Top Social

Actifry ile Balık Kızartıyorum

1/06/2016

Tefal Actifry nedir bilmeyen var mı? Hani şu 1 kaşık yağda patates kızartmasıyla ünlü makine var ya, ondan bahsediyorum. Ben alalı 4-5 sene olmuştur. İlk zamanlar sık sık kullanıp, sonrasında tezgah altına indirmiştim kendisini. O ortada dönen aparat yüzünden bazı şeyleri istediğim gibi kızartamıyordu, mesela köfteyi attığınızda paramparça oluyordu pişene kadar, ya da börek kızartmak imkansız hale geliyordu.

Geçtiğimiz sene, çok akıllıca bir geliştirme yaptılar, atıştırmalık sepeti diye bir parça çıkardılar, o dönen kolu çıkarıp yerine sepeti takıyorsunuz ve üstüne koyduğunuz her şeyi dönerek mis gibi kızartıyor. Tabii ki parçalama sorunu da ortadan kalkıyor. Üstelik sadece sepeti yağlıyorsunuz, böylece tamamen yağsız kızartmalarınız oluyor.

Ben bu sepeti aldıktan sonra, Actifry da tezgah üstüne terfi etti :) Sürekli dolaba koyup kaldırmak zor geldi, çünkü haftada en az 1 kez kesin kullanmaya başladım. En çok da nasıl kullanıyorum biliyor musunuz, hazırlayıp dondurduğum köfteleri, direkt buzluktan çıkarıp makinaya atıyorum, 15 dakikada nefis kızarmış halde alıyorum. Yalanım yok, Gökçe'ye 2 köfte kızartmak için bile bunu kullanıyorum :)  Hem 15 dakikada oluyor, hem de tava ve ocak batmıyor, üstelik daha sağlıklı. 

Ama ben size nasıl balık kızarttığımı anlatacaktım asıl. Sepeti aldıktan sonra ilk denediğim şey bu oldu. Hamsi ve istavriti çok severim ama tavada uğraşmak hem zor geliyor hem de yağda kızartmak sağlıklı olmuyor. Herkes Actifry'da harika oluyor dese de, ben kendim yiyene kadar inanmamıştım. 

Nasıl yaptın derseniz, hamsiyi aldım bir tabakta beyaz un, mısır unu ve tuzu harmanladım, bu un karışımına balıkları buladım. Sepeti iyice yağladım (yumurta fırçasıyla yağlayabilirsiniz) balıkları yan yana dizdim, üstlerine de fırçayla yağ sürdüm, 15-20 dakikada hazırdı balıklar.

Yalnız burada şu hataya düşmeyin, balıklar iyice kızarsın diye uzun süre tutmayın, ben ilk sefer öyle yaptım çok kurudular, sonrasında piştiği gibi aldım balıkları, o zaman gerçekten nefistiler.

Tabii tek dezavantajı var, sepet 1 seferde ancak 1 porsiyon kadar balık alıyor, o yüzden tek kişi için iyi de 2 kişi olunca diğerleri pişene kadar balıklar bitmiş oluyor, pişmesini bekliyorsunuz. Ama Gökçe'ye balık yapmak için kullanıyorum mesela, o zaman iyi oluyor. Yani tek porsiyonluk hamsi yapacaksanız çok pratik. 

Bunun dışında, börek, kroket, mücver, şinitzel de kızartılabiliyormuş, ben henüz denemedim ama ilk fırsatta deniycem. Bu ara Tavsiye Kanalı'nın kampanyası ile actifry atıştırmalık sepetini deneyenler deneyimlerini twitter'da #actifryile hashtagini kullanarak paylaşıyor, siz de oradan neler yapıldığını takip edebilirsiniz, benden söylemesi :)

Hali hazırda Actifry kullananlar mutlaka atıştırmalık sepetini de alın, çok işinize yarayacak.
14 yorum on "Actifry ile Balık Kızartıyorum"
  1. Bu sepet harika birsey gercekten, makinayi alirken hemen sepeti de kaptim :) Balik nefis gorunuyor, ellerine saglik canim...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, gerçekten sepeti alınca actifry'ı sürekli kullanmaya başladım :)

      Sil
  2. Ya cok tesekkur ederim benimde bir bahtı kara actifryile var senelerdir buzdolabı üstünde sürgün 😁😁bu tel tefallerdemi acaba birde fiyati ne acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tefal mağazalarından alabilirsiniz, atıştırmalık sepeti diye geçiyor adı, tefal internet sitesinde de şu an indirimde hatta.

      Sil
    2. nasıl faydalı bir yazı olmuş anlatamam çok teşekkürler :) artık evde de küçük balık yiyebileceğiz :) atışmalık sepetin tek boyutu mu var acaba ? bilginiz var mı?

      Sil
    3. Faydalı olmasına çok sevindim :) İki boyu var, sizinki, hangi modelse ona uygun olanı alıyorsunuz. İnternet mağazasında hangisi hangi modellere uyuyor yazıyor.

      Sil
  3. Özgecim balık kızartırken yağın ısınması diye bir şey var mı, yani önceden ısıtıyor musun actifry'ı hani fritözlerin bir bekleme süresi var ya, onun gibi mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayir önceden isitmak gerekmiyor.zaten baliklari sepette yapiyoruz, sadece sepeti yağlayıp balıkları diziyorum ustlerine de fircayla yag sürüyorum. Isınması gereken bir yag da yok aslinda :)) Patates kizartirken de 2 dk isitiyorsun sadece o kadar.

      Sil
  4. biz hanımlar için balık kızartmak işkenceyken, hele de benim gibi bir balık düşkünü varken bu hayatta böyle bir şeyin de olması mucize gibi tefain ürünlerini takip ediyorum çok sık da bu tefal actifry efsane bir şey. özge doğru öneri harikasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, ben de çok seviyorum Actifry'ı, çok pratik gerçekten.

      Sil
  5. bu sepet taa ilk çıkan actifrylara da oluyor mu acaba? bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgim yok ama bir bayiye sorarsanız o size söyler mutlaka. Sevgiler...

      Sil
  6. Merhaba koku oluyor mu ? Birde Somon denediniz mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok koku olmadı, ama ben evde sürekli balık kızartan biriyim, koku beni rahatsız etmediği için çok da farketmemiş olabilirim :) Somon denemedim hiç ama o da olur. Fırında nasıl oluyorsa aynı mantık bunda da.

      Sil