Top Social

Bu Poğaça Ağızda Dağılıyor

8/16/2012

Ben çok fazla poğaça yapan biri değilim, o yüzden klasik bir tuzlu poğaça tarifim de yok. Bir kaç kez aklıma esip mayalı poğaça yaparım diye aldığım mayalar ben yapana kadar günü geçip çöpü boyladılar :)

Geçtiğimiz gün canım patatesli poğaça istedi ama mayalı olmayacak ve çok da uğraştırmayacaktı. Hemen internette küçük bir araştırma yapıp fotoğraftan çok lezzetli olacağını düşündüğüm bir tarifi yapmaya karar verdim. (Tarifi aldığım site: Hünerli Bayanlar)

Mesainin bitmesini zor bekledim, eve girince doğru mutfağa geçip işe giriştim. Sonuç mükemmeldi. Artık benim de bir tuzlu poğaça tarifim var. Normalde her tuzlu poğaçayı sevmem, insanın boğazına durur bazısı, bazen de lezzetsiz olur. Kolay gibi görünse de iyi bir poğaça yapmak bence kolay değildir.


Bu poğaça ise şöyle; fırından çıktığında üstleri hafifçe sert, kıyır kıyır ağızda dağılan bir şey. İnsan yemeye doyamıyor. Ertesi güne kaldığında ise hafif yumuşamakla birlikte tazeliğini kaybetmiyor. Amma da reklam yaptın demeyin, mutlaka deneyin istiyorum da ondan anlatıyorum uzun uzun:)

NOT: Su bardağı olarak klasik su bardağı kullandım (200gr'lık) çay bardağı olarak da küçük çay bardaklarından kullandım, aman ajda dedikleri büyük bardakları kullanmayın sakın.




print recipe

Patatesli Poğaça
Ağızda dağılan kıyır kıyır nefis bir poğaça tarifi. Ben bu tarifi patatesli olarak verdim ama siz istediğiniz iç harcını kullanabilirsiniz. (25-30 adet küçük poğaça çıkıyor)
Malzemeler
3 su bardağı un 1,5 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı zeytinyağ 100 gr tereyağ 1 yumurta 1 paket kabartma tozu 1 tatlı kaşığı mahlep 1 tatlı kaşığı tuz
İç Harcı İçin: 1 büyük boy ya da 2 orta boy patates 1 çay kaşığı tuz 1/2 çay kaşığı karabiber İsteğe göre pulbiber ya da başka baharatlar eklenebilir
Hazırlanışı
1) Yoğurt, zeytinyağ ve yumurta akını çırpma teli veya mikser ile iyice karıştırın2) Oda ısısında yumuşamış olan tereyağını ekleyip çırpmaya devam edin (ben telle çırptığım için tereyağının daha iyi karışması için elimle de biraz yoğurur gibi mıncıkladım)3) Un, kabartma tozu, tuz ve mahlebi yavaş yavaş ekleyin.4) Hamurunuzun kıvamı çok çok yumuşak olacak ama elinize yapışmayacak. (Daha önce hiç bu kadar yumuşak bir hamur yapmamıştım şüphe ettim acaba doğru mu yapıyorum diye ama sonuç süperdi)5) Hamurun üstünü kapatıp 30 dk.dinlendirin.6) Hamur dinlenirken diğer tarafta patatesleri haşlayın ve rendeleyin, baharatlarını da ekleyip karıştırın.7) Hamurdan küçük parçalar alıp elinizde açın, ortasına patatesli harcınızdan koyarak kapatıp yuvarlayın.8) Yumurta sarısını 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla karıştırıp inceltin ve poğaçaların üzerine sürün.9) Üstlerine, çörek otu, susam ya da haşhaş tohumu serpin.10) Önceden 180 derece ısıttığınız fırında yaklaşık yarım saat kadar (üstleri kızarıncaya kadar) pişirin.

46 yorum on "Bu Poğaça Ağızda Dağılıyor"
  1. ben de hünerli bayanların bu tarifini deneyenlerdenim, cidden çok güzel... ağızda dağılması da ayrı bir güzellik tabi... ellerine sağlık... yarasın bebişe;)

    YanıtlaSil
  2. Ben de denerim bu tarifi artık. Tam bir poğaça canavarıyımdır da:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman mutlaka denemelisin :) şimdiden afiyet olsun.

      Sil
  3. En sevdiğim tuzlu çeşidi poğacadır. Ellerine sağlık Özgecim, süper olmuş.
    Sevdiklerinle birlikte güzel bir bayram geçirmen dileğiyle. Sevgiler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Sana da güzel bir bayram diliyorum. Sevgiler...

      Sil
  4. Nasıl da güzel gözüküyorlar:)
    Ellerine sağlık Özgecim..
    Uygun bir vaktimde denemek isterim inşAllah.
    Çok teşekkür ederim tarif için:)
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler,görünüşü kadar tadı da nefis, umarım beğenirsin. Sevgiler...

      Sil
  5. İlk hamur işi denememdi. Gerçekten çok güzel oldu. Yiyen herkes çok beğendi. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, çok sevindim beğenilmesine. Sevgiler...

      Sil
  6. Ben yaptim olmadi sanirim. Biraz yagli gibi oldu nedense.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında oldukça yağlı ve yumuşak bir hamur oluyor ancak pişince kıyır kıyır ağızda dağılıyor. Neden olmadı sizinki acaba.

      Sil
  7. yapmak istedim şimdi okuyunca fakat mahlep koymasam olurmu acaba evde yok çünkü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki olur. Mahlep hafif bir lezzet veriyor o kadar. Ben de mahlepsiz yaptim bir kaç kez.

      Sil
  8. Yıllardır bir çok poğaça tarifi denedim ama hiç biri de tam damak tadıma uygun değildi. Nette gezinirken tesadüfen sitenizdeki bu tarifi buldum. 3 seferdir yapıyorum. Hem çok kolay, hem de her seferinde aynı tad. Çok teşekkürler:) Son olarak içini patlıcanlı hazırladım. Mükemmel oluyor. Bilginize....:):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşasınn çok sevindim beğenmenize :) Gerçekten hiç bir poğaçaya benzemiyor. Ben de aynı hamuru çeşitlendirerek kullanıyorum hep. Patlıcanlı da çok iyi fikirmiş, deniycem mutlaka. Sevgiler...

      Sil
  9. hem kolay heım de bu kadar guzel bır lezzet..paylaşım ıcın teşekkurler..kapış kapış yenılen bır tuzlu çesıdı..tarıf ısteyen cok..nedense bu sefer herkese dağıtasım yok :p

    denız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de en sevdigim tariflerdendir bu. İnsan bazen iyi tarifleri kendine saklamak istiyor di mi :)))

      Sil
    2. Kesinlikle evet :)) ama yapamiyorum...bir de zaten herkesin elinden farkli cikiyor ;)

      Sil
  10. Mahlepsiz Olmazmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabii ki, sevmiyorsanız mahlep koymadan yapabilirsiniz.

      Sil
  11. tereyağı değilde margarin kullanılsa bişey farkedermi acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülsüm Hanım margarin kullanabilirsiniz, değişen bir şey olmaz. Hatta daha kıyır kıyır bile olabilir poğaçalarınız. Ben sağlık açısından margarini pek tercih etmiyorum ama kullanılabilir. Afiyet olsun.

      Sil
  12. Ic harcini istedigimiz gibi degistirebilirmiyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seval hanim tabii ki icini istediginiz sekilde yapabilirsiniz. Hatta ben ayni pogaca hamuruna kurutulmus domates ve zeytin katarak degisik bir pogaca yapmistim onu da blogda bulabilirsiniz. Bu temel bir pogaca hamuru siz dilediğiniz gibi cesitlendirebilirsiniz.

      Sil
  13. Özge Hanımcığım tarif harfi harfine tuttu.O hamur neydi öyle yumuşacık:)Eşim bayıldı.Yarın doğum günü için yeğenime yaptım.Herkesin beğeneceğine eminim.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leyla Hanım çok sevindim beğenmenize, benim de en favori poğaça hamurum bu, blogda aynı tarifle yapılmış bir kaç çeşit poğaça var hatta, kuru domatesli, peynirli maydanozlu gibi. Onları da deneyin mutlaka :) Yeğeninize nice mutlu yıllar dilerim, sevgiler...

      Sil
    2. Güzel dileğiniz için teşekkür ederim :) Diğer çeşitleri ve de tarifleri deneyeceğim.Güzel ve neşeli bir gün dilerim....

      Sil
  14. Merhaba Ozge Hanim, ben de ikinci defadir bu tarifi yapiyorum ve gercekten pogacalar cok lezzetli oluyor. Fakat benim pogacalarim ustten catliyor. Sebebi ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim, açıkçası net bir fikrim yok neden çatladığına dair ama tahminen unu fazla geliyor olabili, hamur çok yumuşak yağlı bir hamur olacak (Gerçi ölçüye uyduğunuzda sorun olmaması lazım) Dediğim gibi çok emin değilim nedeninden :)

      Sil
    2. Poğaçanın çatlama sebebi kabartma tozu ve zeytin yağından kaynaklanıyor nerden biliyorsun diyecek olursanız bende bir mayalı yani poğaça açma ve çörek çeşitleri ustasıyım mesleğim olduğu için

      Sil
    3. Çok teşekkürler cevabınız için, ben bu ölçüyle yaptığımda çatlamadığı için sebebini bilemedim :) Ama demek ki zeytinyağı çok olduğu için çatlıyormuş. Öğrenmiş olduk teşekkürler.

      Sil
  15. Susam aromalı kabartma tozundan bulamadım sadece kabartma tozu koysam olurmu

    YanıtlaSil
  16. ben de deneyeceğim..güzel görünüyor..ama zeytinyağı mı ayçiçek yağı mı kullandınız emin olamadım..bazen karışıyor tariflerde..teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben zeytinyağ kullanıyorum, dilerseniz ayçiçek de kullanabilirsiniz tabii. Ben tercih etmiyorum.

      Sil
  17. Dün yaptım. Severek yiyoruz:) Eşim; "dere otlu yaparsan bunu, tam pastahane işi olur" dedi;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşiniz haklı, ben de öyle deneyeyim, çok güzel olur gerçekten :) Afiyet olsun.

      Sil
  18. Merhaba Özge hanım bu tarifinizi defalarca yaptım hepsinde de sonuç mükemmel her misafir geldiğinde yapıyorum bir yiyen bir daha istiyor teşekkürler tarif için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim, böyle yorumlar çok kıymetli benim için. Çünkü diğer kişiler de yorumları okuyor, deneyen var mı sonuç iyi mi diye :)) O yüzden çok teşekkür ederim deneyip de sonuç hakkında yorum yazan herkese. Afiyet olsun.

      Sil
  19. Harika bir tarif ,çok tedrteşekkü

    YanıtlaSil
  20. Gercekten cok guzel oldu! Tariflerinizi yaparken aklima takilan bir soru su: Firin sicakliklari turbo ayari icin mi normal mi?

    YanıtlaSil
  21. Gercekten cok guzel oldu! Tariflerinizi yaparken aklima takilan bir soru su: Firin sicakliklari turbo ayari icin mi normal mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun. Fırınımda turbo özelliği yok, 10 yıllık midi fırınımı kullanıyorum 😁 Tum tarifler normal alt üst pişirme kullanılarak pişiyor.

      Sil
  22. Cok tesekkurler! Ben de ara bir derecede yapmistim her ihtimali goz onunde bulundurarak. Artik dogru yaparim. Yine de cok guzel oldu.

    YanıtlaSil