Top Social

Marmelatlı Kurabiye

10/03/2017

Yine hep aklımda olan, ancak bir türlü deneme fırsatı bulamadığım kurabiyelerden birini nihayet  geçtiğimiz haftasonu denedim. Her şeyin bir zamanı var derler ya, kesinlikle çok doğru. Bu kurabiyeyi yapmak için de önce kızılcık marmelatıyla tanışmam lazımmış demek ki :) 

Kızılcık marmelatını ilk sefer yarım kilodan yapmıştım, dolaba koyduğumda akışkandı ama 2-3 gün sonra kaskatı olmuştu, ilk gördüğümde aa bundan ne güzel marmelatlı kurabiye yapılır demiştim. Bu arada marmelatlı kurabiyeyle ilgili aklıma takılan bazı şeyler vardı, mesela marmelat içine en başta mı konacak yoksa biraz piştikten sonra mı, peki o marmelat sıcağı görünce eriyip akmayacak mı gibi :) 

Sonra bir kaç tarif okudum, bazısında önce kurabiye biraz pişiriliyordu sonra içine marmelat konup tekrar fırına veriliyordu. Beni az biraz tanıdıysanız, öyle çok uğraşmalı alengirli işlerden hoşlanmadığımı bilirsiniz, benim zamanım kısıtlı (hepimizin olduğu gibi) dolayısıyla öyle çok aşamalı şeylere gerek yok diyerek tarif incelemeye devam ettim, bazı tariflerde hamuru direkt marmelatla doldurup pişirdiklerini gördüm, türlü çeşit tarif okuduktan sonra, nihayet ortaya bu tarif çıktı :) 
Ben tabii ki içlerine kızılcık marmelatı doldurdum :) Mayhoş tadı kurabiyelerle çok uyumlu oldu. Ama siz, evde hangi marmelat varsa onunla yapabilirsiniz. Normal reçel olur mu derseniz, çok suluysa olmaz sanki. Ama koyu kıvamlıysa deneyebilirsiniz.

Bir de hamuru hazırladıktan sonra yarım saat kadar dolapta bekletirseniz, yayılmadan düzgün şekilde pişerler, ben ilk tepsiyi beklemeden fırına attım epeyce yayıldılar, sonuçta yine güzeldi ama şekli daha yayık oldu. İlk tepsi pişerken hamuru dolaba koydum, onlar çok yayılmadan piştiler (Fotoğraflarda gördükleriniz onlar), bence vaktiniz varsa mutlaka dolapta bekletin. 
Bu kurabiyelerin İngilizce adı thumbprint cookies yani başparmak izi kurabiye gibi bir şey oluyor Türkçeye çevirince :) Ortadaki çukuru yapmak için başparmakla bastırıldığı için böyle deniyor ama tahta kaşık, spatula gibi bir şeyin sapıyla da yapabilirsiniz, ben tahta saplı kahvaltı çatallarından biriyle yaptım, öncesinde una batırın o zaman hamura yapışmadan rahatça yapılıyor. Çok dibine kadar batırmayın, altı delinip marmelat akmasın :) 

Vee nihayet bu kadar yazıdan sonra tarife geçiyorum, umarım siz de benim kadar beğenirsiniz. Eğer denerseniz instagram'da @ozgeninoltasi hesabını etiketlemeyi unutmayın ;)

Not: Bardak ölçüsü olarak 240 ml cup ölçeği kullanılmıştır.

print recipe

Marmelatlı Kurabiye (35-40 adet)
Malzemeler
150 gr tereyağ (Oda sıcaklığında yumuşamış) 1,5-2 su bardağı un 1/2 su bardağı toz şeker 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu 1 yumurta 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi (yoksa 1 paket vanilin) Marmelat (her birine 1 çay kaşığı kadar konduğu için 2-3 yemek kaşığı yetecektir)
Hazırlanışı
1) Çukur bir kapta toz şeker, yumuşamış tereyağ ve kabartma tozunu krema kıvamına gelene kadar, 2-3 dakika mikserle çırpın. 2) Üstüne yumurtayı ve vanilyayı ekleyin iyice çırpın.3) Unu da karışıma ekleyin ve düşük devirde çırpın. Bir noktadan sonra elinizde de toparlayabilirsiniz. Hamur epey yumuşak oluyor, eğer elinizde yuvarlanmayacak kadar çok yapışıyorsa, az biraz daha un ekleyin (her seferinde 1 yemek kaşığı kadar)4) Hamuru yarım saat kadar dolapta bekletin, bu sayede fırına girdiğinde yayılmayacaktır. Fırını da 180 derece sıcaklığa kadar ısıtın.5) Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayın, cevizden daha küçük olacak şekilde toplar yapıp aralıklı olarak dizin.6) Daha sonra tahta bir kaşık, spatula v.s.nin sapını una batırıp hamurda çukurlar oluşturun, içlerini marmelatla doldurun.7) Kurabiyeleri sıcak fırına atın, hafif pembeleşince fırından alabilirsiniz. (20-25 dk kadar sürüyor)

2 yorum on "Marmelatlı Kurabiye"
  1. Geldiğimde mutlaka bu marmeladın tadına bakmak istiyorum canım. Kurabiyelerin nefis olmuş yine. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım geldiğinde unutturma mutlaka tadına bak, beğenirsen de bir kavanoz veririm sana, çok yaptım çünkü, arkadaşlarıma veriyorum azar azar :)

      Sil