Top Social

Balkabaklı Muffin (10 Dakikada Fırında)

12/08/2015

Bugün size öyle bir muffin tarifi vericem ki, iyi bir kek nasıl yapılır konulu yazılarda sözü geçen maddelerin çoğuna uymamakla birlikte, sonuç nefis oluyor :) Haftasonu yaptım ve sizinle de paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Kime sorarsanız sorun, güzel kabarmış bir kek için, yumurta ve şekerin 2-3 dakika iyice çırpılması gerektiğini söyleyecektir size ki bana da sorduklarında bunu söylüyorum, bu tarifte ise, un ve kabartma tozunu karıştırıp üstüne yumurtaları kırıp diğer malzemeleri de ekliyor, el çırpıcısıyla karıştırıyorsunuz. Öyle miksermiş uzun uzun çırpmakmış falan yok, şaka gibi :)) Ha bu arada çoğu zaman söylenir ya, malzemeler oda sıcaklığında olsun diye, ben daha bir kere bile bu kurala uymadım, direkt dolaptan çıkıp keke girer benim yumurtalar, kabarmayan kekim hiç olmadı.
balkabaklı kek

Bir de bu tarifte tam buğday unu kullanılıyor ki ben normalde iyi bir kek yapmak istiyorsam, kesinlikle tam buğday unu kullanmıyorum, bir çeşit önyargı diyelim. Genel olarak kekler sanki puf puf olmuyor gibi geliyor. İşte bu önyargım da bu kek sayesinde yerle bir oldu. Ben kendim yapmış olmasam, asla anlamazdım tam buğday unu kullanıldığını, çünkü yumuşacık bir kek oldu, tabii bunda bal kabağının verdiği nemin etkisini de göz ardı etmemek lazım.

Daha önce verdiğim bir balkabaklı kek tarifi vardı. Her yiyenden tam puan alıyordu. Benim de en sevdiğim ve kışın bolca yaptığım keklerdendi. An itibariyle pabucu dama atıldı, çünkü daha az uğraşarak aynı lezzeti yakalamış bulunuyorum :) Ama kalabalık misafire yapacaksanız, o tarife buyrun, verdiğim ölçülerle büyükçe bir kek çıkıyor.

Neyse artık daha fazla bir şey söylemeden tarife geçiyorum, sizin de çok beğeneceğinize eminim. Eğer yaparsanız instagram'da #ozgeninoltasi etiketiyle paylaşabilirsiniz. Beni etiketlemeyi unutmayın :)

Malzemeler
  • 1,5 Su bardağı tam buğday unu
  • 1 Su bardağı sıkıştırılmış esmer şeker (Bardağa doldurun ve iyice bastırın, üstünü tamamlayın, böylece arada hava boşluğu kalmayacak) 
  • 1/2 tatlı kaşığı balkabaklı kek baharatı  (Yoksa sadece tarçın kullanın ama bence bu baharat karışımı asıl lezzetini veriyor, hazırlayıp bir kavanoza koyun, keklerde kullanın)
  • 1/2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 büyük yumurta
  • 1 su bardağı balkabağı püresi (bunu önceden hazırlayıp dondurucuya atabilirsiniz)
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi (yoksa 1 paket vanilin)
  • Üzerine file fındık, damla çikolata v.s. (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
  • Başlamadan önce fırını 180 dereceye ayarlayın, siz keki hazırlarken fırın da ısınsın
  • Geniş bir kapta, unu, şekeri, baharatları, tuzu ve kabartma tozunu birbirine karıştırın
  • Ortasında çukur oluşturup, yumurtaları kırın, balkabağı püresi, yağ ve vanilyayı ekleyin
  • Sonra tüm malzemeleri el çırpıcısı ya da spatulayla karıştırın.
  • Kek hamurunu muffin kalıplarına paylaştırın (12-14 adet arasında çıkıyor)
  • Üstlerine file fındık ya da damla çikolata v.s. serpebilirsiniz
  • Sıcak fırına koyup 20-25 dakika pişirin, kürdan batırdığınızda kuru çıkıyorsa pişmiş demektir.
  • Afiyet olsun
Not1: Orjinal tarifte yarım bardak esmer şeker yarım bardak bal kullanılmış, evde o kadar bal yoktu ben şekeri 1 bardak koydum. Siz isterseniz balla yapabilirsiniz, o zaman balı sıvı malzemelerle birlikte ilave edin.

Not2: Baharat bana biraz az geldi, ben sonraki sefer 1 tatlı kaşığı koyucam ama tarifte o şekilde vermedim, herkesin hoşuna gitmeyebilir.

Tarif  Lauren's Latest adlı blogdan uyarlanmıştır.
14 yorum on "Balkabaklı Muffin (10 Dakikada Fırında)"
  1. Ellerinize sağlık Özge Hanım. Harika görünüyorlar. Buzlukta balkabağım olacaktı. En kısa zamanda denemeyi düşünüyorum. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Ben de buzluktaki 2-3 parça kabağımla yaptım bunu :) Hatta buzu çözülünce biraz yumuşamış gibiydiler, acaba kötü mü olur dedim ama haşlayıp püre haline getirince gayet güzel oldular.

      Sil
  2. Merhaba bu tarifi bal kabaklı değil de sade baharatlı fındıklı falan yapsak nası olur ki ? Bi de bu kağıt kaplar yayılıyor ya pişerken, Nasıl önlüyorsunuz bunu ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabai baharatlı fındıklı yapacaksanız eğer, blogda fındıklı kek tarifi var onu yapın derim ben, çünkü bu tariften 1 bardak balkabağı çıktığında onun yerini dolduracak bir malzeme gerekli olacak. Kekin yumuşaklığını nemini o sağlıyor. Bu kağıtları teflon muffin kalıbına yerleştirip pişirdiğim için yayılmadılar. Ama sert muffin kağıtları var, kase gibi duruyor onları tek olarak kullanabilirsiniz, yayılma şansı yok.

      Sil
  3. Tarifinizi denedim çok guzel oldu bayıldım

    YanıtlaSil
  4. Şuan deniyorum. Ben beyaz şeker ve bal kattım. Bakalım nasıl olacak. 😊

    YanıtlaSil
  5. İtiraf ediyorum kabarmamış pankek gibi olmuş bir keki göze alarak başladım. müthiş pofidik, yumuşacık olduğunu görünce bu kadar zahmetsiz bir tariften bu kadar güzel bir kek olduğu için teşekkür etmek istedim:) sadece balkabağım az geldiği için elma ile destekledim:) çok teşekkürler ve sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifi okuyunca insan bu kek kabarmaz diye düşünüyor tabii ama gerçekten hem kolay hem de puf puf olmaları en sevdiğim tarafı. Elma da çok iyi fikir bu arada. Sevgiler...

      Sil
  6. Merhabalar Özge Hanım ellerinize sağlık. Tarifin kolaylığı ve de yorumlar kalk beni yap diyor ama muffin malzemem yok evde. Aynı ölçüyle orta boy bir baton kek kalıbına yapsam olur mi sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, dediğiniz kalıpta da olur, fırında biraz daha uzun tutarsınız içi pişsin iyice.

      Sil
  7. Özge Hanım selamlar

    Dokusu ve görüntüsü harika oldu, tarif için teşekkürler. Ama kabağım da biraz şekerliydi sanırım sonuç çok çok tatlı geldi bana :// Bir dahakine şekeri azaltıp baharatı da biraz arttıracağım bakalım ne olacak ? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız kabak tatlıysa fazla gelmis olabilir. Tarifi güncelleyip şekeri sıkıştırma kısmını düzeltmem lazım. O zaman biraz daha iyi olabilir.

      Sil