Top Social

Orman Meyveli Panna Cotta

9/05/2017
Çok çok uzun zamandır denemek istediğim bir tatlıydı panna cotta, o bir İtalyan tatlısı, sadece süt ve kremayla yapılıyor, katılaştırmak için jelatin kullanılıyor, tat vermek için ise vanilya... 

Uzun zamandır denemek isteyip, bir türlü yapamama sebebim ise malzeme listesindeki jelatindi. Daha önce hiç jelatin kullanmamıştım ve genellikle almak da aklıma gelmiyordu. Bir kaç kez almaya kalkıp aa pahalıymış yahu almasam da olur diye vazgeçtiğimi hatırlıyorum :)) Uzun bayram tatilinde ne tarif denesem diye düşünürken aklıma geldi, hadi jelatin alayım dedim, hem panna cotta yaparım hem farklı tariflerde kullanırım.

Daha önce herhangi bir yerde panna cotta yemişliğim yok ama sütlü tatlıları çok sevdiğim için bunu da seveceğime emindim. Her şeyden öte farklı soslar ve meyvelerle farklı tada bürünüyor oluşu da hoşuma gitti. En güzeli de inanılmaz kolay, uzun uzun pişirmek yok, fırına atmak yok, bir kaç püf noktaya dikkat ederseniz sonuç garanti.
Tabii böyle söylediğime bakmayın, ilk denememde katılaşmamış süt kıvamında panna cotta yapmayı becerdim :)) Sonra farklı bir yöntem denedim ve bu sefer oldu. Gerçi yine kalıptan çıkacak kadar sert değildi ama bence böyle jöle kıvamında ipeksi oluşu gayet iyi. Ve tabağa ters çevirmektense, bu şekilde bardakta, kupta yapılan sunum daha çok hoşuma gitti.

Burada en önemli nokta; önce soğuk sütte 10 dk kadar toz jelatini bekleterek çözülmesini sağlamak ve daha sonra da sütle birlikte ısıtmak, ama asla kaynamasına izin vermemek. Çünkü kaynama sıcaklığına ulaştığında jelatinin sertleştirme etkisi kayboluyormuş.
Bu arada kalıplara dökerken hala süt kıvamında akışkan oluyor, sanmayın ki muhallebi gibi koyulaşacak. Dolapta mümkünse bir gece bekletin, uzun süre sonunda katılaşıyor. Ben ikinci denemede gidip gidip bakıyordum donuyorlar mı diye, ilk 1-2 saat hala sıvıydı, eyvah dedim bu sefer de olmadı. Sonra ertesi sabah baktığımda donduğunu görüp mutlu oldum :)) Misafire yapacaksanız mutlaka bir gün önceden yapın garanti olsun :)
Bu arada epey tarif okudum panna cotta yapmak için, ilk denememde 2 tatlı kaşığı kullanmıştım jelatini donmayınca 3'e çıkardım, bazı tariflerde 2 su bardağı krema 1 su bardağı süt vardı ben neredeyse eşit miktarlarda kullandım. İlk denemede jelatini önceden suda eritip eklemiştim süte, ama diğer yöntem daha mantıklı geldi, direkt süte ekledim v.s. Yani bir kaç tarifi kafamda harmanlayıp bu sonuca ulaştım. Umarım siz de seversiniz. Şimdi daha fazla sözü uzatmadan tarifle baş başa bırakıyorum sizi. 

Not: Jelatin yerine ne kullanılabilir ya da krema kullanmasam olmaz mı diye sorular olacaktır, maalesef bunları kullanmadan panna cotta yapamazsınız, farklı bir muhallebi olur ama adı panna cotta olmaz. 

Orman Meyveli Panna Cotta




Çok hafif ve lezzetli bir tatlı panna cotta

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  4 porsiyon
Kategori:   Tatlı
Anahtar Kelime:  panna cotta, sütlü tatlı, italyan tatlı
 -

Malzemeler:
1 kutu (200 ml) krema
1,5 su bardağı süt
3 tatlı kaşığı toz jelatin
1/3 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi (yoksa 1 paket toz vanilin)
Üstünü süslemek için böğürtlen, yabanmersini, frambuaz
Hazırlanışı:
  • Öncelikle sütü bir tencereye koyun, üstüne toz jelatini serpin (Üstünü kaplasın) 10 dk kadar bu şekilde bekletin. Jelatin ıslanıp yumuşamaya başlayacak
  • Sütü ocağa alın, kısık ateşte karıştırarak ısıtın, jelatinin çözülmesini sağlayın. Asla sütün çok ısınmasına izin vermeyin. 2-3 dakika jelatinin çözülmesi için yeterli olacaktır.
  • Süte şekeri ilave edin, karıştırarak şekerin de erimesini sağlayın. 5 dakika yeterli olacak. Bu aşamada da sütü asla kaynatmayın.
  • Son olarak krema ve vanilyayı ekleyin, kremayı süte iyice karıştırın ve ocaktan alın.
  • Hazırladığınız kaplara eşit şekilde paylaştırın. En az 4-5 saat dolapta donmasını bekleyin.
  • Yemeden önce üstünü böğürtlen, frambuaz, yaban mersini gibi meyvelerle süsleyip ikram edebilirsiniz.
  • Post Comment
    Yorum Gönder