Top Social

Brownie Tarifi

8/08/2016

Uzun zamandır şöyle güzel bir brownie yapasım vardı da bulduğum tüm tariflerde kuvertür çikolata kullanıldığı için ve o anda elimin altında olmadığından erteliyordum. Aslında sadece kakaoyla yapılan bir tarif arıyordum, çünkü herkesin evinde kuvertür çikolata olmayabilir. Canınız çektiği anda kalkıp yapabileceğiniz tarifleri daha çok sevdiğinizi de tahmin ediyorum, ben öyleyim şahsen :)

Haftasonu, takip ettiğim bir Amerikan blogger'ı tam da aradığım gibi bir brownie tarifi yayınladı. Pazar sabahı Gökçe'nin canı sıkılıp "anne kek yapalım mı" demese, daha da ertelerdim yapmayı ama öyle söyleyince hadi yapalım dedim. Tabii ki neli kek yapalımın cevabı "çikolatalı" oldu :) 


Ben her zaman söylediğim gibi çikolatayla, kakaoyla arası olan biri değilim. Dolayısıyla bu tarifi yaparken tek derdim brownie sevenler için güzel bir tarif ekleyebilmekti bloga. Hatta, "işte tam da olması gerektiği gibi bir brownie" diyemeyecek kadar da tecrübesizim brownie konusunda, o yüzden tam bir çikolata aşığı olan iş arkadaşım Talya'dan geçer not aldığı için, içim rahat bir şekilde paylaşıyorum sizinle. Yoksa bana sorarsanız çok kakaolu diyebilirdim :))

Brownie tariflerine bakacak olursanız, bazıları çok ıslak, bazılarının üstü daha çatlak v.s. gibi çeşit çeşit olabiliyor, bu tarif; Amerikalıların chewy dediği kıvamda ki tam çevirdiğinizde çiğnenmesi gereken, çene yoran gibi bir şey çıkıyor ortaya ama ben bu kelimeye uygun bir Türkçe karşılık henüz bulamadım. Yani ağızda erimiyor da biraz çiğneme gerektiren bir kıvamda diyebiliriz :)) Bir de fudgy dedikleri kıvam var, işte o da içi pişmemiş gibi ıslak gözüken brownielere deniyor. Sonuç itibariyle bu tarif chewy denilen, dışı biraz daha kıtır içi yumuşak bir brownie tarifi. İlk fırsatta fudgy brownie denemesi de yapacağım :)

Bu arada orjinal tarife göre şeker oranını azalttım ama bana göre hala bir tık fazla, gerçi kakaonun acılığı ile dengeleniyor ama siz isterseniz daha da azaltabilirsiniz şekeri. 

Tabii benim kullandığım kakaonun da etkisi var bu yoğun kıvamda, Varlhona'nın %100 saf kakaolarından almıştım, onu kullanıyorum, onlar da market kakaolarına göre ciddi şekilde ağır bir tada sahip. O yüzden benim brownieler bitter çikolatalı gibi oldu :))

Ama eğer çikolata aşığıysanız ve kolay bir brownie tarifiyse aradığınız, işte bu tam size göre :) Denerseniz instagram'da #ozgeninoltasi hashtagini kullanmayı ve @ozgeninoltasi ni etiketlemeyi unutmayın. 

Malzemeler

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 70 gr tereyağ (5 yemek kaşığı kadar)
  • 3/4 su bardağı kakao (75 gr)
  • 1/3 su bardağı sıvıyağ
  • 2 büyük yumurta + 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa 1 paket vanilin)
  • 1/2 su bardağı un
  • 1 çay kaşığının ucuyla karbonat (yoksa 1 çay kaşığı kabartma tozu)
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 çay kaşığı (silme) tuz
  • 1/2 su bardağı damla çikolata

Hazırlanışı

  • Fırını 160 dereceye ısınmak üzere açın. 20x20 cm ölçülerinde kare bir kalıbı yağlayın ya da yağlı kağıt serin.
  • Tereyağ ve şekeri mikrodalgaya dayanıklı bir kaba koyup 1 dakika kadar eritin ya da benim yaptığım gibi ocakta hafif ateşte eritin. (Arada karıştırın, şekerle yağ bulamaç haline gelsin.
  • Sonra bu karışımı derin bir kaba alın, üstüne sıvıyağ ve kakaoyu ekleyip karıştırın ve biraz soğumasını bekleyin.
  • Yumurtayı, yumurta sarısını, vanilyayı ekleyin spatula ile iyice karıştırın.
  • Üzerine un, nişasta, karbonat ve tuzu ekleyin un kaybolana kadar karıştırın.
  • Son olarak damla çikolatayı ekleyip karıştırın.
  • Fırın tepsisine döküp yayın ve 160 derece fırında 30dk kadar pişirin. Üstü sertleşecek, kürdan testinde kürdana kırıntılar gelmesi lazım, içi çok kuru olmasın. Hatta ben 25 dakika pişirsem daha iyi olacak diye düşündüm. 
  • Kesmek için iyice soğumasını bekleyin.
  • Oda sıcaklığında hava almayan bir kapta 3 gün saklayabilirsiniz.
6 yorum on "Brownie Tarifi"
  1. Ellerinize sağlık, bende tum tariflerimi şekersiz yapmaya çalışıyorum ama bu tarifi de deneyeceğim��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarifteki şekeri biraz daha azaltmanızı öneriyorum o zaman :) B:ana biraz tatlı geldi mesela. Sevgiler

      Sil
  2. Ellerinize sağlık :) Ben genel olarak kekleri fanlı mı yoksa fanaız mı pişirdiğinizi sormak istiyorum. Aslında poğaçalar için de soru işareti bende bu. Neyi fanlı neyi fanaız pişirsek daha iyi olur sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Hemen aydınlatıcı bir bilgi paylaşıyorum :) Benim fırınım fansız, fan neden ve ne zaman kullanılır hiç bir fikrim yok. Bence her şeyi fansız pişirebilirsiniz :) Bu arada merak edip google'a baktım da, kek, poğaça gibi şeylerde fansız kullanıp, yüksek ısı gerektiren durumlarda (bence et, balık falan olabilir) fanı açıp ısıyı 20 derece düşürmek gerekiyormuş.

      Sil
  3. Merhaba tarifinizi şimdi deniyorum da hamurum kek hamuruna göre oldukça yoğun. Nedeni nedir olması gerektiği gibi mi yoksa 🙄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yoğun bir hamur oluyor kek gibi akışkan olmayacak.

      Sil