Top Social

Minik Bezeler (Mereng)

3/09/2016
Son dönem, eskisi kadar sık tarif giremediğimin farkındayım ama geçerli bir mazeretim vardı, sosyal medyada takip edenler bilir, son 3 haftadır Gökçe'nin 3.yaş doğumgünü ile ilgili uğraşıyordum. Aslında büyük bir organizasyon değildi, evde 15-20 kişilik arkadaş grubu ve aile ile birlikte kutlayacağımız bir doğumgünü olacaktı. Ama ben pastayı kendim yapmaya karar verince bir anda tüm odağım pasta malzemeleri, pasta tarifleri oluverdi. Hatta d.gününden önceki bir haftasonu deneme amaçlı bir pasta yaptım falan derken, blog için tarif denemeleri yapamadım. Geçen haftasonu doğumgününü bitirip normal tempomuza döndüğümüze göre artık yeni tarifler de gelecek inşallah :)

Bugün harika bir beze tarifim var, aslında beze 2 malzemeyle yapılan ve herkesin aynı yöntemle yaptığı bir tatlı. O yüzden evde yaptığınız aynen dışardan aldıklarınız gibi olacak. Ben daha önce denememiştim ama o kadar kolay ve keyifli bir atıştırmalık oldu ki bundan sonra sık sık yaparım. 


Beze yapmak, doğumgünü menüsünde hiç planladığım bir şey değildi ancak pastacı kreması 5 yumurta sarısıyla yapıldığı için kalan yumurta aklarını böyle değerlendirmek istedim. Doğumgünü teması son senelerde tüm kız çocuklarının olduğu gibi Frozen (Karlar Ülkesi) dı. O yüzden mavi gıda boyası alıp her şeyi biraz maviye boyadım :)) Doğumgününe gelen miniklerin de çok hoşuna gitti bu durum.
frozen doğumgünü
Ben beze tarifini ve inceliklerini Meringue Girls'den aldım, sonuç nefisti. Hatta videolu tarifleri de var Youtube'da isterseniz izleyebilirsiniz.

- Beze yapmak için temel ölçü 1 ölçü yumurta akına 2 ölçü şeker şeklindedir ve sonuç garantidir. Bardak ölçüsüyle değil de tartarak yapmanızı tavsiye ederim. 
- Şekerin yumurta akında iyice erimesi gerekiyor, o yüzden şekeri rondoda iyice çekin, böylece daha minik tanecikler elde edersiniz. Hatta meringue girls'ün yaptığı gibi şekeri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yayıp 200 derece sıcak fırında 5 dakika tutarak sıcak sıcak yumurta akına eklerseniz daha da çabuk eriyecek. (Uğraşamam derseniz o kısmı geçip direkt katabilirsiniz şekeri sıkıntı yok, sadece biraz daha uzun süre çırpmanız gerekecek)

Malzemeler
  • 75 gr yumurta akı (Yaklaşık 2 büyük boy yumurta kadar, ama tartınız varsa tartarak yapın)
  • 150 gr ince çekilmiş toz şeker (Toz şekeri rondoda iyice çekip inceltin)

Hazırlanışı
  • Öncelikle fırını 200 dereceye ısıtın ve bir tepsiye yağlı kağıt serip üstüne incelttiğiniz şekeri yayın, 5 dakika kadar fırında tutun.
  • Şeker ısınırken siz yumurta aklarını metal ya da cam bir kabın içine alın (Kesinlikle kuru ve temiz olacak kap), mikserle düşük devirde çırpmaya başlayın, hafif köpürmeye başlayınca hızı yükseltip çırpmaya devam edin. 
  • Yumurta akı kartopu haline gelip kabaracak ve kabı ters çevirdiğinizde düşmeyecek kadar sertleşecek. O aşamada fırından aldığınız şekeri kaşık kaşık yumurta aklarına ekleyip aynı zamanda çırpmaya devam edin. (Kitchenaid tarzı bir şey kullanıyorsanız işiniz daha kolay olacak) 
  • Şekeri fırından alınca ısıyı 100 dereceye düşürün
  • Şeker ve yumurta akını 8-10 dk çırpın, işaret parmağınıza karışımdan biraz alın ve baş parmağınızı üstünde gezdirin, elinize şeker tanesi gelmiyorsa tamamdır (Yani şekerin iyice erimiş olması lazım)
  • Macun haline gelen karışımı krema sıkma torbasına doldurun ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye sıkın. (Önce aşağı bastırarak sıkın sonra sıkmayı bırakıp sıkma torbasını yukarı çekin, minik tepecikler oluşacak, ya da istediğiniz şekilde sıkabilirsiniz)
  • 100 derece fırında 30-40 dk pişirin. Dışları sertleşmişse olmuş demektir. Biraz soğumasını bekleyip dikkatlice tepsiden alabilirsiniz, çok hassas oldukları için sert tutarsanız kırılıyorlar. Kapaklı bir kapta 2 hafta kadar tazeliğini koruyor. 

Not: Renkli yapmak isterseniz şeker iyice karıştıktan sonra 1-2 damla gıda boyası ekleyip çırpın. Ya da benim yaptığım gibi şeritler olsun isterseniz, krema sıkma torbasının kenarlarına kürdanla gıda boyasından alıp çizgiler çizin, içine karışımı doldurup sıkınca kenarları renkli çizgili olacak.
5 yorum on "Minik Bezeler (Mereng)"