bir gece dolapta durursa daha iyi olur. İyice soğuduktan sonra yiyebilirsiniz.
6 yorum on "Yalancı Tavuk Göğsü"
  1. Canım nefis olmuş her zamanki gibi. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, fincan türk kahvesi fincanı mı, kaç ml?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet turk kahvesi fincanı, eski tariflerde fincan ölçüsü çok kullanılırdı. Normal boyutlarda bir fincan kullanin, ml olarak ölçmedim.

      Sil
  3. Benim annem de çok yapardı bunu aklıma hiç gelmez şimdi hatırlattın hemen yapicam. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil