Top Social

Mayalı Pişi

8/20/2017
Gökçe'nin en sevdiği şeylerden biri hamur kızartması yani pişi. Annem genellikle fırından ekmek hamuru alıyor, haftada bir iki gün Gökçe okuldan geldiğinde kızartıyor. Benimki yemelere doyamıyor :) 

Bu sabah kahvaltı için alternatif ararken, instagramda bir ara yaparım diye kaydettiğim tariflere göz atayım dedim ve sevgili Ferah Üstünel'in mayalı pişilerini gördüm. Gökçe bunlara bayılır dedim, tarif o kadar kolaydı ki iki dakikada hamuru hazırlayıp mayalanması için kenara koydum. Malum havalar da sıcak yarım saatte mayalandı. 

Epey yapışkan bir hamur  yapmaya bakın, o zaman puf puf oluyor. Elinizi biraz yağlayıp kolayca şekil verebiliyorsunuz. Ben Ferah Hanım'ın yaptığı gibi ortası delik yaptım, çok sevimli oldular. Şimdi tabii Pazar kahvaltısı geçti ama akşamüstü atıştırmalığı yapabilirsimiz.


                         
Daha önce hiç hamur mayalamamış olsanız bile korkmayın, instant maya ile kolayca yapılıyor. Çok yoğurmak da gerekmiyor zaten. Bence mutlaka deneyin, dışı kıtır içi puf puf oluyor. Gökçe yiyince "Anne aynı hamur kızartması gibi olmuş" dedi :)) Yani anneannesinin yaptığı fırından alınmış hamurla kıyasladı, geçer not aldığıma göre işlem tamamdır :)) Bundan sonra fırından almaya gerek yok.

Ben Ferah Hanım'ın tarifini yarıya indirip yaptım bir tabak dolusu pişi çıktı. 2-3 kişi için yeterli gibi. Siz isterseniz 2 katı ölçüyle yapabilirsiniz. 



print recipe

Mayalı Pişi
Malzemeler
2 su bardağı un Yarım paket instant maya 1 tatlı kaşığı toz şeker 1/2 tatlı kaşığı tuz 1 su bardağı ılık su
Hazırlanışı
1) Un, maya, şeker ve tuzu çukur bir tasa koyup karıştırın2) Ilık suyu yavaş yavaş ilave ederek bir taraftan hamuru yoğurun. 1 su bardağından biraz az su da yetebilir, dediğim gibi kontrollü ekleyin. Hamur ele yapışan bir hamur olacak.3) Üstünü örtüp mayalanması için hamuru bir kenara koyun.4) Hamur mayalanınca bir tavadya bolca sıvıyağ koyup kızdırın, elinizi yağlayıp hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parça kopartın, elinizle inceltip ortasına delik açın, yavaşça kızgın yağa bırakın.5) Önünü arkasını kızartıp kağıt havlu üzerine çıkarın, fazla yağını da almış olursunuz böylece. 6) Hepsi kızarınca afiyetle yiyebilirsiniz.
16 yorum on "Mayalı Pişi"
  1. hafta sonu kahvaltı vazgeçilmezi ,özellikle miniklerin :)

    YanıtlaSil
  2. Yemekten korktuğum için elim hiç gitmiyor. Yine harika olmuşlar kuzum. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım teşekkür ederim, bence de yapmamak en iyisi, yoksa insan yemeden duramıyor :)))

      Sil
  3. ölçüler birebir tutuyor.porsiyon olarak da tam bize göre:)teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. İki katı yaptım çünkü biz pişi çok seviyoruz. Kendime kızım için tarif defteri yapmaya başlıyorum ve bu tarif 2.sırada siz düşünün nasıl güzel olduğunu. teşekkürler teşekkürler teşekkürler çokça kalp

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum gerçekten. Afiyet bal olsun :)

      Sil
  5. Yarım paket nasıl oluo 1 tane paket koysak olurmu 😒🙄🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 bardak un için 1 paket maya çok fazla, maya kokusu olabilir ya da aşırı mayalanma sorunu olabilir v.s. Göz kararı yarısını ekleyin ya da 1 tatlı kaşığı kadar koyun yeterli olur.

      Sil
  6. Merhaba
    akşamdan hamuru hazırlayp sabaha kızartsak olur mu? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet akşamdan yoğurup dolaba atarsanız, dolapta yavaş yavaş mayalanacak, sabaha hazır olacaktır.

      Sil
  7. Birebir malzeme kullandım ama benim hamurum ele yapışan bir hamur olmadı şimdi mayalanması için bekliyorum inşallah güzel olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden afiyet olsun. Her türlü güzel oluyor 😊

      Sil
  8. gecen yil kesfettigim bu tarif hayatimin en tutarli pisi tarifi oldu. bu tariften 8 yada 9 tane cikariyorum ben. sabahlari yetiyor bize😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim beğenmenize :) Benim de en çok yaptığım tarif bu.

      Sil