Bu blogdaki tariflerde en fazla kullanılan malzeme balkabağı olabilir. Umarım siz de benim kadar seviyorsunuzdur balkabaklı tarifleri :) Bu günkü tarifin ortaya çıkışı şöyle oldu; evdeki erzak dolabını yerleştiriyordum, karşıma uzun zamandır dolapta bekleyen mini petibör paketi çıktı. Hiç rastladınız mı bilmiyorum, böyle minnacık petibör bisküviler var. Eti'nin ürünüydü sanırım. Markette görünce ben bundan bir şeyler yaparım diyerek almıştım, bir türlü de sıra gelmemiş demek ki.
İşte o paketle mozaik pasta yapmaya karar verdim, bisküvileri kırmakla uğraşmayıp hoop diye ekliyorsunuz paketi. Blogda o kadar çok klasik mozaik pasta tarifi var ki, hazır elimde balkabağı püresi varken değişik bir mozaik denemesi yapmak istedim. Yine tamamen kendi oluşturduğum bir reçete oldu.
Yaparken sonucun nasıl olacağından emin değildim ama yine de tüm aşamaları not aldım. Güzel olmasaydı karşınıza hiç çıkmayacaktı. Neyse ki gayet güzel, hafif bir tatlı oldu. O yüzden çok gecikmeden sizinle paylaşmak istedim. Hazırlayınca dondurucuda bekletin, yemeden önce 10-15 dk tezgahta beklerse çözülüyor.
Balkabaklı mozaik pasta tarifini aşağıya ekliyorum. Denerseniz yorumlarınızı beklerim.
Balkabaklı Mozaik Pasta

Malzemeler
- 175 gr petibör bisküvi (1 paket normal ya da 1 paket mini)
- 1 su bardağı balkabağı püresi
- 50 gr tereyağ
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 80 gr beyaz çikolata (1,5 kare paket)
- 1/2 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı labne
- 1/2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
- 1 tatlı kaşığı balkabaklı kek baharatı(yoksa tarçın)
Hazırlanışı
- Çukur bir kaseye bisküvileri koyun (benim gibi mini petibör kullanacaksanız direkt ekleyin, klasik petibörse 4 parçaya bölüp koyun)
- Bir sos tenceresine sütü, tereyağını ve şekeri ekleyin, karıştırarak şekeri ve yağı eritin.
- Süt kaynama noktasına gelince ocaktan alıp çikolatayı ekleyip karıştırın çikolata da erisin.
- İlk sıcağı geçtikten sonra karışımı bisküviye ekleyin. Üstüne balkabağı püresini, labneyi, baharat ve cevizleri ekleyin. Güzelce karıştın.
- Karışımı streç filme döküp elinizle şekil vererek sarın (İster yuvarlak ister üçgen) Ben genelde bunun yerine baton bir kalıba döküp bastırmayı tercih ediyorum. Kalıba öncesinde streç serin yoksa donunca kalıptan çıkması zor olur.
- Dondurucuda iyice sertleşene kadar bekletin. İyice donduktan sonra dilimleyip afiyetle yiyebilirsiniz.
Notlar:
Bardak olarak 200 ml klasik su bardağı kullanılmıştır
Post Comment
Yorum Gönder