Top Social

Tam Ölçülü Un Helvası

5/11/2018
tam ölçülü un helvası tarifi
Kandil falan da değil nereden çıktı bu un helvası tarifi demezsiniz umarım. Bir sonraki kandile hazır olsun dedim, ya da canınız çektiyse akşam girin mutfağa pişirip yiyiverin :)
Aslında ben geçen kandil yaptım, fotoğraflarını da çektim ama bir sonraki kandil Kasım'da olduğu için dedim o tarihe kadar bekletmeyeyim. Bu güzellikten mahrum bırakmayayım kimseyi.
Geçen kandil yani 30 Nisan'da kardeşim ve yeğenim bizdeydi, akşam anneme yemeğe gidecektik. Kızlar oyuna dalmışken aklıma geliverdi. Aa bugün kandil, dur ben şu un helvasını bir deneyeyim dedim. Daha önce annemden tam ölçülü tarifini almıştım da denemek nasip olmamıştı.

tam ölçülü un helvası
Hemen kalktık girdik mutfağa, yapması çok kolay, kısa sürede hazırladık, ılıkken de bir güzel yedik :) En zor kısmı kavurması, insanın biraz kol kuvvetine ihtiyacı oluyor, ama ben 2 bardak undan yaptığım için çok zor olmadı. Arada yorulunca kardeşime devrettim :) Şerbeti için de su ve süt kullanıyoruz aynı ölçülerde. Çok lezzetli oluyor. Bir de bolca ceviz koyunca tadından yenmiyor. 
Annem yemekler hazır hadi gelin diye çağırınca (kendisi alt katımda ikamet ediyor) aldık helvamızı indik. Annem şok :) Ne ara yaptınız bunu diyor. Yemeğin üstüne afiyetle yedik yuttuk
Ben çok seviyorum un helvasını, sadece kandilde yapmak haksızlık, canınız çektikçe yapın yiyin bence :)


print recipe

Un Helvası
Tam ölçülü nefis un helvası, sadece kandillerde değil, canınız her çektiğinde yapıp yemelik.
Malzemeler
125 gr tereyağ (ya da margarin) 2 su bardağı un 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz 1 su bardağı süt 1 su bardağı su 1,5 su bardağı toz şeker
Hazırlanışı
1) İşe başlamadan önce bir kasede su, süt ve şekeri karıştırarak şerbeti hazırlayın (şerbet soğuk olacak, pişirmiyoruz, karıştırarak şekeri eritiyoruz).2) Derin bir tencereye yağı koyun ve orta ateşte eritin, üstüne unu ve cevizi ekleyerek hepsini birlikte kavurmaya başlayın. Topaklaşıyor gibi görünse de karıştırdıkça açılacak. 3) Unun rengi dönmeye başlayınca, biraz kahverengileştiğinde şerbetini yavaşça dökün. Rengi döndü mü bu kadar yeterli mi diye epey bir inceledik, sonunda karar verip şerbeti döktük, biraz daha koyu olabilirdi ama bu şekilde de güzeldi. 4) Şerbeti çekince ocaktan alın, unun topaklaşmaması için patates eziciyle ezdik çok işe yaradı. Kaşıkla karıştırmak zorlaşıyor bir aşamadan sonra .5) Bir 10 dakika dinlendirin, sonra şekil verip afiyetle yiyebilirsiniz

4 yorum on "Tam Ölçülü Un Helvası"
  1. Merhaba.un oranina gore tereyag az gelmiyor mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam ölçülü bir tarif ben kendim de yaptim tam oldu. Lutfen ölçüleri degistirmeyin.

      Sil
  2. Merhaba.tarifiniz icin cok tesekkur ederim. Ilk kez cesaret edip yaptim ve sevdim.tarifler genelde siviyagli sadece tereyagli olan tarif ariyordum ve buldum.seker miktari cok degil mi? Ben bir su bardagi koydugum halde bi parmak daha eksik olabilir diye dusundum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok şekerli sevmem ama bana fazla gelmedi şekeri. Tabii ki istediğiniz kadar koyabilirsiniz. Afiyet olsun

      Sil