Top Social

21 Dakikada Çilek Reçeli

5/07/2018
En pratik çilek reçeli
Reçel benim kahvaltılarımın vazgeçilmezi olmadı hiç bir zaman. Tatlıyla aram olmadığı için, tercihim değildir tatlı kahvaltılıklar. Çok nadiren de olsa bal-kaymak ikilisini yerim, o da taş çatlasın 2-3 lokma :) 

Ama yine de eşim seviyor diye, erik marmelatı yaparım her sene 2-3 sefer. Bir de geçtiğimiz yıl kızılcık marmelatını keşfettim ki, aman aman onu ben bile severek yiyorum. Ama reçel yapmayı hiç denememiştim. Annemden duyduğum kadarıyla onun kıvamını tutturmak falan gibi sıkıntılar vardır. 

Yalnız, sevgili Hilal'in (saglıklımutfak.net) 21 dakikalık reçel tarifleri uzun zamandır dikkatimi çekiyor ve aklımı çeliyordu. Hatta geçen yaz annem "ay şu çilek reçelinin kıvamını tutturamıyorum" diye söylenince aa sana bir tarif vericem onu dene bakalım diyerek Hilal'in tarifini vermiştim. Annem bayılmıştı sonuca.

Neyse uzatmayayım, nihayet geçenlerde aldığım çilekler yemek için fazla gelince dedim dur ben bir reçel yapayım. Hatta Gökçe'yi uyuttum saat 22.00 gibi işim bitti mutfağa girdim. Eşim gördü napıyorsun diyor, dedim reçel yapıcam :))) Allahtan alışık benim gece vakti kek börek yapmalarıma da şaşırmadı :)

Gerçekten saat 22:30 da işim bitmiş reçel dolaba girmiş, ben de oturmuştum. O kadar çabuk oluyor. Ve sonucu gayet başarılı. Bu arada çok mutlu oldum, reçel yaptığıma inanamadım. Eşime diyorum ki "çok mutluyum ya reçel yaptım" o da tuhaf tuhaf bakıp "niye ki zor bişey mi reçel yapmak" diyor :) Yani benim için zor bir şeydi. Hep duyuyorum, kıvamı olmadı, rengi olmadı falan diye ya. Korkmuşum bir şekilde. 

Bu arada Hilal'in belirttiği noktaları da yazıyorum; pişerken içine koyduğumuz tereyağ sayesinde çok köpük olmuyor pişerken ve çilek kokusunu kaybetmiyor. Ama sürelere birebir uymanız gerekli. Su ilavesi ben hiç yapmadım, epey akışkan oldu. Eğer çileği reçel yapmadan önce yıkayıp suyunu süzerseniz, üstünde kalan su yeterli oluyor, hatta ben fazla bile sulu bırakmış olabilirim :))

Şeker oranını da Hilal gibi çok tatlı sevmediğim için 1 e 1 kullanmadım. Biraz azalttım. Bence tadı yeterli oldu. Siz çok tatlı seviyorsanız 1 e 1 ölçüde kullanabilirsiniz. İşte karşınızda 21 dakikada kolay çilek reçeli tarifi; 




print recipe

Çilek Reçeli
21 dakikada pişen çilek reçeli ile herkes tam kıvamında mis kokulu reçel yapabilir.
Malzemeler
500 gr çilek 450 gr toz şeker 1 yemek kaşığı limon suyu 1 tatlı kaşığı tereyağ
Hazırlanışı
1) Çilekleri yıkayıp ayıklayın ve süzgece koyup sularını süzün. Çok iri olanları 2'ye 3'e bölün.2) Derin bir tencereye çilekleri koyun üzerine tereyağını koyup yüksek ateşte kevgirle ara sıra karıştırarak 7 dk pişirin. Bu sırada çilekler epeyce suyunu salacak 3) 7 dakikanın sonunda şekeri ekleyip 14 dakika orta ateşte pişirin. 4) Kapatmaya 1 dk kala limon suyunu da ekleyin.5) 14 dakikanın sonunda ocağı kapatıp reçeli soğumaya bırakın. Soğuyunca kavanozlara koyup kaldırabilirsiniz.

9 yorum on "21 Dakikada Çilek Reçeli"
  1. Ellerine sağlık canım. Rengi ve kıvamı harika görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim arkadaşım, güzel oldu gerçekten de. Kolay oluşuyla kalbimi fethetti zaten :)

      Sil
  2. Ben 2 kilodan yapıcam daha önce yarım kilodan sizin tarifinizle yapyım süper oldu ama şimdi daha fazla 2 kilodan yapıp dolapta saklasam çabuk bozulur mu acaba

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar, soğuk kavanoza koyun demişsiniz. Soğuk koyarsak kavanoz kapakları tutar mı acaba.? Vakumlama olur mu? Tereddüt ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapağını iki geri bir ileri tekniği ile kapatırsanız sıkıca kapanıyor. Ben gerçi dolapta tutuyorum sürekli ama dışarda da bir şey olmuyormuş deneyenler vardı.

      Sil
  4. Özge Hanim merhaba, 1kg çilek icin sureyi iki kati cikarmak gerekebilir mi, miktar coklugundan dolayi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hayır miktar arttıkça süre değişmez. Tam tarife göre yapın. İstediğiniz kiloda çilek kullanabilirsiniz.

      Sil
  5. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor ohhh missss🥰 Bu tarifi başka meyveler içinde kullanabilirmiyiz acaba mesela kaysı gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Tabii ki ven vişne reçeli, böğürtlen reçeli yaptım. Kayısı da olur ama o çok sulanmadığı için biraz su eklemek gerek.

      Sil