Top Social

Sarımsaklı Çek Kopar Ekmek

11/19/2020

Bugün harika bir ekmek tarifi vericem size. Bir kez yaparsanız, sonrasında da sürekli yapacağınıza eminim. Çünkü gerçekten hem kolay hem de yemeye doyamayacağınız bir ekmek oluyor. 


Tarifin adına bakıp çek kopar ekmek de nedir diyorsanız açıklayayım, Amerika'lıların pull apart bread teriminin bizdeki en uygun karşılığı çek kopar ekmektir diye düşündüm. Neden böyle deniyor? Çünkü bu ekmek minik minik toplar halinde kalıba konuyor ve piştikten sonra koparınca poğaça gibi lokmalık şekilde ayrılıyor. Elinizle kopararak yiyorsunuz.


Benim de uzun zamandır aklımdaydı, geçen gün tapptaze.com'dan mis gibi Kars ürünleri geldi, Kars kaşarı, dil peyniri, tereyağ. Bunlarla şöyle güzel bir şey yapayım derken işte bu şahane ekmek çıktı ortaya. Bizim Kanadalı komşularımız vardı yıllar önce, Joyce yapardı böyle minicik sarımsaklı ekmekler,  bize de getirirdi. Yediğimde onun tadını aldım, daha da sevdim.


Çocukların okulu tatil olduğu için bu hafta ben de izin kullanmıştım, kardeşimle de neredeyse 1 aydır görüşmüyorduk, eşi Corona geçirdi falan derken epey zaman girdi araya. Gökçe de ağlaşıyordu Elif kardeşimi özledim diye. Okul tatilini fırsat bilip geldiler, 2 gece kaldılar. İşte bir akşamüstü bu ekmeği yaptım, fotolarını çekip afiyetle yedik. Fotoğraftaki el de kardeşime ait :)


Orjinal tarif şurada,  ben farklı olarak aralara dil peyniri koydum, sarımsaklı yağa da kars kaşarı rendeledim. Lezzeti anlatmak çok zor denemelisiniz. Bu arada Boğatepe marka coğrafi etiketli kars kaşarına resmen bayıldım. Bundan sonra sürekli sipariş vericem gibi görünüyor.


Şimdi ekmek kısmına gelirsek, nasıl yoğurucam hiç ekmek yapmadım diyorsanız, korkmayın. Bir kez deneyin, o kadar zor olmadığını göreceksiniz. Bu arada bu ölçülerle küçük bir kapta yapmanız gerekiyor, ben hatta önce baton kek kalıbına yapacaktım, baktım ki hamur o kadar çok değil minik bir fırın kabına koydum, hamur kabarınca da gayet 3 kişiye yetti. Ama kalabalıksanız 2 ölçü yapın hamuru mutlaka. 


Ekmek hamurunda en önemlisi epey yumuşak bir hamur olması lazım. Çok fazla un eklerseniz, poğaça hamuru gibi olursa yani pofidikliği kalmaz pişince. (Çok bildiğimden değil, tecrübe diyelim:) Hamur elinize yapışıyorsa  az az ekleyin unu ve elinizi kurtardığınızda bırakın eklemeyi. Cıvık bir hamur olsun, mayalanınca biraz daha toparlanır. 


Yeterince özendirebildiysem hadi o zaman sarımsaklı çek kopar ekmek tarifine geçelim;



SARIMSAKLI ÇEK KOPAR EKMEK



Sarımsaklı peynirli, yemeye doyamayacağınız bir ekmek.


Porsiyon: 3-4 kişilik
Hazırlık: / Pişme: / Toplam:




MALZEMELER

1/2 Su bardağı süt
1/4 Su bardağı su
5 gr instant maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Dil Peyniri (Aralara koymak için)

Üstü İçin
50 gr tereyağ
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kekik
1 yemek kaşığı rendelenmiş eski kaşar

HAZIRLANIŞI

  • Süt ve suyu bir sos tenceresinde ılıtın. Yoğurma kabına koyun. Üzerine mayayı ve şekeri ekleyip bir karıştırın, 5 dakika beklesin.
  • Unu ve tuzu ekleyip 5-10 dk yoğurun.(Hamur çok yapışkansa bir iki kaşık daha un ekleyin, ben ekledim)
  • Hamurun üstünü örtüp ılık bir yerde 1 saat kadar bekletin, hamur iki katına çıkacak.
  • Hamur dinlenirken diğer tarafta sosu hazırlamak üzere bir sos tenceresinde tereyağını eritin, içine sarımsakları rendeleyin, kekik koyun, kaşar peyniri rendeleyin ve karıştırın.
  • Hamur mayalanınca küçük bir kabı güzelce yağlayıp unlayın, hamurdan minik parçalar alıp yuvarlayın, sarımsaklı yağa batırıp kaba dizin. (Aralarda boşluk kalabilir, yaklaşık 15-20 top olacak)
  • Topları dizerken ilk sıra bitince araya dil peyniri dizip bir sıra daha top dizin.
  • Üstünü örtüp 25-30 dakika da bu şekilde mayalanmasını bekleyin.
  • 180 derece ısınmış fırında 30-35 dk pişirin (Üstü kızarana kadar)
  • Fırından çıkınca kabuğu yumuşatmak için biraz erimiş tereyağ sürün.
  • Sıcak sıcak sofraya getirip, afiyetle yiyebilirsiniz.

  • NOTLAR

  • Bardak ölçüsü olarak 240 ml cup ölçeği kullanılmıştır.
  • Anahtar Kelime: ekmek, sarımsaklı ekmek, çek kopar ekmek Kategori: Ekmek
    4 yorum on "Sarımsaklı Çek Kopar Ekmek"
    1. Muhtesem bir tarif, harfi harfine takip ettik ve ailece bayildik!

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Çok sevindim beğenmenize ve yorum yazmaniza :) Afiyet olsun.

        Sil
    2. yaptım çok güzel oldu,çek kopar ekmek tarifi çok görmüştüm ama hiç denememiştim.sizin fotoğraflarınızı görünce dayanamadım hemen denedim.hemen koparım yediğimden resim çekemedim,bir dahakinde mutlaka resim çekip paylaşıcam.teşekkürler tarif için.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Çok mutlu oldum gerçekten, afiyet olsun. Ben de yıllardır hep görüyordum da ilk kez denedim. Başka da tarif denemem sanırım, çünkü ben de bayıldım buna:)

        Sil