Top Social

İrmik Helvası

11/11/2020

Geçenlerde kandil diye irmik helvası kavurdum ama tabii ki foto çek tarif yaz derken, araya giren İzmir Depremi ile de moraller sıfırlanınca ancak bugüne kısmet oldu yayınlaması. Olsun dedim ben yayınlayayım da sonraki kandile hazır olsun tarif. Hem ne olacak ki ille  kandil mi olması lazım yapmak için, canınız çekerse kalkıp kavuruverirsiniz, afiyetle yersiniz.


Ben ilk defa yaptım, tabii ki tarifini annemin Bereketli Olsun kitabından aldım. Arada o kitaptan tarifler paylaşıyorum. Hepsi de harika oluyor. Böyle klasik reçeteler için ilk başvuru kaynağım kendisi. Zaten anneme sordum irmik helvasını nasıl yapıyorsun diye, Bereketli Olsun'dan yapıyorum dedi :)


İlk kez yapmama rağmen sonuç harika oldu. Burada en önemli konu irmiğin güzelce kavrulması. Rengi hafif dönecek beyaz kalmayacak, çok da kapkara olmayacak tabii, tam o noktada yakalamanız lazım. Ama stres yapmayın, öyle hemen kararmıyor zaten. 

Bu arada irmik helvası çam fıstıklı olur, ben pek sevmiyorum çam fıstığını. Zaten fiyatı malum ateş pahası. Sevmediğim bir şeye de para verip koymayayım dedim. Ama boş boş da içime sinmedi ben de onun yerine fındığı iri iri dövüp onu ekledim. Şahane oldu. Ben bu halini fıstıklıya tercih ederim. Yiyenler de çok beğendi. Tavsiye ederim fındıkla da deneyin mutlaka.



Her şey tamamsa o zaman irmik helvası tarifine geçebiliriz;


İRMİK HELVASI

Print
İRMİK HELVASI
Porsiyon: 6-7 kişilik
Yazar: Özge Beydağ Yılmaz
Hazırlık Süresi: 5 MinPişirme Süresi: 15 MinBekleme Süresi: 15 MinToplam Süre: 35 Min
Tam ölçülü ve çok lezzetli irmik helvası tarifi.

Malzemeler

  • 1,5 Su bardağı irmik
  • 125 gr tereyağ
  • 1 su bardağı toz şeker (ayrıca 2 yemek kaşığı demlendirmek için)
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı (Ben yarım su bardağı iri dövülmüş fındık kullandım.
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su

Hazırlanışı

  1. Öncelikle bir sos tenceresine süt, su ve toz şekeri koyup karıştırarak kaynama noktasına getirin ve ateşten alın.
  2. Derin bir tencereye tereyağını koyup eritin, üstüne irmiği ve fıstıkları (Ya da benim gibi fındıkları) ekleyin ve orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun.
  3. İrmiğin rengi kahverengiye doğru dönmeye başlayınca tamamdır, üstüne şekerli süt-su karışımını ekleyin. (Aman dikkat çok fena buhar çıkıyor elinizi uzak tutun)
  4. Sonra karıştırarak şerbeti yedirin, kısık ateşe alıp kapağını kapatın, pilav yapar gibi suyunu çekene kadar pişirin. (Arada karıştırın dibini tutmasın)
  5. Suyu iyice gidince, üstüne 2 yemek kaşığı toz şekeri ekleyip karıştırın ve kağıt havlu koyup kapağı kapatın. 10-15 dk demlensin. Sonrasında afiyetle yiyebilirsiniz.

Notlar:

Bardak olarak klasik 200 ml su bardağı kullanılacak

irmik helvası, tam ölçülü irmik helvası, fındıklı irmik helvası
tatlı
Tarifimi denediniz mi?
Etiketleyin @ozgeninoltasi ve Instagram'da paylaşın #ozgeninoltasi
Created using The Recipes Generator
Post Comment
Yorum Gönder