Top Social

Kitap'tan E-Kitaba Geçiş Hikayem

6/10/2016

Okumayı söktüğüm günden beri kitap okuyorum... Su içmek kadar gerekli bir şey benim için. Çantamda her zaman kitabım olur, öğlen aralarında okurum 3-5 sayfa, akşam biraz erken yatağa girip uykum gelene kadar okurum mutlaka. Kuaförde, doktorda sıra bekliyorsam açar okurum yine. Yaz tatili için herkes mayo alışverişi yapar heyecanla, ben tatilde okunacak kitapları seçerim zevkle. Tatilin en sevdiğim tarafıdır, kumsalda uzanıp kitap okumak :) Demek istediğim o ki, kitaplar benim hayatımın vazgeçilmezidir.

Kitapları elime alıp, sayfalarını çevirmeyi, bitirdikten sonra kitaplığıma dizmeyi o kadar seviyorum ki, e-reader yani elektronik kitap okuyucu almayı aklımın kıyısından bile geçirmedim. Asla asla aynı şey değil derdim, e-kitap da neymiş, kitap okumak sayılmaz ki derdim... Büyük konuşmamak lazımmış :) 

3 hafta önce ofis arkadaşım Talya, Kindle Paperwhite 3 (Amazon'un e-kitap okuyucusu) siparişi vermiş, geldiğinde ofiste olay oldu. Her gören yanına geldi, aaa Kindle mı aldın nasıl bişey ya falan diye. Ben karşıyım ya e-kitaba, hiç ilgilenmiyorum bile :)) Ama bir yandan da kulağım orada. Öyle bir anlattı ki dayanamadım, dur ben de bakıyım dedim. 

O da ne, ee bu bildiğin kitap gibi gözüküyor dedim. Evet çünkü e-ink diye bir teknoloji var, ekrandan okumaya benzemiyor dedi.  E-ink (e-mürekkep) teknolojisi, arka ışığa ihtiyaç duymadan kağıt baskıya yakın sonuç veren bir panel teknolojisiymiş. Tablet ya da telefonda kitap okumakla hiç alakası yok yani. Güneşte parlamıyor, normal kitap gibi gözüküyor.
Benim gibi İngilizce roman okumayı seviyorsanız, ikide bir sözlüğe bakmak zor geliyorsa, kelimenin üstüne basıyorsunuz hoop anlamı geliyor. Hadi bakalım bir harika özellik daha. 

Beğendiğiniz satırların altını çiziyorsunuz, bir dosyaya kaydediyor, istediğinizde açıp okuyabiliyorsunuz, yok artık yaa daha neler.

Şarj olayı sorun olmuyor, haftalarca gidiyor şarjı, çünkü çok enerji tüketmeyen bir teknoloji e-ink denilen şey. Vay bee süpermiş.

Son modeldeki ekran aydınlatması sayesinde akşam karanlıkta bile okuyabiliyorsunuz, ki bu benim için harika bir özellik.

İşte böylece ilk günün sonunda benim yavaştan kanım kaynamaya başladı Kindle'a :) Hafiften ikna olmaya başladım, ee hergün koca kitabı taşımak için büyük çantaya mahkum kalıyorum, ne güzel bu incecik, at çantaya 1000 kitap çantanda, derken ben 1 haftanın sonunda siparişi verdim gitti :)) Sadece ben mi, ofiste 3-4 kişi daha, Talya nasıl reklam yaptıysa artık, hepimiz Kindle'cı olduk.

Sonuç olarak, yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum, o kadar memnunum ki, benim gibi sürekli kitap okuyan ve ön yargılı olan arkadaşlar varsa paylaşmak istedim. (Pınarcım oradasın biliyorum, vallahi süper bişey :))

Bu arada tek elle tutabiliyor olmak büyük kolaylık, ben mesela şimdiki aklım olsa doğumdan sonra alırdım, o uzun emzirme seanslarında boşa geçen dakikalara yanıyorum.

Ve kitap okuma hızım arttı, çünkü normalde evde otururken Gökçe oyuna dalınca, aman şimdi gidip kitabı al falan uğraşmıyım diyerek telefona dalıyordum, şimdi eve gelince Kindle'ı ortaya koyuyorum, her boşlukta okuyorum 3-5 sayfa. 
Kindle'da okuduğum ilk roman "Bülbülü Öldürmek"

Kindle'da Mobi formatlı kitaplar okunuyor, bu formatta kitap bulmak pek sorun değil, internette mobi formatlı kitap dedim 1000 kitaplık gayet güncel bir arşiv buldum :) Şu anda okumak istediğim onlarca kitabım var. Ayrıca farklı formatları da mobiye çevirmek için bir uygulama mevcut.

İlk kitabımı 5 günde bitirdim, uzun zamandır okumak istediğim "Bülbülü Öldürmek" romanını geçen ay satın almıştım, baktım ki yüklediğim kitapların içinde o da var, Kindle'da okudum. Normal kitaptan okusam bu kadar çabuk bitiremezdim.

Ayrıca Kindle sayesinde eve yeni bir kitaplık alma derdinden de kurtuldum :)) Eşimi ikna edemiyordum zaten, bu iyi bir çözüm oldu.

Eğer sizin de kafanıza takılan sorular varsa, bana sorabilirsiniz, seve seve yanıtlarım.
9 yorum on "Kitap'tan E-Kitaba Geçiş Hikayem"
  1. E-kitaba bakışımız ve de şimdiki durumumuz epeyce benziyor. Ben de elektronik kitaba karşı önyargımı kıralı birkaç ay oluyor. Özellikle tablete/telefona benzemeyen, 'ee normal kağıt gibi bu' dedirten ekran teknolojisini çok beğendim. Bir de bir kitabı bitirip de kütüphaneden şıp diye yeni kitap seçebilme lüksünü :)
    İyi okumalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet tablette, bilgisayarda okuyamam zaten kitap. Ama bunlar zaten kitap okumaya özel tasarlandığı için çok güzeller. Dediğiniz gibi kitap bitince hoop yenisine geçmek harika. Koca kütüphaneyi yanımda taşıyor gibiyim :) Size de iyi okumalar.

      Sil
  2. Aa güzel bir yazı olmuş bu benim için çünkü benim de "asla!" dediklerimden biri bu e-kitap olayı. Ama sen böyle bir dönüşüm geçirdiysen, artık en azından "asla"dan "neden olmasın"a dönebilirim. ;) Güle güle oku. Öptüm!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Imgecim kesinlikle düşünmen gereken bir seçenek, ben o kadar memnunum ki, elimden düşmüyor desem yeridir. Dün sahildeydik, uzanıp tek elle tutarak okumak nasıl bir rahatlıkmış. Şu anda n11 de 380 tl ye düşmüş, babalar günü sebebiyle, kaçırma bence. Öptümmmm

      Sil
    2. Bende Kobo marka aldım. 3000 kitap kapasiteli. Süper bir şey. Özge hanımın söylediği tüm özellikler var. D&R dan almıştım.

      Sil
  3. Okuma rahatlığı sağladığına eminim. Ve sonuçta teknolojiye ayak uydurmak lazım. Ama benim en büyük çekincem koleksiyon tutkum. Yani okuduğum kitapları evimin kütüphanesine dizmekten korkunç zevk alıyorum. Başkasından bile ödünç kitap alıp okuyamam. Elektronikten arşiv çok yalan geliyor bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çok sevdiğim bir şey kitaplarımı dizmek, arada alıp bakmak ama bir yandan da sonu yok bunun. Evin her yerine kütüphane yaptırmam lazım, o da sıkıntı. Eşim istemiyor mesela her yeri kitapla doldurmamı :) Bir de okuduğum her kitabı saklamaya değer görmüyorum. Yine çok arşivlik bir kitap olursa alır koyarım kütüphaneme ama şimdilik kindle'la çok mutluyum :))

      Sil
  4. Merhaba, ben de sonunda Kindle'a geçiş yaptım, uzun zamandır aklımdaydı bu yazıdan sonra "evet artık almalıyım" dedim :) ama Türkçe kitap okuma da sıkıntı yaşıyorum, dediğiniz gibi Mobi formatlı kitaplardan birkaç tanesini denedim ve bazıları inanılmaz bozuktu, cümleler harfler.. Bazılarını da sorunsuz okudum. Acaba ben bir yerde hata mı yapıyorum diye düşünmeden edemiyoru. Türkçe e-book satın alıp da kindle a uyarladığımda yine böyle sorun yaşar mıyım acaba hiç denediniz mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, açıkçası ben epeyce Türkçe kitap okuyorum pek sıkıntı yaşamadım. Bazen PDF leri çevirince ufak tefek harf bozulmaları oluyor ama onu pek önemsemiyorum. Bir kaç kitapta aşırı bozulma oldu, neyse onları okumayayım dedim :) Google da mobi kitap arşiv diye aratın çıkan arşivi indirin. İçinde çeşit çeşit kitap var 3000 civarında, zaten onlar yetiyor :) Bu arada ben hiç Türkçe satın almadım o yüzden bir yorum yapamıyorum.

      Sil